Author Topic: Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off  (Read 976 times)

Ginestre

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off
« on: May 18, 2021, 12:07:15 AM »
Hello. On my EOS M, running firmware 2.02 I seem to have installed ML. When I press the trash button, the menus come up. But I can't figure out how to send them away again. If I wait,they go away - but I am returned to the usual Canon screen display. Which may the correct behaviour? I don't know.
I'm trying to get clean hdmi output, so I've turned global overlays off. Is that the right thing to do? When I'm returned to the Canon display, they are still there...

Grateful for an idiot's ABC of the steps needed to get ML to deliver me clean hdmi output.

TIA

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8421
Re: Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off
« Reply #1 on: May 18, 2021, 01:05:09 PM »
Screen toggle: INFO button to the rescue

HDMI streaming: https://wiki.magiclantern.fm/faq#how_do_i_record_for_more_than_30_minutes

Ginestre

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off
« Reply #2 on: May 18, 2021, 11:38:06 PM »
Thanks for this, Walter. I've loaded the lua thingie instead of the standard ML. But I still have a series of newbie (READ: stupid?) questions that I just can't work out.
CONTEXT: I want to get clean HDMI streaming out of my EOS M, running ML lua fix latest build (as of 17 May 2021). I have set GLOBAL DRAW to always off and CLEAR OVERLAYS is set to ALWAYS. When I turn it on I get exactly the clean HDMI output I want.

a) Really stupid question: Should I have the camera on Manual, Automatic or Video to stream HDMI?
b) It turns itself off after a short while - maybe 60 seconds - for some reason. I have to half press the shutter to get it back. Why, and how can I prevent this annoying behaviour?
c) When I turn it back on, I'm back at the old Canon display with overlays. I have to press TRASH to get the ML menu and then INFO to get the clear display back after I pass thru' a screen thatb says HELP FILES NOT FOUND.

Grateful for help on these issues.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8421
Re: Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off
« Reply #3 on: May 19, 2021, 12:21:24 AM »
a) Really stupid question: Should I have the camera on Manual, Automatic or Video to stream HDMI?
Yes!
b) It turns itself off after a short while - maybe 60 seconds - for some reason. I have to half press the shutter to get it back. Why, and how can I prevent this annoying behaviour?
Canon menu -> Wrench2 -> Power saving
c) When I turn it back on, I'm back at the old Canon display with overlays. I have to press TRASH to get the ML menu and then INFO to get the clear display back after I pass thru' a screen thatb says HELP FILES NOT FOUND.
https://wiki.magiclantern.fm/faq#i_get_an_error_message_help_files_not_found

Ginestre

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Newbie: can't turn menu off- can't turn overlays off
« Reply #4 on: May 19, 2021, 01:14:09 AM »
Thank you! I've followed your indications, and it's already very much better. I've made 7 minutes without anything untoward taking place.
As I did what you suggested, one of the options (I think it was Canon wrench 2) seemed to imply that the maximum time before it behaved badly would be 30 minutes. It's already 1 in the morning here in Sicily,  and I've been struggling with it all for over three hours - though progress has happened, thanks to you - so maybe I won't sit out the 30 minutes to see what happens. Tomorrow is another day.

And anyway I expect I'll have other stupid questions later, but you have been absolutely helpful! When I find people helping each other freely like this (and the whole ML project as well is an example) it gives me hope that we might make yet it as a species, despite everything else the news tells me. To put it another way: you guys rock. Thank you again.