Author Topic: Canon 7D Mark I  (Read 1135978 times)

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #650 on: October 13, 2014, 06:12:15 PM »

Do you use this setting or not?


jman

  • Freshman
  • **
  • Posts: 76
Re: Canon 7D
« Reply #651 on: October 13, 2014, 06:29:08 PM »
Hey Walter... I used with the setting OFF. Works fine for the first pic. Then I have to turn the camera off and on to reset. Strange.

pstutter

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 9
Re: Canon 7D
« Reply #652 on: October 14, 2014, 03:45:25 AM »
Hello everyone.

I just downloaded the current nightly, I've haven't gotten a new version since TL was banned, so I've been out of the game for a while. Everything was going swimmingly until I switched to crop mode to try some 1080. First shot went good. Tried a second shot and got a crash. Rebooted, tried again and got a crash and error 70. I'm posting the logs (hope I do it right)

Code: [Select]
ASSERT: !IS_ERROR( TryPostEvent( this->hTaskClass, this, EV_VD_INTR_LV, NULL, 0 ) )
at LVState.c:485, task ?
lv:1 mode:3


Magic Lantern version : Nightly.2014Oct08.7D203
Mercurial changeset   : a27e3b9df491 (unified) tip
Built on 2014-10-07 22:30:35 UTC by jenkins@magiclantern.fm.
Free Memory  : 196K + 2639K

Code: [Select]
ASSERT: !IS_ERROR( TryPostEvent( this->hTaskClass, this, EV_RESET_PSAVE_LV, NULL, 0 ) )
at LVState.c:608, task ?
lv:1 mode:3


Magic Lantern version : Nightly.2014Oct08.7D203
Mercurial changeset   : a27e3b9df491 (unified) tip
Built on 2014-10-07 22:30:35 UTC by jenkins@magiclantern.fm.
Free Memory  : 196K + 2635K

Code: [Select]
ASSERT: !IS_ERROR(err)
at LiveView.c:2357, task shoot_task
lv:0 mode:3


Magic Lantern version : Nightly.2014Oct08.7D203
Mercurial changeset   : a27e3b9df491 (unified) tip
Built on 2014-10-07 22:30:35 UTC by jenkins@magiclantern.fm.
Free Memory  : 220K + 2780K

Code: [Select]
ASSERT: !IS_ERROR( TryPostEvent( this->hTaskClass, this, EV_RESET_PSAVE_LV, NULL, 0 ) )
at LVState.c:608, task ?
lv:0 mode:3


Magic Lantern version : Nightly.2014Oct08.7D203
Mercurial changeset   : a27e3b9df491 (unified) tip
Built on 2014-10-07 22:30:35 UTC by jenkins@magiclantern.fm.
Free Memory  : 219K + 2776K

I haven't used ML lantern much in a while so I'm not up to date with all thats happened lately. Can anyone sort out whats happening to my camera?

Thanks

RPABSTCO

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 7D
« Reply #653 on: October 15, 2014, 12:14:37 AM »
What's the latest on Magic Lantern for the 7D?  I can't find any recent posts on the subject.  Is the current "nightly build" solid? I just picked up a used 7D to go with my 60D and 5DII.  Love ML on the other cameras.  Hope it works as well on the 7D

Ottoga

  • Member
  • ***
  • Posts: 203
  • The Ox is Slow but the Earth is Patient
Re: Canon 7D
« Reply #654 on: October 15, 2014, 02:39:52 AM »
Whilst I don't use all of the features of ML, for those that I do, I've found it to be very stable.

Cheers... Otto
EOS 7D.203, EFS 55-250mm, EF 75-300 III, Tamron 16-300 DiII VC PZD Macro, SpeedLite 580EX II.

Joper

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 7D
« Reply #655 on: October 20, 2014, 12:28:20 AM »
Hello!
I'm new ;-).
I started using ML mainly for the higher quality movie features - i had the time to get into it, but i came up with some problems and i'm not shure if it's me or magic lantern.
I'm using the latest nightly build form the 8. October

There are some issues, but i think probably half of them can be solved with this one:
My raw video is significantly darker than H264 or a jpeg shot with the same settings - the live Fiew is matching the jpeg/h264.
With mlv_rec: Superdark, additionally the camera doesn't save the raw correction data, i have to adjust everying afterwards from zero.
with raw_rec: Still to dark, but it saves all the raw information and looks a little bit lighter - even if it's still useless.

Is there a way to fix this through make the right settings? I have to make some really strong correction, and it looks crappy before it get's back to a comparable value.

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 7D
« Reply #656 on: October 20, 2014, 01:52:12 PM »
You have to be more specific and you should post some examples (like a DNG from the raw video and a frame from the h.264).

significantly darker ... Superdark ... Still to dark
By how much, exactly?

I have to make some really strong correction
What kind of "correction"?

it looks crappy
How so (post example)?

What's your post processing workflow?

What settings were you using?

the live Fiew is matching the jpeg/h264.
You should not be using the screen to judge correct exposure for raw video (since the image on the screen does not and cannot reflect what is truly in the raw data), instead you must rely on the raw exposure aids (like: histogram, zebras, spotmeter) or use AutoETTR

Joper

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 7D
« Reply #657 on: October 21, 2014, 12:01:10 AM »
I reinstalled Magic Lantern and changed a few settings (i deactivated the custom setting for 1/3 ISO stops), since the i didn't had the error anymore, everything looks fine - but i'll keep the final word to the long term study, looking forward to it. :-)

Anyway, where here to make ML better, so here's the more precise description:

By dark i mean that the basic color of the raw image was black with a normal exposure (EVĀ±0). I was able to push it so i can see some details, but from black as a base instead of a normal exposed picture. I think the difference between the raw_rec and mlv_rec came through the (from camera) uncorrected raw data i had for the mlv-dngs (corrected in adobe raw, either in photoshop or after effects) while the raw-dngs kept the cameras information.

