Author Topic: Canon 70D  (Read 1655003 times)

ShootMeAlready

  • Senior
  • ****
  • Posts: 262
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2175 on: January 02, 2016, 07:42:04 PM »
A trend is to shoot in 2:39 but master to 2:35, which is the near anamorphic.
The wiggle room just speeds the whole picture framing process along.
T3i+ML & 70D.112+ML, Tokina 11-16 2.8, Sigma 18-35 1.8, 50-150 II 2.8, 50 1.4, Canon 28 1.8, 35 2, 85 1.8 "Shoot Wide and Prosper"

aedipuss

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2176 on: January 02, 2016, 09:22:34 PM »
@maitimaus  --  i have a 60d and you certainly don't need a $45 cable for headphone monitoring.  the standard canon a/v cable and a $2 adapter on the red/white rca jacks works fine http://www.amazon.com/CableWholesale-3-5mm-Stereo-Adapter-Female/dp/B000I98ZM8

canon 600d
canon 60d - Nightly.2016Apr17.60D111
canon 70d - 112

Cartesius

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1

kriso

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2178 on: January 04, 2016, 12:28:24 AM »
Quote from: kriso on December 16, 2015, 06:19:51 PM
On the headphone monitoring: I use canon factory made cable  (a/v out to cinch) + 3.5 mm adapter to plug the headphones. Im only getting loud noise in my ears and the LCD screen turns immediately black after I plug the cable into the dslr. It dosen't matter modes. Just the noise seems to change a bit every time I press any of buttons.

Canon 70D - 70D.111A 26th November: Beta-2b
@kriso --
The screen is going to go blank because you are plugging into an "Audio / Video" jack, so it switches off the built-in screen. 

The headphones are not as easy as you are trying to make it.  That jack has a mono line-level output for audio.  First problem is that your impedance is going to be way off by trying to plug directly into headphones.  Secondly, if you are not using an adapter made specifically for this purposes, you are shorting two of the contacts together that shouldn't be.  Thirdly, there is no proper amplification to drive the headphones inductor.   

You should be very careful, as stated you are potentially shorting out connections.  The 70D ML firmware is not setup to allow headphone monitoring, it is something that I've been told might just not be possible with the Digic 5 processor.  Also I will point out that the cable to allow headphone monitoring on the cameras that have this hack in ML, still use a specially modified Canon cable to allow it to work and make the proper connections.  Just my two cents of advice.

Audio headphone monitoring with this cable is not posible by the moment, I've been through this guys...

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2179 on: January 04, 2016, 02:02:06 AM »
      @Kriso

   Actually the 70Ds OnBoard Monitor Does Not Normally Go Black when The USB A/V Cable is Plugged In ~

                     ORR ~ DeanB
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

ShootMeAlready

  • Senior
  • ****
  • Posts: 262
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2180 on: January 04, 2016, 03:37:24 PM »
So here is a video that works for t3i, they used the usb cable that came with the camera & a small adapter/amp. Very cheap.
However you have to use external monitor for video (either HDMI or USB port fed but not both), as the screen blanks with the usb cable.  Perhaps micro hdmi & your smart phone.

http://www.dslrfilmnoob.com/2011/02/25/more-on-adding-audio-monitoring-to-your-dslr/
T3i+ML & 70D.112+ML, Tokina 11-16 2.8, Sigma 18-35 1.8, 50-150 II 2.8, 50 1.4, Canon 28 1.8, 35 2, 85 1.8 "Shoot Wide and Prosper"

kriso

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2181 on: January 04, 2016, 04:00:26 PM »
This method works perfectly fine with the 60D or the T3i shown in this video, but it's not working with the 70D. It's the Digic5 processor that  makes the things complicated. ML for 70D does not have the "Headphones monitoring" feature. It's not working, I have tried already. Only works with my 60D...

aedipuss

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2182 on: January 04, 2016, 10:56:22 PM »
@shootmealready - does the screen really blank using headphone monitoring on your t3i?  the screen on my 60d stays on while shooting video and using headphone monitoring.  glad i don't use my t3i for video then.
canon 600d
canon 60d - Nightly.2016Apr17.60D111
canon 70d - 112

2gnospam

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Will not boot into ML after a period of time
« Reply #2183 on: January 06, 2016, 03:08:08 AM »
I have a new 70D "A" firmware.  Have used ML for a long time on my 60D.  I have successfully installed ML on the 70D. 

