Author Topic: 600D Audio TEST release - 2.3 based  (Read 147772 times)

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #25 on: August 15, 2012, 02:37:35 PM »
Tested Beta .2 and all functions seem to be working! Recording and Monitor work fine.
The Wind Filter effect is very subtle. Possible have a sub menu with cutoff frequency, roll-off slope, and -gain level?

Push "Q" !

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #26 on: August 15, 2012, 02:43:13 PM »
I had no complaints. I hope people are reading threads when downloading the bins, I would. I use the bin I compile day to day. But I don't always shoot audio because I'm testing bit rates.

@1%
This audio functions are based on your knowledge. And now I got baton from you. I will make a C code and maintenance it.
You may use your specialty for bit rate and 4Gig limit things are most better.

3ao

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #27 on: August 15, 2012, 03:42:29 PM »
Miyake &team, thank you guys very much for your great job!! Just want to encaurage you:) Best wishes from Russia ;)

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #28 on: August 15, 2012, 04:08:56 PM »
@3ao
Thanks. If you find problems, let me know .

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #29 on: August 15, 2012, 05:05:28 PM »
Cutoff frequeny should be in there. There is a sub menu if  you hit q unless something changed.

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #30 on: August 15, 2012, 11:35:27 PM »
Push "Q" !

Cutoff frequeny should be in there. There is a sub menu if  you hit q unless something changed.

I apologize for my stupid question  :-[. Thank you.
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #31 on: August 16, 2012, 01:12:19 AM »
I have been doing some record testing and find that there is a gap of audio for about a second immediately after pressing the record button. Occasionally, the audio will stutter (on-off-on) a couple of times at the start as well. I have formatted the card thinking that possibly there maybe some write issues but had the same results. SD card is a 32GB Extreme Pro 95mB/s. Settings: CBR 1.0x default, Internal Mic, no Monitor. Does anyone else have this issue?

Update: When I turn off the Audio override then I will only get about a half a second of Audio and then silence. I rebooted without ML (SET|POWER) and recording is normal.
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

Rush

  • Member
  • ***
  • Posts: 159
  • 5D3, EOS M
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #32 on: August 16, 2012, 01:40:21 AM »
Does anyone else have this issue?
I faced this issue too

And I have issue with muted sound with internal audio control after I turn off ML audio override.
Greetings from Russia!

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #33 on: August 16, 2012, 03:27:38 AM »
I have been doing some record testing and find that there is a gap of audio for about a second immediately after pressing the record button.

It's actually overriding.   Now we can only overriding only after starting record.
see this

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #34 on: August 16, 2012, 04:12:44 AM »
I think the easiest solution is to add an indicator when audio is ready. If the dropouts only happen before audio is configured its not that bad.

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #35 on: August 16, 2012, 05:01:35 AM »
I think the easiest solution is to add an indicator when audio is ready. If the dropouts only happen before audio is configured its not that bad.

I agree with the notification when Audio has been overridden/stabilized.  The user could anticipate the video start-up without surprises.

@miyake Thank you for the diagram. It clarifies how Canon and ML interacts.
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #36 on: August 16, 2012, 06:15:56 AM »
johndb and 1%

Thank you for your advice. added NotifyBox() when finish overriding.

Also I found one more bug.
https://bitbucket.org/miyake_t/magic-lantern600daudio/issue/12/recording-stop
But now , already solved it I guess.

@jhondb
Please check on next 0.3 version. I will upload sooon.

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #37 on: August 16, 2012, 06:19:53 AM »

Nightly build 0.3 is out
http://chirari.ddo.jp/ml/600Daudio/autoexec3.bin
History
 -solved taken picture preview on shoot mode
 -solved recording stop issue
 -added msg when overridden.

Please test it.

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #38 on: August 16, 2012, 01:37:56 PM »
Nightly build 0.3 is out
http://chirari.ddo.jp/ml/600Daudio/autoexec3.bin
History
 -solved taken picture preview on shoot mode
 -solved recording stop issue
 -added msg when overridden.

Please test it.

I like the message when Audio is overridden but there is still an issue when override setting is off and audio is not recorded. The override message still shows when the audio menu is set to override off. ML should not be involved at all?

UPDATE: Now this is very odd. I powered the camera off and powered it on and all audio override works perfectly. I tried with override off and there is NO audio missing. I also recorded with override on and there is NO lag at the start. I should also note that the override MSG does not show in either case. Very strange.

UPDATE: The audio works perfectly as long as you do not show the ML menu on power up. After to have pressed record button to make a recording and stop recording,  you can show the ML menu, change settings like override off and on and audio recordings are still perfect without lag. It would appear that Canon sets something upon record and is retained/ignored by ML hence menu and audio works after that. Showing the ML menu as soon as you power up must set something different? The new override message does not show at all in this state! Can someone else confirm my findings?
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #39 on: August 16, 2012, 02:11:15 PM »
@johndb
Thanks , Found one more problem. Now solving and testing.

