Author Topic: Canon 50D  (Read 404466 times)

theBilalFakhouri

  • Contributor
  • Senior
  • *****
  • Posts: 354
Re: Canon 50D
« Reply #750 on: October 16, 2018, 08:24:31 PM »
Hmmm it's support converting MLV
http://www.faasoft.com/articles/mlv-converter.html

Edit:
@pjfroelofs
Try to convert your footage with this MLVApp. Can you give small MLV sample? You can trim it with MLVApp also.
700D 1.1.5 | no more ISOless LV err 8

pjfroelofs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 50D
« Reply #751 on: October 17, 2018, 09:23:58 AM »
Yes that was the solution!
I'm using MLVapp now, and the footage is beautifull!
Thanks.

domasa

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Canon 50D
« Reply #752 on: November 18, 2018, 09:13:54 PM »
Is it possible continous 2 hours recording without stop with 50d?
What is best resolution with 25fps (continous recording)?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6873
Re: Canon 50D
« Reply #753 on: November 18, 2018, 09:33:55 PM »
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

chaz2000

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 50D
« Reply #754 on: December 01, 2018, 04:21:10 AM »
Standard install went fine (watched a couple of yt videos before trying).

However, I'm having trouble with knowing even the basic settings to shoot video (both the 50D menu and the ML menus).
Also, when I go into live mode, the info on the bottom of the screen is flickering.

Would someone please point me to a tutorial or document to set up to do only a basic shoot while I'm learning about the other features/settings?

Thanks!
Chaz
Forever Noob...

Doofer

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 50D
« Reply #755 on: January 25, 2019, 02:35:16 PM »
Hi there. I don't think you'll find anything specific to video in the Canon 50D menus about video, as the 50D isn't supposed to shoot video. However, in the ML menus, under the 'movie camera' symbol you can turn video recording on and off - enable it here. Then select live preview mode (the button above the screen that turns on live preview), then if you press the button in the middle of the control wheel on the back, you can start and stop recording video. Once you can do that, you can play with all the other settings, which are explained in the ML menu.

Doofer

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 50D
« Reply #756 on: January 25, 2019, 02:51:31 PM »
I've got quite a lot of ML video from my 50D, recorded at 23.976fps. Its metadata reports it is 30fps (as noted elsewhere).
If I put it into my NLE (Lightworks) and slow it down to 80% normal speed, the NLE does this by inserting extra (copy) frames once in a while, which is a bit clunky. If I use FFMPEG to re-label it as 24fps (near enough!), it only seems to be able to do this by re-encoding, which given that these are lossy codecs is, again, a bit clunky - not to mention time consuming.
Has anyone figured out how to just change the appropriate metadata in the ML output so it is correctly labelled as 23.976fps? This mis-labelling by ML is proving to be a very irritating bug!

littlebobbytables

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: Canon 50D
« Reply #757 on: February 25, 2019, 03:53:55 PM »
I've got quite a lot of ML video from my 50D, recorded at 23.976fps. Its metadata reports it is 30fps (as noted elsewhere).
If I put it into my NLE (Lightworks) and slow it down to 80% normal speed, the NLE does this by inserting extra (copy) frames once in a while, which is a bit clunky. If I use FFMPEG to re-label it as 24fps (near enough!), it only seems to be able to do this by re-encoding, which given that these are lossy codecs is, again, a bit clunky - not to mention time consuming.
Has anyone figured out how to just change the appropriate metadata in the ML output so it is correctly labelled as 23.976fps? This mis-labelling by ML is proving to be a very irritating bug!

In premiere you can 'interpret' the footage to be whatever framerate you want.

If you convert your ML raw files with one of the available free softwares you could also convert it to a DNG sequence and import it that way. In After Effects you can select a default fps for importing image sequences for example.

Alternatively you could convert it to a prores file with MLRawViewer prior to importing in your NLE.
50D, 300, BMPCC4K

reddeercity

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2084
Re: Canon 50D
« Reply #758 on: May 12, 2019, 07:59:33 AM »
Just pick up a 50D used body from my canon camera store with 90 days warranty ($225 usd) , had to updated canon firm to 1.09v. from 1.03
only 21k shutter , looks like new  :) Tested magiclantern-raw_video_10bit_12bit.2019Mar24.50D109 everything ok so far , 10,12bit works great.
Even made the card bootable with the ML"FIR" though canon menu .
Very nice raw video images .

