Author Topic: Canon 650D / T4i  (Read 1498813 times)

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #325 on: August 21, 2013, 11:17:44 PM »
Resolution: 1280
Aspect ratio: 16:9
-> (1280/16) * 9 = 720

Vertical pixel number is determined via Aspect Ratio and horizontal pixel number.

Ciao
Walter

Walter,

mine says 1280 x 514; seems like none of them have the right ratio setting.  < -- update

dave

minlite13

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
  • The new guy
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #326 on: August 21, 2013, 11:25:48 PM »
Hey nanomad and other developers!
I have a idea for a new feature. Can't we have USB mounting functionality? I mean to be able to access the SD through the usb cable. :) I know ML loads from SD but if we able to achieve that, it will be a great help to people who do not have a reader handy!

I actually can try to implement the feature (I am an embedded C developer), but the thing is I'm not familiar with the ML code and don't know if it's possible or not (Because the thing I said in above.).

The question is when ML loads, does it need SD card to continue operating or it has just been already copied in the memory?
Canon 650D 1.0.4 / EF-S 18-55 IS II + EF 50 f/1.8

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #327 on: August 21, 2013, 11:33:19 PM »
Walter,

mine says 1280 x 514; seems like none of them have the right ratio setting.  < -- update

dave

right now I can shoot at 640 because of my card.  With the aspect ratio set to 16:9 I should have 640/360.  But what I get is 640/258.

This is the same as the 1280 instead of 1280/720 I get 514

1280/514 = 2.49
640/258  = 2.48

so my processed images (for the 640 right now) are elongated.

I would appreciate any ideas on this to help.

Thanks

dave


nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2918
  • All your websites are belong to us
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #328 on: August 21, 2013, 11:34:39 PM »
Hey nanomad and other developers!
I have a idea for a new feature. Can't we have USB mounting functionality? I mean to be able to access the SD through the usb cable. :) I know ML loads from SD but if we able to achieve that, it will be a great help to people who do not have a reader handy!

I actually can try to implement the feature (I am an embedded C developer), but the thing is I'm not familiar with the ML code and don't know if it's possible or not (Because the thing I said in above.).

The question is when ML loads, does it need SD card to continue operating or it has just been already copied in the memory?

The binary is relocated in memory at boot, but we need to read config and such from the SD card. Also, canon needs the SD to save photos..
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

minlite13

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
  • The new guy
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #329 on: August 22, 2013, 12:06:26 AM »
The binary is relocated in memory at boot, but we need to read config and such from the SD card. Also, canon needs the SD to save photos..
I know that, but we can just stop that functionality for a while, mount the sd to the usb, let the use transfer photos and what he wants to do and then we can remount it on camera and continue the operation. Just like the approach that Android takes.
Canon 650D 1.0.4 / EF-S 18-55 IS II + EF 50 f/1.8

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #330 on: August 22, 2013, 01:17:35 AM »
right now I can shoot at 640 because of my card.  With the aspect ratio set to 16:9 I should have 640/360.  But what I get is 640/258.

This is the same as the 1280 instead of 1280/720 I get 514

1280/514 = 2.49
640/258  = 2.48

so my processed images (for the 640 right now) are elongated.

I would appreciate any ideas on this to help.

Thanks

dave

all, little help here (baseball talk :))

dave

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #331 on: August 22, 2013, 02:25:49 AM »
all, little help here (baseball talk :))

dave

While hopefully someone can help with the aspect ratio, I did process this this way. raw2dng, into PS6, dots, did stuff, used QT to reassemble, no dots :).

dave

mkay

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #332 on: August 22, 2013, 05:51:06 AM »
Hey nanomad and other developers!
I have a idea for a new feature. Can't we have USB mounting functionality? I mean to be able to access the SD through the usb cable. :) I know ML loads from SD but if we able to achieve that, it will be a great help to people who do not have a reader handy!

I actually can try to implement the feature (I am an embedded C developer), but the thing is I'm not familiar with the ML code and don't know if it's possible or not (Because the thing I said in above.).

The question is when ML loads, does it need SD card to continue operating or it has just been already copied in the memory?
What's the benefit?

33black

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #333 on: August 22, 2013, 06:47:08 AM »
To dump stuff straight from USB as opposed to pulling the card out and having a card reader.


