Author Topic: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3  (Read 1276287 times)

jafa

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 46
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #850 on: August 14, 2014, 04:00:35 PM »
7/8/14 build , any idea why my iso is set to 160 but ML shows it as 200 , if i set 640 ML shows it as 800 ?

Markus

  • Senior
  • ****
  • Posts: 338
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #851 on: August 14, 2014, 06:43:12 PM »
7/8/14 build , any idea why my iso is set to 160 but ML shows it as 200 , if i set 640 ML shows it as 800 ?

When shooting raw you only get multiples of 100 (200,400,800,1600 etc.) Those in between iso modes are applyed as digital gain to the compressed h264 video files. So those in between modes are always based on one of the real iso values and does nothing to the raw stream that you grab and record when shooting raw.

jafa

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 46
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #852 on: August 14, 2014, 09:17:25 PM »
Thanks for clearing that up Marcus :)

budafilms

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 711
  • 5D Mark a1ex
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #853 on: August 15, 2014, 06:03:49 AM »
When shooting raw you only get multiples of 100 (200,400,800,1600 etc.) Those in between iso modes are applyed as digital gain to the compressed h264 video files. So those in between modes are always based on one of the real iso values and does nothing to the raw stream that you grab and record when shooting raw.

Interesting!
And the ML EV? In the ML menu, has something over the real ISO?

budafilms

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 711
  • 5D Mark a1ex
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #854 on: August 15, 2014, 06:05:44 AM »
Hi,I noticed that the screen is trimed in external monitor when global draw is on.
the top some line is hidden by a black line.

Can I remove the black line and get full pixel?

REAR LCD
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5542662/ML/th_rearLCD.jpg

EXTERNAL LCD
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5542662/ML/th_externalLCD.jpg

5D3 1.2.3+MLNightly.2014Aug07.5D3123.zip,

Try put Global Draw Off, not Allow.
I prefer Allow, for the margins.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8256
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #855 on: August 15, 2014, 06:35:30 AM »
Offtopic: Could you please stop using full quotes?

bortoman

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #856 on: August 16, 2014, 10:07:38 PM »
Hello,
is there a stable release to download somewhere or do i have to download a "nightly build" to get magiclantern on my mk3?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8256
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #857 on: August 16, 2014, 10:28:38 PM »
Top of page -> Downloads
====
Stable supported for
    5D Mark ii 2.1.2
    50D 1.0.9
    60D 1.1.1
    500D 1.1.1
    550D 1.0.9
    600D 1.0.2
===

satotmp

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #858 on: August 18, 2014, 05:41:13 AM »
Try put Global Draw Off, not Allow.
I prefer Allow, for the margins.
Thank you.

I got a solution.
When Cropmarks is on,the black line vanished.
So,I create a transparent bmp file.

bye

jordanwalkert

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #859 on: August 18, 2014, 07:24:34 AM »
There was mention a little while ago about the ML Team finding a way to squeeze another stop or so of dynamic range out of the camera. Was this feature ever implemented and is there a way to utilize this on 1.2.3? I never heard about it rolling out or see any options to turn it on anywhere.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8256

Audionut

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3657
  • Blunt and to the point
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #861 on: August 18, 2014, 10:15:34 AM »

Audionut

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3657
  • Blunt and to the point
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #862 on: August 19, 2014, 03:32:55 AM »
Off-topic discussion about basic raw post processing moved over here:  http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=13044.0

RAW and MLV are not the core of ML, they are just applications (sure, very popular ones). There is a forum area dedicated to raw recording, so please discuss raw issues there.

I prefer this thread to be about core issues specific to 5D3 (in particular, problems introduced in 1.2.3 that did not exist in 1.1.3).

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3
« Reply #863 on: August 20, 2014, 10:48:56 AM »
Before posting, it's a good idea to read at least the first and the last post from the thread.

Locking the thread for 1 month, and there will be no more updates on the 1.2.3 branch during this period.

RAW and MLV are not the core of ML, they are just applications (sure, very popular ones). There is a forum area dedicated to raw recording, so please discuss raw issues there.

I prefer this thread to be about core issues specific to 5D3 (in particular, problems introduced in 1.2.3 that did not exist in 1.1.3).



edit by Audionut:
Please also consider this message when the thread reopens.
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=3072.msg126650#msg126650
Quote
- encourage newcomers to post in the right forum (I've locked the 1.2.3 thread because it was flooded with offtopic questions about RAW/MLV)



Thread re-opened. Any messages about RAW/MLV from this thread will be deleted without notice.

drjlo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #864 on: September 22, 2014, 06:25:47 PM »
Is anyone else having problems with exp comp EXIF data being tagged wrong since ML 1.2.3 install?

