Author Topic: Canon 7D Mark I  (Read 999714 times)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 7D
« Reply #1175 on: May 27, 2016, 06:53:19 AM »
I started playing with the Auto White Balance feature on ML and I like it because it also seems to do auto exposure

No, it doesn't.

If it does, it's a bug.

Nutsy

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
  • 7D - 3D Artist and VFX
Re: Canon 7D
« Reply #1176 on: May 27, 2016, 01:58:11 PM »
Didnt want to raise a bug in the bug reporting page as I'm fairly sure its already been seen but i thought i should still say something, just in case.

My 7D is crashing after using raw video. It started happening after i did a fair bit of shooting. But it seems to happen at random and normally fairly soon after starting the camera up. Less than a minute.

At the moment Im assuming its Raw or at the very least one of the associated modules as turning them all off seems to stop the crash. Ill experiment later.

When it crashes the screen shows a random colourful pattern and the camera becomes unresponsive. Turning the camera off by the button doesn't turn it off. I have to remove the battery to get it to reset.

When it starts up Magic lantern says it didnt shut down properly and wont load the modules. And doesn't appear to crash then.

This is the may16th build...

Is this a known issue?
7D - 3D Artist and VFX/Motion Graphics Artist

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 7D
« Reply #1177 on: May 27, 2016, 05:40:44 PM »
one of the associated modules as turning them all off seems to stop the crash
Could be lua.mo. If you have lua loaded, it's most likely causing the problem (lua is memory hungry and all of the scripts load by default). Otherwise it could be just having a lot of modules loaded in general. Does the crash still happen if you load only the raw recording module?

Nutsy

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
  • 7D - 3D Artist and VFX
Re: Canon 7D
« Reply #1178 on: May 27, 2016, 11:28:29 PM »
Managed to narrow it down to the mlv_raw module.

Maybe the installation has corrupted... Might redownload and copy on to the cf card.

7D - 3D Artist and VFX/Motion Graphics Artist

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1179 on: June 02, 2016, 11:19:16 AM »
Hi - I am having problems installing ML - installation of magiclantern-Nightly.2016May16.7D203.zip = after restart 7D is dead - comes alive after card and battery removed but dies the moment the card with ML is reinserted? Help

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1180 on: June 02, 2016, 11:46:36 AM »
Format card in cardreader.
Format card in cam.
Redo installation.
If it is not working: Try another card.
Report results.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1181 on: June 02, 2016, 12:47:42 PM »
Hi Walter,
I Formated card in cardreader.
then Formated card in cam.
Redid installation.
Same result Tried another card and then directly another after that card (both same result = both Sandisk Extreme 60mb/s 16GB UDMA)
I will try a Sandisk 30MB/s (my photography disk - last disk I have)
Will report if anything is different or not.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1182 on: June 02, 2016, 01:06:06 PM »
Hi Walter,
the 30mb/s card also did not work it failed even before the installation could start - gave me this error message in yellow on the camera screen:
update file error
please check memory card
and reload battery and try again
Froze on this screen until battery was removed
- Any Idea how to move forward?
I am stuck.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1183 on: June 02, 2016, 01:12:37 PM »
Format card again in cardreader and cam.
Reset camera to factory defaults. Don't forget C.Fn settings!
Restart cam in photo M mode.
Retry installation.

Post results.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1184 on: June 02, 2016, 02:34:38 PM »
Hi Walter,
Reset camera to factory settings -(cleared all settings inkl. C.fn settings)
Reinstalled Canon Firmware 2.0.3
Reset date and time to today
Cards Formatted in Card reader
Cards Formatted in Camera
re-downloaded Nightly build (magiclantern-Nightly.2016May16.7D203.zip)
unzipped and copied contents to CF cards Root
Run firmware update on cam - everything goes smooth
restart camera prompt (green)
Camera led flashes (probably because of the uninstall counter?)
when camera is turned off - sensor cleaning message appears along with restart camera prompt (this time red)
Then Camera turns off and won"t turn on unless battery and card are removed -
It turns back on as long as ML card is not inserted/reinserted
when ML card is put back in the whole battery out procedure needs to be repeated before it turns back on
Help...

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1185 on: June 02, 2016, 03:43:22 PM »
Turn off cam and remove battery.
Insert battery and card.
Press SET button and turn on cam.
Results?

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1186 on: June 02, 2016, 03:57:59 PM »
Hi Walter,
Turned off cam and removed battery.
Inserted battery and card.
Press SET button and turn on cam.
Results = Camera is still dead
I am willing to dance around the table at this point if you think it might help!



Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1187 on: June 02, 2016, 04:05:52 PM »
No dancing involved. Yet.

Backup/rename autoexec.bin and replace file with autoexec.bin found in first chapter of http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=2296.0
Remove battery. Insert card. Insert battery.
Cam will startup without power on! If able, of course.

Is this one working?

Remove battery and remove card.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1188 on: June 02, 2016, 05:26:51 PM »
Hi Walter,
Yippy yay! that worked - screen powered up and showed text etc.
so what next?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1189 on: June 02, 2016, 05:43:33 PM »
Status:
Cam's bootflag set: Ok!
Card bootable: Ok!

Test:
Restore "original" autoexec.bin (= the one in Nightly Build).
Delete contents in ML\Settings
Check contents in ML\LOGS
- Are ROM0.BIN and ROM1.BIN presents? File sizes for each?

Retry startup. I suppose it will not work. Report back.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1190 on: June 02, 2016, 06:10:59 PM »
Hi Walter,
both ROM0.BIN + ROM1.BIN present
ROM1.BIN = 16,8 MB
ROM0.BIN = 16,8 MB
ML\Settings -can't find?
Restored - autoexec.bin

retrying now will report - results

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1191 on: June 02, 2016, 06:21:05 PM »
Hi Walter,
nope no luck.
still dead = like you suspected
as I wrote earlier I could not find the file/folder ML/Settings

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1192 on: June 02, 2016, 06:31:26 PM »
Yes, ML\Settings will be written if ML startup/shutdown is successful and that's the problem.
Existence of ROM0.bin and ROM1.bin does tell ML can write files during installation and I'm out of options.
Do you have log files in card's root or ML\LOGS?

Dr. Unbrick (aka: a1ex, the person actually able to dig into code/logs/ROM dumps) told he is occupied with other stuff at the moment. Please post your problem in our Camera Emergency Department http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?board=45.0 and wait for his return.
Best of luck! I'm out!

EDIT: One last ... not that optimistic but try to startup with C-modes dialed.

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1193 on: June 02, 2016, 10:06:47 PM »
Hey Walter,
thanx for all the time and effort -

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3401
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Re: Canon 7D
« Reply #1194 on: June 04, 2016, 02:05:39 AM »
@KingKon -- I think this may be worth the try...

Since you were the original owner of this 7D and previously had v2.3 installed in the past. Why not try re-installing v2.3 and then run the uninstallation process (rerun firmware update from Canon menu and wait for the timeout after 60 seconds) and hopefully that will uninstall the good old v2.3.

If so, then you should be able to go ahead and run the latest nightlies with no problems. Please let us know what you have discovered when you can!
5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1195 on: June 04, 2016, 10:44:28 AM »
? There is no v2.3 for 7D.
And the only thing "uninstall" does to the cam is setting/unsetting cam's bootflag. It doesn't reset other settings.

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3401
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Canon 7D
« Reply #1196 on: June 04, 2016, 11:11:19 AM »
Okay then I assumed wrongly after reaching out to him via PM earlier. My apologies for the misunderstanding. I guess I'm just rather perplexed by this semi brick of his 7D.

BUT it just sounds like once he loaned his 7D to a friend and "didn't want" ML which then he decided to format the card thinking he was uninstalling it. But obviously that doesn't work that way, right?

In other words maybe he just needs to figure out which older build did he last used in order to revive it somehow?

Could that be the culprit here?
5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8252
Re: Canon 7D
« Reply #1197 on: June 04, 2016, 01:27:35 PM »
Indeed it doesn't hurt trying an old build. Not that optimistic but here you go:
https://builds.magiclantern.fm/jenkins/job/7D.203/
Any build with FIR included should do. #91 for example.
https://builds.magiclantern.fm/jenkins/job/7D.203/

Nutsy

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
  • 7D - 3D Artist and VFX
Re: Canon 7D
« Reply #1198 on: June 04, 2016, 09:04:57 PM »
Not to distract from the current trend in the topic, but are there any new 7d builds coming? Hopefully with some bug fixes? 3x crop function? any other new feature?
Unless im mistaken the latest build is still 16th may?
7D - 3D Artist and VFX/Motion Graphics Artist

KingKon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 7D
« Reply #1199 on: June 05, 2016, 08:52:27 PM »
Hi Walter,
thanx for the links:
I found the old ML files (magiclantern-Nightly.2014Aug02.7D203) tried the unistall - no luck got this message:
update file error
please check memory card
and reload battery and try again -

any other suggestions - should I try dancing now?