--

ALSO: Just checking back in a few weeks later.  Sound still not working with FPS override?

kazeone

  • Member
  • ***
  • Posts: 119
  • 650D
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #334 on: August 22, 2013, 07:23:42 AM »
Hey nanomad and other developers!
I have a idea for a new feature. Can't we have USB mounting functionality? I mean to be able to access the SD through the usb cable. :) I know ML loads from SD but if we able to achieve that, it will be a great help to people who do not have a reader handy!

I actually can try to implement the feature (I am an embedded C developer), but the thing is I'm not familiar with the ML code and don't know if it's possible or not (Because the thing I said in above.).

The question is when ML loads, does it need SD card to continue operating or it has just been already copied in the memory?

Could you explain to me how this is different from just hooking up your camera now to your PC and browsing the folders on the SD card through the computer?

spider

  • Member
  • ***
  • Posts: 243
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #335 on: August 22, 2013, 09:30:41 AM »
right now I can shoot at 640 because of my card.  With the aspect ratio set to 16:9 I should have 640/360.  But what I get is 640/258.
Is the Canon resolution set to 1080p?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8492
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #336 on: August 22, 2013, 09:40:30 AM »
I would appreciate any ideas on this to help.

I don't know what's the cause.
Maybe it worth trying: Rename MAGIC.CFG on your card, then turn camera off and on.
What are the results?

Ciao, Walter

NikeFreak

  • Freshman
  • **
  • Posts: 59
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #337 on: August 22, 2013, 01:22:25 PM »
Image review
• CanonMenu:Hold?PLAY: if you set ImageReview:Hold in Canon menu, it will go to
PLAY mode instead. This allows you to zoom in as soon as you take the picture (without
having to press PLAY). Credits goto Ken Rockwell for hint (“You have to hit PLAY”).

Does not work on the Canon 650D
6D ML + Sigma 24-70mm F2.8 + Canon 70-200mm F2.8L IS II + Canon 50mm F1.8 STM + Zenitar 16mm F2.8 + Canon SpeedLite 430EX II
650D ML + Canon 18-135mm F3.5-5.6 STM + Helios 44-2 58mm F2.0
500D ML + Canon 55-250mm F4-5.6 IS II + Canon 18-55 mm F3.5-5.6 IS

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #338 on: August 22, 2013, 02:54:58 PM »
Is the Canon resolution set to 1080p?

Spider,

Yes it is.

dave

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #339 on: August 22, 2013, 02:55:51 PM »
I don't know what's the cause.
Maybe it worth trying: Rename MAGIC.CFG on your card, then turn camera off and on.
What are the results?

Ciao, Walter

Walter,

I will try but at my office not with out the cam :(.  What do a I name it as anything?

dave

dngrhm

  • Freshman
  • **
  • Posts: 83
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #340 on: August 22, 2013, 03:44:01 PM »
I am, of course, intrigued by the possibility! I'm a video student with a limited budget, and at this time can't afford to either upgrade to the Panasonic GH3 or the Canon 5D Mark III (two cameras I really want to get my hands on!)

So I'm looking for any way to increase the sharpness and professionalism of the footage coming out of the 650D.
Not sure if this is an option for you (and not to knock the T4i, it is a great camera with ML), but you might consider the 50D.  I believe the 50D has RAW video support and a CF card slot making it the cheapest option for 1080p RAW video.  The catch is that there is no audio.
EOS 650D + 620 | Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 STM + 55-250mm f/4-5.6 | Canon EF 50mm f/1.8
Mac OS 10.9 | PinkDotRemoval Tool | RAWMagic | DaVinci Resolve | FCP X

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #341 on: August 22, 2013, 04:51:18 PM »
I found the comment below in another forum.  It implies only 560.  So are you guys really getting 1080 x 720?

vitos1k
Just arrived
*
Posts: 6

RAW on 650D / 700D?
« Reply #10 on: June 01, 2013, 04:16:54 PM »
Quote
1280x560 is maximum i could get on my 650D with UHS-I card. It seems that controller is limited to 30-40mb/s which is poor
but 1280x560 looks great, even upscaled !

30dbs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 17
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #342 on: August 22, 2013, 05:21:53 PM »
I found the comment below in another forum.  It implies only 560.  So are you guys really getting 1080 x 720?

I can get 1280*720 out of my Sandisk UHS1 card, but only at 24fps, thats a big factor, if you are shooting even at 25fps you'll get dropped frames or recording will stop.

