Author Topic: Canon EOS M  (Read 866705 times)

Levas

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1482
  • 6d - Nightly build user
Re: Canon EOS M
« Reply #2650 on: April 29, 2019, 04:30:09 PM »
Maybe zoomed to 200% or more indeed ?

The aliasing 'stairs' at 45 degree angles are the only thing spoiling high resolution 1x3 stretch for me.
Did some testing, but couldn't get any better than what I got in the left picture.

arthur2064

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon EOS M
« Reply #2651 on: April 30, 2019, 11:07:13 AM »
Good morning, for some time I wanted record videos and I opted for the camera eos m, I want to install magic lantern but I am confused about what version to use?. I read that dannephoto versions are highly recommended but I do not know what would be the best for me, I just want to record at 2.5k, Anamorphic Module, 14bit lossles and sd hack module , please guide me.

Also i could not find information for field monitor compatible with ml, does anyone have any idea which ones are compatible? Thank you very much.
PS: sorry for my bad english.

masc

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1412
Re: Canon EOS M
« Reply #2652 on: April 30, 2019, 02:46:32 PM »
... I just want to record at 2.5k, Anamorphic Module, 14bit lossles and sd hack module...
There is exactly one branch: Danne's experiment branch. https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959
5D2.212 | EOSM.202

Luther

  • Member
  • ***
  • Posts: 196
Re: Canon EOS M
« Reply #2653 on: April 30, 2019, 03:20:10 PM »
There is exactly one branch: Danne's experiment branch. https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Wouldn't it be better to push at least some of those changes into main tree? Lot's of questions in this thread this month about where to find the right package for EOS M. Is it too unstable yet?

baladev

  • Freshman
  • **
  • Posts: 81
  • 5Dm3 - 6D - 7D - EOS M
Re: Canon EOS M
« Reply #2654 on: April 30, 2019, 04:23:58 PM »
I agree, it would have been much simpler for everyone if the first post in a thread dedicated to a particular camera build was where the description of the build with the link was. It is standard practice on most forums dedicated to releasing mods and such. It would reduce number of questions like above.

In terms of stability, Danne's build is rock solid and has all the features available for this camera. The only problem pretty much is a phenomenon of pink/corrupted frames that occur in footage produced in crop or anamorphic modes. I'm planning to have a go at it when I finish my current dealings with the 6d build.

masc

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1412
Re: Canon EOS M
« Reply #2655 on: April 30, 2019, 05:05:53 PM »
... on the other side: this link can be found on nearly every page in this thread (>= page 71). So reading and finding needs not longer than 3 minutes! I am sorry to not be able to understand the confusion: the link is always the same.
5D2.212 | EOSM.202

2blackbar

  • Senior
  • ****
  • Posts: 267
Re: Canon EOS M
« Reply #2656 on: April 30, 2019, 06:09:58 PM »
I used this and compared results
https://www.imageenlarger.com/
These are 100% crop images

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2657 on: April 30, 2019, 08:03:09 PM »
Hey guys. I wish I had more time. I have a hard time estimating hours put into testing and hacking/understanding parts of ml code so I could make good use of my ideas but atm energy is rather low. All my dedication went into testing out and building a stable version so now I rely on users to point to link/posts giving helping hands when I can't.

Even if working rather stable I see most of my solutions rather primitive and probably could need a real workthrough. Yet all code is there, I even provide compiled builds, so not a big problem finding it. What seems harder is getting newcomers to be more patient and putting in the effort of reading through forum posts. Hey, what can I say. I am rather lazy about that too sometimes.

Still occasional issues with corrupted frames. If we could create areas to dig into regarding those issues maybe we could eliminate these issues. Personally I hit a road block on the subject.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2658 on: May 01, 2019, 02:46:10 PM »
New version:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

- if x3 zoom is active with mv1080p MCM rewire mode it now gives 1736x1158 for x3 zoom too

Commit:
https://bitbucket.org/Dannephoto/magic-lantern/commits/a89e83d20b77c5d95a1d3fc0a6201bbfdd053343?at=crop_rec_4k_mlv_snd_isogain_1x3_presets


EDIT: uploaded new version just now. Centred the x3 zoom with cmos 5

Larouso

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon EOS M
« Reply #2659 on: May 01, 2019, 09:24:53 PM »
I had some time today to test the build from 24th April. Always started with cinema script. Worked all good, the only thing that I encountered on regular basis was a completely white screen when start recording (in various crop modes). Video itsself was recorded ok. To me it strikes that it only happens when I set ISO to auto... don`t kow if this already a known thing.