I plan on porting the 3k/UHD crop_rec from the 5D2 to the 50D along with (hopefuly lossless compression & CF Card over clocking)
being the 50D is very close to 5D2 , but the sensor seem to run at 28Mhz instead of 24Mhz like the 5D2 .


reddeercity

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2084
Re: Canon 50D
« Reply #759 on: May 15, 2019, 08:28:15 AM »
Update for 50D user , I've being experimenting with adtg_gui module for crop_rec module in 3k/UHD resolutions
read the latest progress in 3K/UHD 5D2 Raw development and Other Digic IV Cams thread , below are the newest posts
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19336.msg216488#msg216488
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19336.msg216519#msg216519
So keep your 50D , it has some more unexpected life left in her  ;D

reddeercity

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2084
Re: Canon 50D
« Reply #760 on: May 21, 2019, 06:09:22 AM »
After some work I got some very good results ,3744x1080 23.976fps realtime preview while recording 10bit raw video
Watch on chrome for full UHD stream. Shot At 24mm(crop factor 2.0) = 48mm , shot at 3744x1080 up-scaled to prores 4444 3840x1104 in Adobe After Effect
Uploaded that same prores4444 file , A little shaky  :D sorry , but a quick test --  hope to have this coded in a few week for testing .


justinbacle

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 40
  • DP
Re: Canon 50D
« Reply #761 on: May 25, 2019, 06:31:01 PM »
After some work I got some very good results ,3744x1080 23.976fps realtime preview while recording 10bit raw video
Watch on chrome for full UHD stream. Shot At 24mm(crop factor 2.0) = 48mm , shot at 3744x1080 up-scaled to prores 4444 3840x1104 in Adobe After Effect
Uploaded that same prores4444 file , A little shaky  :D sorry , but a quick test --  hope to have this coded in a few week for testing .

This is awesome mate, i'll keep my 50D warm for testing :)
Keep us updated :)

reddeercity

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2084
Re: Canon 50D
« Reply #762 on: May 28, 2019, 06:40:09 AM »
Hey guys , I made a new test experimental UHD 10bit video , I spend more time on setup and edited 4 clips together for a 30 second video .
I don't have a working crop_rec module yet , but I'm very close .
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19336.msg217051#msg217051

Edit: Don't know if this is a bug or not (I'm not a regular 50D user) but ISO does not change from the
magic lantern menu , it only changes setting by the top dial on camera , in the little LCD screen on top
has the correct reading but ML report a different thing e.g. 100ISO . Using mlv_rec .

Can any other 50D user confirm this or not or is this how it is ?

aprofiti

  • Contributor
  • Member
  • *****
  • Posts: 185
Re: Canon 50D
« Reply #763 on: May 28, 2019, 02:19:35 PM »
Don't know if this is a bug or not (I'm not a regular 50D user) but ISO does not change from the
magic lantern menu , it only changes setting by the top dial on camera , in the little LCD screen on top
has the correct reading but ML report a different thing e.g. 100ISO . Using mlv_rec .

Can any other 50D user confirm this or not or is this how it is ?
Quick check using lua_fix (both mlv_lite and mlv_rec) by changing ISO in ML menu I get correct values in top lcd and photo mode, but I get the value doubled in ML info bar while using LV.

Same happens if I use top buttons to change ISO.

zcream

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 43
Re: Canon 50D
« Reply #764 on: June 05, 2019, 01:16:34 PM »
@reddeercity thanks for looking at 50d. Hopefully the compression module gets ported to raw_video_10bit_12bit_LVState
50d has less moire than 7d and 5dm2 so lots of potential..

Sent from my Redmi 4A using Tapatalk


reddeercity

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2084
Re: Canon 50D
« Reply #765 on: October 07, 2019, 05:30:01 AM »
Working on porting 50D to Crop_Rec module , I made a experiment in the adtg_gui module to enable
a simple 1:1 pixel preset in 5xZoom mode (3744x1080 @ 23.976fps)
instructions on how to setup & the download link to the build is in this post link below
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19336.msg221074#msg221074