I photographed in M mode, my exposure was always based on the informations ML gave me on the screen/in the settings. I used the histogram for comparison with raw, but it didn't help with the buggy raw movie files.
Ah, my raw movie workflow: i used the mlvtodng script /rawtodng application on mac os x, imported the dngs to Adobe After Affects (as said adobe raw for correction) and exported the data as Prores 4:2:2

I'll try to recreate the error in the next time to possibly understand moe of it and get some example data.

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #658 on: October 23, 2014, 12:25:55 PM »
I'm having a problem recently which i don't know the cause but it's making my 7D to a 3-4 Fps camera.
even though i'm putting the camera on High Continuous , it's really slow.
only though that came to mine was the buffer being nearly full all the time.

Any ideas?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #659 on: October 23, 2014, 12:49:59 PM »
First: Is it ML related? Start with SET button pressed and try again.
Result?

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #660 on: October 25, 2014, 01:28:26 PM »
First: Is it ML related? Start with SET button pressed and try again.
Result?
That's the problem , i tried it w/o and with.
sometimes it's fine and sometimes it's not.

Is there a way i could reset the whole thing (ML and 7D together)

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #661 on: October 25, 2014, 01:38:06 PM »
If you start up with SET pressed: Is the fps thing occuring or not?

ansius

  • Member
  • ***
  • Posts: 177
Re: Canon 7D
« Reply #662 on: October 25, 2014, 01:44:02 PM »
I have noticed that if ETTR module is loaded and you have forgotten and left it on, that might happen. so make sure that modules are off and do you have the problem. also if you debug change only one setting until you catch the error, otherwise it is hard to find what is to be the fault.
Canon EOS 7D & 40D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 28-300mm IS USM, Mir-20, Mir-1, Helios 44-5, Zenitar ME1, Industar 50-2, Industar 61L/Z-MC, Jupiter 37A, TAIR-3
http://www.ansius.lv http://ansius.500px.com

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #663 on: October 25, 2014, 01:48:56 PM »
That's why I asked him to start with SET button pressed.

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #664 on: October 25, 2014, 06:08:11 PM »
If you start up with SET pressed: Is the fps thing occuring or not?
basically what i said , even without ML running the problem stays better say sometimes it does and sometimes it doesn't.

I have noticed that if ETTR module is loaded and you have forgotten and left it on, that might happen. so make sure that modules are off and do you have the problem. also if you debug change only one setting until you catch the error, otherwise it is hard to find what is to be the fault.
Running the camera w/o ML (what Walter suggested) will basically solve this problem.
i taught this had to do with Buffer so i pulled the memory out and still Continuous shooting at 3/4 frames per second.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #665 on: October 25, 2014, 06:12:48 PM »
Looks like an error unrelated to ML. Try to reset the cam to factory defaults (including Fn-settings) but I'm not that convinced it will do any good. Anyway, just to make sure ...

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #666 on: October 25, 2014, 07:17:10 PM »
Before i reset it.
I found that camera tends to slow down when light decreases.

here's a video: http://www.mediafire.com/watch/4k9hcpotin59out/Shutterproblem7D.mp4
My apologies for the quality but i feel it's enough for demonstrating the problem.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #667 on: October 25, 2014, 07:47:35 PM »
Press SET at startup, use modus M, Auto-ISO off. Test again.

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #668 on: October 25, 2014, 08:05:59 PM »
Nothing changed.

ansius

  • Member
  • ***
  • Posts: 177
Re: Canon 7D
« Reply #669 on: October 25, 2014, 08:26:33 PM »
try with auto focus set off, how is then?
Canon EOS 7D & 40D, EF-S 17-85mm IS USM, EF 28-300mm IS USM, Mir-20, Mir-1, Helios 44-5, Zenitar ME1, Industar 50-2, Industar 61L/Z-MC, Jupiter 37A, TAIR-3
http://www.ansius.lv http://ansius.500px.com

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #670 on: October 25, 2014, 08:31:32 PM »
@ansius: Ever tried changing focus mode on a cam without lens mounted?

Danialdaneshmand

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Canon 7D
« Reply #671 on: October 25, 2014, 09:32:52 PM »
Maybe he didn't download the video , come on Walter  :)

alexsocal

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 7D
« Reply #672 on: October 26, 2014, 09:16:33 AM »
Hi. This is my first message, so I'd like to thank everyone involved in this really nice feature for our Canon babies.

I hope this is the right place to ask my question. I recently tried the ML night build for the 7D and everything works fine except for the fact that I don't have the raw video option in my screen. I tried an older night build and have the same result. I also tried a faster card, in case ML was able to see the card speed and was hiding the raw option for this reason, with no result. Here's a picture of my video menu.



Do somebody know why is this happening?

Thank you very much!

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8818
Re: Canon 7D
« Reply #673 on: October 26, 2014, 09:19:07 AM »
Module tab -> Enable RAW_REC or MLV_REC -> Restart

alexsocal

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 7D
« Reply #674 on: October 26, 2014, 08:19:35 PM »
Thanks!!!  :D