Author Topic: [DONE] How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?  (Read 84827 times)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #125 on: March 15, 2014, 09:55:36 PM »
My quick speed test: raw_rec 1920x1080, 30fps, all hacks enabled, 103-104 MB/s, green icon (yellow for short periods), continuous recording estimated (I only recorded a few minutes).

=> there's nothing wrong with the build; double-check your settings.

VisualPursuit

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 44
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #126 on: March 15, 2014, 11:43:34 PM »
Installed to/from CF, seems to work without any issues.

Didn't test RAW, though, my cards are all too slow.

But all the other features I've missed so badly for such a
long time with 1.2.3 are there.

FULL BLISS!

Think I need to go for a fast CF on Monday.


I'm already in heaven. Now a unified version for both
5D Mk2 *and* 5D Mk3  and I'll never need to worry
which card holds which version of ML again.

Thank you, thank you, thank you!

Edit: Installing with a 3rd party battery that asks for
permission works if you don't try to acknowledge using
the battery.

Steven

  • Freshman
  • **
  • Posts: 53
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #127 on: March 16, 2014, 12:43:27 AM »
So, is it possible to disable the bootflag on all 5DIIIs now if you update to 1.2.3?

DavidSh

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #128 on: March 16, 2014, 12:57:19 AM »
So, is it possible to disable the bootflag on all 5DIIIs now if you update to 1.2.3?
yes it is
600D | 5D3 | macOS Sierra | http://www.GentleDogMovie.com

bigbadw0lf

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #129 on: March 16, 2014, 02:01:21 AM »
My quick speed test: raw_rec 1920x1080, 30fps, all hacks enabled, 103-104 MB/s, green icon (yellow for short periods), continuous recording estimated (I only recorded a few minutes).

=> there's nothing wrong with the build; double-check your settings.

I am using the 1000x KompBay card, I left that out.

And yes sir, I am positive it is me, not the build.  Just don't know where to start fishing through the settings.

And with all the work you do, I feel bad that you replied.   :)

Great work, and thanks man!

nigel

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 49
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #130 on: March 16, 2014, 04:20:33 AM »
what i did...
coming from a 1.1.3 (mar 08 build)
Downloaded the 1.2.3 nightly from http://builds.magiclantern.fm/#/

copied all and pasted to sd card, the camera doesn't start

so i went to canon's website and downloaded the 1.2.3 firmware placed the .fir in the sd card with the old 1.1.3 ml.
camera starts and updated to 1.2.3.. camera won't start with sd card inside, works normally without sd card.

copied bleeding edge items over to sd card.
camera starts

update using the .fir provided (the 40kb one)

``````````````````````````````````````````````````````````````````````````````

for anyone who wants to try i guess this is some rough instructions. follow at own risk

1. download the canon 1.2.3 update fir from the official website http://www.usa.canon.com/cusa/professional/products/professional_cameras/digital_slr_cameras/eos_5d_mark_iii#DriversAndSoftware
2. place the 5D300123.fir in to the sd/card that still contains the 1.1.3 ml
3. use canon's menu to update from 1.1.3 to 1.2.3 -  ensure u have enough battery. this takes about 2-3 mins
4. the camera won't start once done, remove battery and wipe card.
5. download the nightly (link above) and place them on the card.
6. the camera should start now and use canon's menu again to update using a1ex's 5D3_123.fir
7. you should get this screen

8. you're done!


camera works perfectly now..gonna test the functions

nigel

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 49
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #131 on: March 16, 2014, 04:48:50 AM »
while recording mlv, pressing canon's menu button brings up canon's menu (which is expected) but pressing the menu button again gives me a black screen and the camera just stays that way.. anyone has this too?

james_guu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #132 on: March 16, 2014, 05:03:23 AM »
I am very new for ML of 5D3. just test the newest build, and it works. bootflag can be removed as what I did with 5D2.
Everything works fine. I can continuously record with RAW-REC module(almost). (but same as old 1.1.3 build, MLV can only record for ~1200 frames, ~4.0X GB only. I think this is my CF problem, I am using a Transcend 1000X 64GB CF.)
Happy to see this happen. I can switch different mode what I want to.
Thanks A1ex.

primemultimedia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #133 on: March 16, 2014, 12:35:43 PM »
I was having some trouble getting this working coming from the older 1.2.3 ML. I format/uninstalled ML then loaded 1.2.3ML .fir but camera wouldn't recognise it. After going to 1.2.3 and back with no luck, finally i renamed from 5D3_123.fir to 5D300123.FIR and the camera recognises the new .fir and loads as it should. I'm 99% sure I didn't need to do all that other stuff, so for anyone already running 1.2.3 ML the update process SHOULD be as follows:

-format>remove ML
-wipe card
-load latest ml onto card and rename 5D3_123.fir to 5D300123.FIR
-firmware update
-wait for bootflag removal if you like

Apart from that all working well. Also I did not experience any camera boot issues that nigel did coming from 1.1.3.

Alex, sir, you are a scholar and a gentleman.  :)

Jason Montalvo

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
  • 5D3/5D2 & Some BlackMagic
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #134 on: March 16, 2014, 12:41:18 PM »
Just tested and working like a charm.
Thanks Alex!

Stedda

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #135 on: March 16, 2014, 01:03:56 PM »
Worked fine here no need to rename or mess with anything. Also no hanging or boot issues. Simple and clean.
5D Mark III -- 7D   SOLD -- EOS M 22mm 18-55mm STM -- Fuji X-T1 18-55 F2.8-F4 & 35 F1.4
Canon Glass   100L F2.8 IS -- 70-200L F4 -- 135L F2 -- 85 F1.8 -- 17-40L --  40 F2.8 -- 35 F2 IS  Sigma Glass  120-300 F2.8 OS -- 50 F1.4 -- 85 F1.4  Tamron Glass   24-70 2.8 VC   600EX-RT X3

Stedda

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #136 on: March 16, 2014, 01:11:18 PM »
Remove card with ML for 1.1.3
Format in computer to remove Bootdisk.
Use EOSCard to verify that the Bootdisk has been removed.
Load Canon 1.2.3 and update in camera when complete shutdown/restart to verify 1.2.3 has been loaded. Shut down and remove card.
In computer remove Canon firmware or format again.
Use EOSCard to set BootDisk and EOS-Develop.
Extract ML 1.2.3 and copy over to card.
Load card in camera and power on... now running ML 1.2.3.

Follow at your own risk.... but for me no renaming and no hangups or boot issues.
5D Mark III -- 7D   SOLD -- EOS M 22mm 18-55mm STM -- Fuji X-T1 18-55 F2.8-F4 & 35 F1.4
Canon Glass   100L F2.8 IS -- 70-200L F4 -- 135L F2 -- 85 F1.8 -- 17-40L --  40 F2.8 -- 35 F2 IS  Sigma Glass  120-300 F2.8 OS -- 50 F1.4 -- 85 F1.4  Tamron Glass   24-70 2.8 VC   600EX-RT X3

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: How do I dump 5D3 firmware 1.2.3?
« Reply #137 on: March 16, 2014, 03:30:20 PM »
Thanks for early testing; please continue the discussion here:

Magic Lantern for 5D Mark III 1.2.3