Author Topic: Canon 7D Mark I  (Read 706983 times)

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1550 on: December 13, 2018, 07:28:46 AM »
That noise reduction is actually really impressive. The Canon 7D has pretty bad low light performance. Those lines you are seeing is fix patterned noise and is totally normal.

personally I try to never shoot above 200iso. At 400iso I start getting hot pixels and the image noise gets really bad from then on.

your camerasensor is fine :)

Thanks, I'm feel better now with 3rd party validation, reference. Thank you! It's just pretty heavy denoising with neat video. Well worth the money, to be honest. I paid for like the multiple keys for Premiere/ After Effects.

Also, this is for @dfort - I am on firmware 2.0.6 now and I am running pretty stable, I have all the essential features I would like out of Magic Lantern to keep my camera worthy and usable for everything I do.

Couple issues I have - when recording, some of the focus marks and overlays(?) tend to freeze on the screen & stay there which is very ugly and distracting while I film, but it doesn't burn into the actual video, which is good.

Second, I was preparing to do full 14-bit raw, up to 12 minute long takes at 1600x900. The camera got that far. No problem. It was a huge file, which was expected. Whilst building the index files, it was too much for the camera I noticed. But even building OTHER index files for smaller shots, my camera glitched out and gave me an ugly purple/pink distortion.



This lasted until I reboot the camera, of course. But for future instances, I don't want to have to rely on rebooting the camera in case I do.. say 5-6-7 minute or more longer takes and I hit the playback button. This would mean I would NEED to have MLV play module OFF which is an extra hassle/step. I don't mind it, but I don't prefer it, either.

I also ran some tests when I upgraded to 2.0.6 and some passed, some didn't?, the camera just went into a nonstop test mode- it was for benchmarking, I believe. It was some time ago.
You tell me what I need to do for you so you can work your magic.
Thanks!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3347
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1551 on: December 13, 2018, 08:38:09 AM »
Wow, you're giving 2.0.6 quite a workout.

when recording, some of the focus marks and overlays(?) tend to freeze on the screen & stay there which is very ugly and distracting while I film, but it doesn't burn into the actual video, which is good.

Have you tried turning off Global Draw? That tends to clear up problems like this.

Second, I was preparing to do full 14-bit raw, up to 12 minute long takes at 1600x900. The camera got that far. No problem. It was a huge file, which was expected. Whilst building the index files, it was too much for the camera I noticed....

You are running mlv_play? I haven't tested that but when you come up with issues like this try the 2.0.3 version and see if this is a new bug.

I also ran some tests when I upgraded to 2.0.6 and some passed, some didn't?

Of course it would help to be more specific but the previous comment on running the tests on 2.0.3 also apply. I believe that there are some tests that this camera can't complete. Also note that this is the one camera that doesn't play well in QEMU so there are no tests on the build server.

5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1552 on: December 14, 2018, 01:16:38 AM »
I need this to make my camera magic.
I'm stubborn, super experimental, and it's my only camera that makes me produce wonders for my work / business.

I do photo/video and for photography, Canon takes the cake, everytime.

I might switch to 5d mk iii in the near future for a full frame/low light upgrade, but it'll be some time because I've invested so much into this camera already. But using proper lighting and Neat Video saves my image almost every time, so I make do!

PLUS THESE COLORS ARE TO DIE FOR. Film lives on forever!

I use global draw for focus assist because I just can't seem the nail the focus anymore manually without it. I'm not sure if it's my lens or something, but even the auto focus doesn't nail it properly sometimes, either.

I know it won't happen with Global Draw, I believe. I need to run some more tests.

Right now I bought a dummy battery and am building a battery bank rig for my camera so I can have a very long battery life.
I will update you all on how it goes, but so far it's working solid. Building it is the biggest problem.

I am running MLV_play but I think it was just because it was about 6-9 index files it had to build at the time and it was just WAY too much for the processor to handle.

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1553 on: December 15, 2018, 07:00:18 PM »
Update on the 7d - 2.0.6.