MSG added
Nightly build 0.4

http://chirari.ddo.jp/ml/600Daudio/autoexec4.bin
History
 -solved override exception handring

scrax

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1417
  • Code monkey
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #40 on: August 16, 2012, 02:20:02 PM »
Seems ok now, also when switching Off Override is right to have the message because ML will switch off audio

updated first post
I'm using ML2.3 for photography with:
EOS 600DML | EOS 400Dplus - EF 100mm f/2.8 USM Macro  - EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM - EF 70-200mm f/4 L USM - 580EXII - OsX Lion, Photoshop & Lightroom -no video experience- MLTools

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #41 on: August 16, 2012, 03:18:11 PM »
@johndb
Thanks , Found one more problem. Now solving and testing.

MSG added
Nightly build 0.4

http://chirari.ddo.jp/ml/600Daudio/autoexec4.bin
History
 -solved override exception handring

Build 0.4 cleans up the issues raised in my post #38 . Thank you.
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #42 on: August 16, 2012, 06:09:11 PM »
Thanks johndb.
Does any other problem available??? Feel free to post any bugs. and you can feel free to ask questions.


Only 7 peoples tracking the updates.
Code: [Select]
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec.bin | wc
     76    1493   16559
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec2.bin | wc
     25     538    6641
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec3.bin | wc
      7     151    1855
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec4.bin | wc
      8     160    1963

funkysound

  • Freshman
  • **
  • Posts: 74
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #43 on: August 16, 2012, 06:21:32 PM »
Does any other problem available??? Feel free to post any bugs. and you can feel free to ask questions.

Would love to test it too but I have to work with my 600d for a few days - just no time to do it and I have to stay with the stable release 2.3 till the job is done.
But - thanks for all the afford you did put into this miyake and all the others!!!  :)



EOS 600d, Tamron 17-50mm 2,8 with stab., Tamron 70-300mm, Canon 50mm 1:1,8, Sigma 10-20mm 4-5,6, Sigma 30mm 1,4,  EOS M with 18-55mm, 22mm and EF adapter, tons of more glases incl. FD/FL, EOS 70D, Canon 18-135mm STM

miyake

  • Developer
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #44 on: August 16, 2012, 06:30:55 PM »
@funkysound
Thank you for your comment. I hope your work successfully finished.

johndb

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 25
  • 600D: Amateur Photographer and Videographer
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #45 on: August 16, 2012, 06:49:13 PM »
Thanks johndb.
Does any other problem available??? Feel free to post any bugs. and you can feel free to ask questions.


Only 7 peoples tracking the updates.
Code: [Select]
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec.bin | wc
     76    1493   16559
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec2.bin | wc
     25     538    6641
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec3.bin | wc
      7     151    1855
[root@chirari miyake]# cat /var/log/httpd/access_log | grep autoexec4.bin | wc
      8     160    1963

Thank you miyake.
I'll be doing some more testing this evening.

TO ALL TESTERS: Please make sure that you download the latest build. This project is evolving very rapidly and the development team needs your results. 76 people downloaded version 0 and only 8 people downloaded the latest .4 build. The development team has worked very hard to get the software to this very workable point.
600D ML | 450D | EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM, EF-S 60mm f/2.8 Macro USM, EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM, Speedlite 580EX II, Azden SMX-10 Microphone; Sony Vegas HD Platinum, DxO Optics Pro, DxO Filmpack, Oloneo HDR Photoengine

zachp116

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #46 on: August 16, 2012, 07:07:23 PM »
Hi. I'm new here. Just got a t3i(600d) would love to be a tester. how do i install the update onto my existing Ml 2.3?

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2918
  • All your websites are belong to us
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #47 on: August 16, 2012, 07:10:08 PM »
Just replace the autoexec.bin on the card with the one you download (make a backup so you can switch back to stock 2.3)
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

zachp116

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #48 on: August 16, 2012, 07:27:08 PM »
awesome! thanks

scrax

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1417
  • Code monkey
Re: 600D Audio TEST release - 2.3 based
« Reply #49 on: August 16, 2012, 09:43:10 PM »
and don't forget to rename it to autoexec.bin  if it's one of the last autoexec released
I'm using ML2.3 for photography with:
EOS 600DML | EOS 400Dplus - EF 100mm f/2.8 USM Macro  - EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM - EF 70-200mm f/4 L USM - 580EXII - OsX Lion, Photoshop & Lightroom -no video experience- MLTools