Seems to work well, EXCEPT after a period of time (not sure of the details of what series of operations could be causing this), the camera will turn on but only is using the stock firmware (thus ML does not load on boot).  Pushing the trash can button has no reaction.  When the info button is pushed, it does not show the ML info screen, etc.  I can re-install via the firmware update and it works fine for a while (obviously looses settings).  Same SD card, same install.  Card has been out of the camera and back in.  Waited for the lights to stop flashing, etc on card insert. 

Ideas?  Anyone else experience this?

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1137
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2184 on: January 06, 2016, 08:04:03 AM »
Any crash / assert log files on your sdcard? ML will be only skipped during boot up when you hold SET button. That one technically ok? Otherwise I would try another sdcard.
70D.112 & 100D.101

catmangel

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2185 on: January 06, 2016, 11:55:49 AM »
Hello Guys,sorry my english is not very well.
I had installed the 70D.111A to my 70D.But when I try to record the MLV Video,the 70D just can write into the SDcard with 30m/s highest.I already checked my SDcard,it support 60m/s highest with written by computer.
So,what I want to know is how much the highest written speed to SDcard of 70D.If 70D support to write in by 60m/s,Should I change some settings in ML?
Thank you very much!
ps:my sd card is--toshiba exceria 64gb SDXC I.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6839
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2186 on: January 06, 2016, 12:06:30 PM »
Cam's limit is about 40 MByte/s in write mode. Debug tab -> Benchmarks -> Card R/W Benchmark (5 min). After starting benchmark press Play button. Turn Global Draw off for testing.

And don't expect recording without glitches above 38 MByte/s!

Check card's file system. If not exFAT: Format card in cardreader with exFAT file system. Copy extracted build contents to card and run installation process (firmware update) once again.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

TechnoPilot

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2187 on: January 06, 2016, 08:09:10 PM »
Note though that in my experience, formatting in camera after switching any 32gb or small card to ExFat will return it to Fat32 as that is the default for Canon Firmware for smaller cards...
Cameras: Canon 70D - 70D.111B (Beta 2B)
Lenses: Sigma 18-35mm F1.8, Sigma 50-150mm F2.8 II
Video Gear: Shure Lenshopper VP83F, Rode Filmmaker Kit, DSLR Controller w/ TPLink MR3040

Macy606

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2188 on: January 07, 2016, 03:00:19 PM »
Hey guys!

Is it normal that I do not see the menu while recording MLV files? It disappears right after I hit the record button on the camera.
If I select to record RAW only, I do see all of the useful information as usual while recording...

Thanks!

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1137
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2189 on: January 07, 2016, 03:03:21 PM »
70D.112 & 100D.101

Thobias

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 48
  • visual artist | freelancer
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2190 on: January 08, 2016, 10:39:43 PM »
I have two questions (probably about ML generally)...

1. It is possible to turn on magic zoom only on manual focusing, but is it also possible to automatically turn magic zoom off after few seconds of inactivity with manual focus?
2. Is it possible to set different default shutter speed, ISO and aperture for switching to Live View mode? I usually take pictures on M with higher ISO and shutter speed than in video mode and it is frustrating to change these parameters every time I switch to live view and back.

Thanks.
Canon 70D (ML 70D.111A - Beta-3) | Canon: 24-70mm f/4 L IS USM, 50mm f/1.8 STM, 10-18mm f/4.5-5.6 STM | FD 35mm f/2.8, FD 50mm f/1.8, FD 135mm f/3.5, Soligor: FD 28mm f/2.8 | old Canon flash Speedlite 299T | Windows 10 64bit

Simonvideo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Stability?
« Reply #2191 on: January 09, 2016, 07:37:34 PM »
Hey guys, I havent checked up on ML for the 70d in ages... Since the alpha builds. I've never used ML but I have a 70d and t5i now and I'm thinking of giving it a go.

I do event vidography and longer recording times would really help me. The quality i get out of the camera now is ok for me. Higher quality would obviously be better but stability is more important to me.

Should I be installing ML now or waiting for future builds? And sorry for the noob question but what's the best recording option for Quality and Stability?

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3242
  • 5D3 / M1 / 7D / 70D / SL1 / M2
Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2192 on: January 09, 2016, 08:09:30 PM »
As long as you have a decent sd card (600x or higher) and you should be good to go with 1280x720p MLV RAW @ 24p -- totally worth the effort!

Try KomputerBay ... Their QC over the years have gotten better with customers including myself.
5D3.113 • 5D3.123 • EOSM.203 • 7D.203 • 70D.112 • 100D.101 • EOSM2.*

TechnoPilot

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2193 on: January 09, 2016, 08:18:55 PM »
I have two questions (probably about ML generally)...