Still pretty stable. It seems every now and then I need to let the camera warm up with a failed clip if I'm shooting 16:9 at 1600x900 for consistent 23.976fps RAW 14 bit.
I'll get the first 7 seconds to fail then the rest of the filming works just fine.
 
I would still like the option to turn OFF focus pixels ONLY when filming and not JUST global draw because I normally shoot 2.20:1/2.35:1 ratio at max resolution available for 23.976ps. I still want to see the crop marks, audio levels, and framing & I would like to know what's in focus for me PRIOR to shooting and then NOT have the focus pixels show up when filming because when I process the footage. I don't want the pixels showing up and I don't want to have to worry about that.

I just bought a dummy battery for the 7D and connected it to a portable 16750 mAh battery bank at 4.5A output for consistent power. It works, just not as good as having a battery INSIDE the camera. I took a photo whilst filming & in liveview for video mode and the camera actually turns off, glitches out, the mirror lock up gets stuck as if it's trying to flip up, but it's not, so it's like a stuck motor.

Very scary moment because it feels like the camera is about to just flat out break, but it didn't.

It's similar to an elevator door trying to close but there's something in the path of the doors but it won't close and it'll make multiple attempts to do so.

I might go back to 2.0.3 for other tests and to see how well it works with a battery bank. We'll see!

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1554 on: December 17, 2018, 05:40:14 AM »
@dfort - Hey, I have an update for today.

I powered my camera after the long night of shooting with the external battery, I reconnected a regular battery because I was shooting on a glidecam. I had my camera crash many a times & almost give me a heart attack because I was shooting an entire car show today.

I had left the Canon displays on before I inserted the card the night before, then inserted the card and switch to Magic Lantern overlay & this happened. I also couldn't take a photo at one point & review. 3 different incidents.

Dropping the crash logs here -
Crash 1
Quote
ASSERT: 0
at Memory\Memory.c:566, task PropMgr
lv:1 mode:3

PropMgr stack: 112090 [112118-111118]
0xUNKNOWN  @ ff084c98:112110
0xFF20C168 @ ff20c224:1120e8
0xFF07D088 @ ff20c1e8:1120c8
0x1F800478 @ 1f8007d0:112090

Magic Lantern version : Nightly.2018Jul04.7D206
Mercurial changeset   : 053a73548de5 (update_to_7D.206)
Built on 2018-07-04 21:36:26 UTC by [email protected]
Free Memory  : 340K + 1484K

Crash 2
Quote
ASSERT: 0
at Memory\Memory.c:566, task DbgMgr
lv:1 mode:3

DbgMgr stack: 10bd68 [10c4f0-10b4f0]
0xUNKNOWN  @ ff084c98:10c4e8
0xFF20C168 @ ff20c224:10c4c0
0xFF07D088 @ ff20c1e8:10c4a0
0xFF067F80 @ ff011cac:10c480
0xFF0689E0 @ ff067ffc:10c460
0xFF20C3E8 @ ff0689f4:10c458
0xFF07D088 @ ff20c43c:10c438
0xFF067F80 @ ff011cac:10c418
0xFF0689E0 @ ff067ffc:10c3f8
0xFF20C3E8 @ ff0689f4:10c3f0
0xFF07D088 @ ff20c43c:10c3d0
0xFF067F80 @ ff011cac:10c3b0
0xFF0689E0 @ ff067ffc:10c390
0xFF20C3E8 @ ff0689f4:10c388
0xFF07D08Magic Lantern version : Nightly.2018Jul04.7D206
Mercurial changeset   : 053a73548de5 (update_to_7D.206)
Built on 2018-07-04 21:36:26 UTC by [email protected]
Free Memory  : 340K + 1434K

Crash 3
Quote
ASSERT: 0
at Memory\Memory.c:566, task clock_task
lv:1 mode:3

clock_task stack: 176c28 [176d58-174d58]
0x1F82EF28 @ 1f824e64:176d40
0x1F81CE98 @ 1f82ef70:176d30
0x1F852658 @ 1f81cff8:176ca8
0xFF0689E0 @ ff067ffc:176c88
0xFF20C3E8 @ ff0689f4:176c80
0xFF07D088 @ ff20c43c:176c60
0x1F800478 @ 1f8007d0:176c28

Magic Lantern version : Nightly.2018Jul04.7D206
Mercurial changeset   : 053a73548de5 (update_to_7D.206)
Built on 2018-07-04 21:36:26 UTC by [email protected]
Free Memory  : 340K + 1428K

What do you gather from this? Let me know if you need to try to recreate anything.