Since installing Magic Lantern 1.2.3 on 5D III, I have noticed that my files shot at 0 EV exposure comp are wrongly tagged as either +1/3 EV (seen in Digital Photo Professional) or "+1 Step" (in Windows Explorer window, flickr). 

Files shot with +1/3 EV are wrongly tagged as +1/2 EV (DPP) and "+0.5 Step" in Windows explorer and "+1 EV" in flickr.  A file shot with +2/3 EV actually showed as nonsense under flickr EXIF,  "-1/2 EV"

Has anyone noticed similar problems since installing Magic Lantern 1.2.3. on 5D III?  Any way to fix this or could this possibly be some other issue, although the only change has been Magic Lantern?

Below are examples:

Shot at 0 EV, tagged as +1/3 EV (DPP) or "+1 Step" (in Windows Explorer window, flickr). 
1)0EV by drjlo1, on Flickr

Shot at +1/3 EV, tagged as +1/2 EV (DPP) and "+0.5 Step" in Windows explorer and +1 EV in flickr.
2)+0.33EV by drjlo1, on Flickr

walter_schulz

  • Contributor
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #865 on: September 22, 2014, 06:43:51 PM »
For diagnostic reasons in would be fine to have access to the original file.
Can you zip it and upload it to a file hoster? Add Magic.cfg found in ML\Settings
And which ML version (build date) is used?

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #866 on: September 22, 2014, 09:18:14 PM »
Can you reset Canon settings? There was a bug in ETTR, many months ago, which could have caused this.

drjlo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #867 on: September 29, 2014, 07:46:56 AM »
OK, I've uploaded the zip with the 2 sample photo files and Magic.cfg.
Not sure where I can find the ML build date, but the date these ML files were installed on my camera appears to be 9/10/13. 

<iframe src="https://onedrive.live.com/embed?cid=2D144F4239813ADE&resid=2D144F4239813ADE%211353&authkey=ACQ4PZFoKKQH518" width="165" height="128" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

What kind of "reset Canon settings" are we talking about to fix this? 

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #868 on: September 29, 2014, 08:46:29 AM »
Canon menu -> Clear camera settings.

drjlo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #869 on: October 01, 2014, 12:31:05 AM »
OK, "clear all camera settings" worked to correct the EXIF bug.  Thanks.

lintoni

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 24
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #870 on: October 01, 2014, 04:39:31 AM »
Is the embargo on updates to the 1,2.3 branch continuing? I know a1ex said there would be no new updates whilst this thread was locked...

swinxx

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 602
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #871 on: October 01, 2014, 09:32:03 PM »
I installed a newer version, made by mk11179 but there are some issues, so i think that there is no newer version before those problems are solved. (One thing i noticed is that with mlv - i have recorded at 5:3, there is one corrupt frame all 30 seconds - with some white lines in the bottom.) perhaps a buffering problem, i dont know. We have to und wait... Greets

imagesbyaaron

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #872 on: October 02, 2014, 10:18:59 AM »
Hi All,

First time ML user (or trying to be anyway). So I followed all instructions as far as I can tell.

-I updated my Canon firmware to 1.2.3.
-I downloaded the latest ML nightly build.
-I formatted my SD card again in camera.
-I extracted all contents to the root folder of my SD Card.
-I inserted said SD card and taken out my CF card.
-I installed the firmware update through the menu.
-Everything seemed to install fine.
-I waited the 30 seconds for the bootflag to be removed.
-As prompted, I restarted my camera (off, then on).
-When I turned it on, nothing seems different. I don't see any ML overlays, options, etc.
-I pressed the trash can, which also did nothing.

I am using a San Disk Extreme Pro 95MB/s 32GB SD Card and a Lexar 32GB 800x CF card.

PLEASE HELP! I must've missed something, but I have no idea what. I'm dying to try this out!

imagesbyaaron

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #873 on: October 02, 2014, 10:28:40 AM »
Oh, whoops. I guess you have to restart before the 30 seconds. Working now. =)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.2.3
« Reply #874 on: October 02, 2014, 01:27:34 PM »
Is the embargo on updates to the 1,2.3 branch continuing? I know a1ex said there would be no new updates whilst this thread was locked...

I'll update the branch as soon as I'll finish tweaking the fullres silent pictures.

Currently having some network problems, so I'm mostly offline these days.