1. It is possible to turn on magic zoom only on manual focusing, but is it also possible to automatically turn magic zoom off after few seconds of inactivity with manual focus?
2. Is it possible to set different default shutter speed, ISO and aperture for switching to Live View mode? I usually take pictures on M with higher ISO and shutter speed than in video mode and it is frustrating to change these parameters every time I switch to live view and back.

Thanks.
Hi Thobias,

On your second question, I use C mode for my video work and M for most of my photography.  C retains my video settings like shutterspeed, ISO and most importantly picture profile, while M keeps me more in a photography setting.  Additionally since I shoot with a flat, desharpened picture profile (technicolor), I also use the mode specific settings option in ML so that when I turn on my camera in C and Movie mode, it has my movie specific settings including contrast, saturation, and sharpening in Digic turned on and when I boot the camera in M and photography mode it turns these off and uses my more photography specific settings in ML.  I also then keep settings in C and photography for when I am wanting to shoot timelapse.

Discovering how to utilize these mode specific settings really improved the usability of ML for me now that I use more and more in ML.
Cameras: Canon 70D - 70D.111B (Beta 2B)
Lenses: Sigma 18-35mm F1.8, Sigma 50-150mm F2.8 II
Video Gear: Shure Lenshopper VP83F, Rode Filmmaker Kit, DSLR Controller w/ TPLink MR3040

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3242
  • 5D3 / M1 / 7D / 70D / SL1 / M2
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2194 on: January 09, 2016, 08:20:38 PM »

Discovering how to utilize these mode specific settings really improved the usability of ML for me now that I use more and more in ML.

+1
5D3.113 • 5D3.123 • EOSM.203 • 7D.203 • 70D.112 • 100D.101 • EOSM2.*

Simonvideo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2195 on: January 09, 2016, 09:49:27 PM »
@deafeyejedi I have some very fast card, sandisk extreme pros (komputerbay is good??) but i need 1080 @30p...

I did install ML and it's worth it just for the continuous recording but when i tried raw, it says something about missing a frame after a few seconds and stops.

If the answer is I can't do raw in 1080 30p then I'll have to stick with the stock settings for that but if there's a way..

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3242
  • 5D3 / M1 / 7D / 70D / SL1 / M2
Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2196 on: January 09, 2016, 09:52:57 PM »
I use Sandisk on majority of my SD's slots but I also like to more GB for cheap and just as durable which is what I get from KB.

Don't get me wrong tho I love my Sandisk/Lexus cards but I'll feel like a fool if I were to buy these again knowing how solid KB's are especially with their price differentials.

1080p @ 30p is not practical at all on the 70D due to SD limitation factor -- let alone 5D3 can just barely do 30p @ 1080p (it's slightly under) for continuous recording.

Jm2c.
5D3.113 • 5D3.123 • EOSM.203 • 7D.203 • 70D.112 • 100D.101 • EOSM2.*

TechnoPilot

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2197 on: January 09, 2016, 09:53:41 PM »
@deafeyejedi I have some very fast card, sandisk extreme pros (komputerbay is good??) but i need 1080 @30p...

I did install ML and it's worth it just for the continuous recording but when i tried raw, it says something about missing a frame after a few seconds and stops.

If the answer is I can't do raw in 1080 30p then I'll have to stick with the stock settings for that but if there's a way..
No Simon, as mentioned in this thread from the start, the SD card interface hardware in the 70D is only capable of 40mb/s and therefore makes sustained 1080p in raw (even at 2.39 aspect) impossible to sustain much further then the internal image buffer.  It simply is not possible in any Canon camera that does not have a CF card at this point.
Cameras: Canon 70D - 70D.111B (Beta 2B)
Lenses: Sigma 18-35mm F1.8, Sigma 50-150mm F2.8 II
Video Gear: Shure Lenshopper VP83F, Rode Filmmaker Kit, DSLR Controller w/ TPLink MR3040

Simonvideo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2198 on: January 10, 2016, 12:07:47 AM »
Wow.. well, i guess I'm going to start looking into KB cards in future. So running ML using stock format I should be good to run for hours continuously until the battery does, right? Anyone ever have any issues?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6839
Re: Canon 70D (Beta-3 / 22th Dec)
« Reply #2199 on: January 10, 2016, 01:56:43 AM »
You will get a short gap (about 0.5s) every 29:59. Cam's shutter will be closed.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!