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #343 on: August 22, 2013, 05:43:00 PM »
I can get 1280*720 out of my Sandisk UHS1 card, but only at 24fps, thats a big factor, if you are shooting even at 25fps you'll get dropped frames or recording will stop.

Would it be possible for you (or anyone)  to outline your settings for doing this.  As you might see above 1280x720 does not appear for me.  So maybe I have some setting incorrect.

I see from many searches that people like your self have gotten 1280x720.

I assume for starters that the 24fps is set in the fps override.

thanks in advance & sorry to be a pest.

dave

30dbs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 17
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #344 on: August 22, 2013, 05:45:30 PM »
Would it be possible for you (or anyone)  to outline your settings for doing this.  As you might see above 1280x720 does not appear for me.  So maybe I have some setting incorrect.

I see from many searches that people like your self have gotten 1280x720.

I assume for starters that the 24fps is set in the fps override.

thanks in advance & sorry to be a pest.

dave
All I did was made sure that my video mode was set to 1080p 24fps in the standard canon menu.  then it allowed the higher resolutions.  The raw mode overrides the res but the FPS has to be set in the canon menu.

dngrhm

  • Freshman
  • **
  • Posts: 83
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #345 on: August 22, 2013, 05:49:44 PM »
I found the comment below in another forum.  It implies only 560.  So are you guys really getting 1080 x 720?

vitos1k
Just arrived
*
Posts: 6

RAW on 650D / 700D?
« Reply #10 on: June 01, 2013, 04:16:54 PM »
Quote
1280x560 is maximum i could get on my 650D with UHS-I card. It seems that controller is limited to 30-40mb/s which is poor
but 1280x560 looks great, even upscaled !
I think that is about what the 650D was getting in June.  Developers make the world better.  Thanks ML team.
EOS 650D + 620 | Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 STM + 55-250mm f/4-5.6 | Canon EF 50mm f/1.8
Mac OS 10.9 | PinkDotRemoval Tool | RAWMagic | DaVinci Resolve | FCP X

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8492
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #346 on: August 22, 2013, 05:56:59 PM »
I just tried to set the resolution to maximum and it is 1728x1156 when Canon's setting 640x480 is used.
In 1280x720 (Canon) ML switches to 1728x692
in 1920x1080/24 back to 1728x1156.
Of course continuous video is impossible with the given interface ...

David, please make sure you are using the most recent build by satriani.
There is something fishy going on with your cam.

Ciao, Walter



minlite13

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
  • The new guy
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #347 on: August 22, 2013, 09:28:39 PM »
Could you explain to me how this is different from just hooking up your camera now to your PC and browsing the folders on the SD card through the computer?

Yes :) Many Image import softwares (like Adobe Bridge, Image Capture (Mac), etc.) won't import the RAW videos (because the format is unknown for them) and you can't change other extra files you might have (ML files for example). So you need a card reader to be able to get the RAW videos you shoot or update ML. I think it will be cool to be able to directly access SD from the USB Cable.
Canon 650D 1.0.4 / EF-S 18-55 IS II + EF 50 f/1.8

minlite13

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
  • The new guy
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #348 on: August 22, 2013, 09:36:50 PM »
I found the comment below in another forum.  It implies only 560.  So are you guys really getting 1080 x 720?

vitos1k
Just arrived
*
Posts: 6

RAW on 650D / 700D?
« Reply #10 on: June 01, 2013, 04:16:54 PM »
Quote
1280x560 is maximum i could get on my 650D with UHS-I card. It seems that controller is limited to 30-40mb/s which is poor
but 1280x560 looks great, even upscaled !

You guys are saying that when you use the UHS-I cards in your 650D, you can't get above 30-40mb/s ? Because as I researched, I found out that UHS-I UHS104 cards can record up to 104 mb/s with 208 Mhz clock frequency, but only 50 mb/s with 100 Mhz frequency.

Maybe you don't have UHS104 cards and are using slow UHS-I cards?

See here: https://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#UHS_Speed_Class
Canon 650D 1.0.4 / EF-S 18-55 IS II + EF 50 f/1.8

davidtlong

  • Freshman
  • **
  • Posts: 89
Re: Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #349 on: August 22, 2013, 09:44:23 PM »
30dbs and Walter,

Thank you for your responses.  I will play more tonite.  But I believe I have the most recent update  but will check.

yea I don't like fishy :).

dave