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3347
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1555 on: December 18, 2018, 09:05:34 AM »
So it was working fine when you were messing around with the camera and when you had something important to shoot it borked? Yeah, that sounds about right. Seems like it is having issues getting through the startup tasks.

Try resetting the settings. Either through the ML menu or delete the ML/SETTINGS directory from the card. You'll have to redo your settings but that usually clears up problems like this. Since the issue came up when switching from external to internal batteries, try a battery pull. Doing a battery pull is needed after a hard crash where the camera won't turn back on but sometimes there are more subtle issues that can sometimes be resolved with a battery  pull.

Then again it could be none of the above. Check to see if the camera works fine without loading ML. Maybe reset the Canon settings if the problems persist.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1556 on: December 18, 2018, 08:20:41 PM »
Hey dfort - yes I did all the above.

I got it working again.
I had to do MANY battery pulls.

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3347
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1557 on: December 18, 2018, 10:24:05 PM »
I had to do MANY battery pulls.

That's also true when experimenting around with 2.0.3.

So is 2.0.6 stable now?
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1558 on: December 19, 2018, 12:58:07 AM »
The break was on 2.0.6 but honestly, it's 8/10 stable.

Would've given 9 but that crash kinda happened, so I'm not going to be lenient with it especially if it means I'm telling people to move over from 203 to 206

I'm using it for the daily now and I just went back to 2.0.3 for 10-12 bit raw tests but I don't like needing to 5x zoom and all to record raw, let alone for slo-mo and all. So I stick to low res 14 bit because it's high quality ANYWAYS.

I give 2.0.6 a green light but only for 14 bit RAW and every other reason to use ML. But reliability is more important to me than anything!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3347
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1559 on: December 19, 2018, 02:01:23 AM »
...I just went back to 2.0.3 for 10-12 bit raw tests...

That's another experiment that has issues.

What I'm interested in is you could compare apples to apples -- the nightly 7D.203 vs. the nightly 7D.206. Any differences you found?

Note that my 2.0.6 port has a few pieces that I wasn't able to update, mainly due to not having access to the master processor.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1560 on: December 19, 2018, 02:39:31 AM »
For the most part, which I'd have to do more extensive testing & casual shoots to see what the camera performs like - was the responsiveness.

The 2.0.3 build seemed very smooth & responsive, almost little to no lag WHERE EVER I was flipping through the menus.

2.0.6 seems to slow down at times, lag a bit, freeze for a moment or so then catch up, not to mention the earlier issue I mentioned about global draw specs getting kind of stuck on the screen when filming and changing up a bit every now and then. Let me recreate that issue tonight & upload what I mean. I never had that before in 2.0.3 that I ever remember.

I think with more love, 2.0.6 would be perfect and just as stable.

I just invited a friend who was paid 6 figures by the school because of his expertise in coding to join the Magic Lantern development train and help us develop this further. I wanted him to spend his time with me somehow since he endured a terrible accident a year ago and kind of does nothing now. I need to catch him up to speed on what to do for this.

domo94

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 7D Mark I
« Reply #1561 on: December 19, 2018, 06:23:03 AM »
New tests & experimentation lead me to new issues on the 2.0.6.
NOT a game changer, just things to note.

I left a little video there to explain what's going on...

But basically 720p 60fps with FPS OVERRIDE kinda just messes up the image & everything when shooting RAW 14 bit.

https://drive.google.com/open?id=1-ccS7vwlAXpAzo6Lu5dZKGE_gQef6hzq

All settings and information is here.