Author Topic: Canon 100D / SL1  (Read 500170 times)

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1250 on: May 24, 2018, 05:11:43 PM »
   Getting no replies @ sd_uhs thread so am posting here ~

   Not sure if this is a SD SpeedUp issue or an SL1 Issue but today I got some time to do some full testing,

ie, Rec & Process & the resulting images have a Problem >

   Using "magiclantern-Nightly.2018May23.100D101_sd_uhs" on My SL1 I shot several Min's of 2520x1080

& the Resulting DNGs & Vid only have 2352 Useable Width. The Right Hand 168Pxls are Garbled (Horizontal

Streaks & Bands)



ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1251 on: May 24, 2018, 05:15:33 PM »
Upload sample dng. I'll check my camera tonight.

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1252 on: May 24, 2018, 05:25:17 PM »
       imgbb won't accept a dng . Where should I upload to ?
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1253 on: May 24, 2018, 05:37:39 PM »
Google drive, dropbox other places...

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1255 on: May 25, 2018, 05:45:09 PM »
       Ref' My Reply #1250 > Am I the only one having this issue? Do I maybe have something Set incorrectly (PilotError)?
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1256 on: May 25, 2018, 09:18:34 PM »
Can you reproduce the issue with a simple silent picture, saved as DNG?

Do you have FPS override enabled? If yes, what is the value of timer A in the submenu?

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1257 on: May 25, 2018, 10:05:43 PM »
       FPS Is active (only way to achieve 2520x1080) & timerA is 520(+0)
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1258 on: May 25, 2018, 10:18:57 PM »
FPS override does not affect resolution in any way; it just alters the frame rate of what you have selected with other methods (Canon menu, crop_rec etc).

2520 is the resolution achieved in x5 mode, but in this case, FPS timer A should not go below 676. It is a mystery to me how you've got this value (or what exactly you did to get that DNG).

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1259 on: May 25, 2018, 10:47:45 PM »
That DNG is a single frame from a  Test Vid I shot @ 2520x1080 using Dannes

"magiclantern-Nightly.2018May23.100D101_sd_uhs" on My SL1
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1260 on: May 25, 2018, 10:55:00 PM »
& now I an unable to get DNGs saved to SD when attempting FRSP. It appears to go through the motions but no DNGs on Disc.
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1262 on: May 25, 2018, 11:06:39 PM »
That's where I've looked, but FPS timer A is limited to 676 in x5 zoom mode. Assuming user error when reading the value.

Try adjusting it to 718 ( = 676 + (2520 - 2352) / 4). Default value (with FPS override disabled) is 732.

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1263 on: May 25, 2018, 11:17:43 PM »
When looking @ timer A while in 5x it is 682 (-50). Was I supposed to be in 5x? If so, That was not mentioned.
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1264 on: May 25, 2018, 11:23:32 PM »
You should have been in the video mode you have used for that DNG, at the same settings. That's what we're trying to troubleshoot, right?

682 + (2520 - 2352) / 4 = 724. Try that value. Lower values should give similar defects. If that doesn't work, use some trial and error to find the lowest value that still gives correct image at maximum resolution.

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 538
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1265 on: May 26, 2018, 12:03:03 AM »
Timer A @ 724 Creates Good 2520x1080 ~
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1266 on: May 26, 2018, 07:56:59 AM »
What about lower values?

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1267 on: May 26, 2018, 12:45:34 PM »
Actually, no matter what value I change on timer A(ranging 732 down to 690) I get a few top pixels black:
https://bitbucket.org/Dannephoto/magic-lantern/downloads/Timer_A_range_730-690.zip

I also tested a few rounds with FPS override to off and still getting the same issue.
About producing silent simple DNG files it is not possible in movie mode. It gets stuck on the word preparing..., then nothing. If I switch to photo mode it works...
Hope this could be helpful.

Edit: By the way. Closest ratio selectable in scroll menu is 2560 so it goes into 2520 after selecting this number. Selecting a lower ratio number doesn´t seem to help either anyway. Tested 2240 with same result.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1268 on: May 26, 2018, 01:01:08 PM »
Timer A has no effect on the top bar; we were talking about invalid image data (repeated pixels) on the right side. What timer values did you use for these samples?

There are some differences between raw.c in your branch vs vanilla crop_rec_4k. Is the top black bar present there? What about the regular 100D build from the main download page?

Silent picture in movie mode probably doesn't have enough memory if raw video is enabled (the later preallocates all the memory during standby).

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1269 on: May 26, 2018, 01:12:02 PM »
Aha I see.

Turning off raw video works producing silent dng files only they are corrupted:
https://bitbucket.org/Dannephoto/magic-lantern/downloads/69770000.DNG
https://bitbucket.org/Dannephoto/magic-lantern/downloads/69770001.DNG

I was filming in movie mode 2520x1080p and Timer A values at between 730 down to 690 in my test files.
I will test the other branches and do comparisons later. busy atm...

@Olivrat, if you or anyone else wants to do some comparison testing:
Main 100D version:
https://builds.magiclantern.fm/jenkins/job/100D.101/13/artifact/platform/100D.101/magiclantern-Nightly.2018Feb27.100D101.zip
Crop_rec_4k:
https://builds.magiclantern.fm/jenkins/job/crop_rec_4k/72/artifact/platform/100D.101/magiclantern-crop_rec_4k.2018Mar10.100D101.zip

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1270 on: May 26, 2018, 01:33:15 PM »
Tested regular crop_rec_4k branch against mine. Noticed that corruption issues with silent DNG occurs when FPS override is set. When FPS override is set to off both branches wil produce legit DNG files otherwise not.
Both silent DNG files have top bars with black pixels.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1271 on: May 26, 2018, 01:46:21 PM »
Unless I've missed the results, the following is still needed:

Something that wasn't done for the 100D: VRAM dumps in all video modes, please.

Missing data:
- 100D

These are for checking the black bar sizes, among many others.



From the silent pictures above, the top black bar size appears to be 28 (correct in 57614b3, but too small before that). The top black bar should not be present in vanilla crop_rec_4k...

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1272 on: May 26, 2018, 01:50:40 PM »
Great. Will do what I can when I can. Others can feel free to chip in...

Danne

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7153
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1273 on: May 26, 2018, 02:10:32 PM »
From the silent pictures above, the top black bar size appears to be 28 (correct in 57614b3, but too small before that). The top black bar should not be present in vanilla crop_rec_4k...

Yes, you are right, no border in crop_rec_4k:
https://bitbucket.org/Dannephoto/magic-lantern/downloads/69770000.DNG

2520x1079 vs 2520x1081

What needs to be corrected in my branch  :P? MAybe I can just add the raw.c commit from crop_rec_4k, let´s test...

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1
« Reply #1274 on: May 26, 2018, 02:19:41 PM »
Just syncing with crop_rec_4k should do the trick (hg merge crop_rec_4k). To double-check, try this:

Code: [Select]
hg diff -r crop_rec_4k -r crop_rec_4k_mlv_lite_snd_sd_uhs_HDR_extended src/raw.c