BTW: Is there any way to you use zooming 10x on half shutter release (or any other button) also in video mode like in photo mode (to align fous)?
Have a nice evening all.


Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2660 on: May 01, 2019, 10:15:34 PM »
As long as footage is ok a white flash in beginning is ok. If not using auto iso, works differently?
What happens when you zoom into x10? I tend to use magic zoom for closer previewing capability.

Larouso

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon EOS M
« Reply #2661 on: May 01, 2019, 11:37:15 PM »
As long as footage is ok a white flash in beginning is ok. If not using auto iso, works differently?
It`s not a flash - it stays completely white, so you have no preview of what you are capturing.  My assumption was, it is kind of a way overexposed preview / live view.
If auto iso is not enabled I never had the issue.
-> just checked again in a dark environment - it is for sure an overexpose thing - in dark environment you can see slightly the real preview like under a transparent white layer.

What happens when you zoom into x10? I tend to use magic zoom for closer previewing capability.
Yes right... In photo-mode I can use 10x zoom to really nail focus on the subject. In video mode magic zoom is available, true, but with its 3x I found it is not that precise. If you film 1080 and you subject is farer away it`s already pretty hard to determine if you  have the correct focus point. Just was wondering if there is a way to enable that also in video.

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3740
Re: Canon EOS M
« Reply #2662 on: May 02, 2019, 04:51:58 AM »
If you are using Auto Movie Mode with raw video you should see this warning flash on the screen:

Quote
!!! Auto exposure !!!
Set 'Movie Exposure -> Manual' from Canon menu

Heed this warning.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

2blackbar

  • Senior
  • ****
  • Posts: 267
Re: Canon EOS M
« Reply #2663 on: May 02, 2019, 10:38:16 AM »
Great work Danne ! I think most of us understand why you would like people to read more, You put a lot of effort into Your work and they should put some too, its also great way for them to learn more about ML and why some functions behave certain way.

marcelolippi

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 42
Re: Canon EOS M
« Reply #2664 on: May 03, 2019, 10:41:20 PM »
today I started a documentary filmed with the eos m, 150gb, 1480x1900, 23.97, 4.5k, sandisk 128gb extreme pro 170MBs, focus peaking and magic zoom on. Only 2 clips stopped. Maximum duration of one 17 minutes without a pink frame. The final clip fills the card but I still find it legible. Thanks, great work!

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2665 on: May 04, 2019, 12:12:24 AM »
Wohoo. Fantastic. Looking forward to the final result.

AF-OFF

  • Member
  • ***
  • Posts: 109
  • 50Dc EOSM
Re: Canon EOS M
« Reply #2666 on: May 06, 2019, 02:10:40 PM »
@Danne - having problems with the May 02 build regarding card formatting.
everything as usual until I choose "format card" from canon menu. normally card was formatted and cam restarted automatically , but now there are two different errors - firstly, if the card was formatted successfully,  ML does not get restored. second variant is, the card doesn't format and after restarting, ML is gone also and cards name now is "Untitled".
Did test this several times to be sure, never had this before.
Back to build April 11

Thanks  & Best to You Danne. 

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2667 on: May 06, 2019, 02:47:44 PM »
Is it related to rewired mode? What if crop rec and raw video is turned off?

EDIT: Tested here and seems to work as before both with mcm rewired on or off.

AF-OFF

  • Member
  • ***
  • Posts: 109
  • 50Dc EOSM
Re: Canon EOS M
« Reply #2668 on: May 06, 2019, 04:14:27 PM »
Is it related to rewired mode? What if crop rec and raw video is turned off?

EDIT: Tested here and seems to work as before both with mcm rewired on or off.
I've been setting to 2.5k 1:1, which is nice to use @ 1920x1080
I like to format the card before doing new recording, because otherwise there seems to be more likely corrupt frames.

EDIT: in the April 24 build, with the 2.5k 1:1 the 1920x1080 setting has to be "activated"
after restart with going and leaving the ML menu, otherwise the res is not that one. in May 02 this is fixed somehow, like in the April 11 build.
just tested April 11 build again, there its working and I am able to format the card

EDIT 2:
tested again (MAY 02) with mcm rewire - activated only crop rec, mlv lite, mlv sound and sd uhs
after restart did a short recording and then tried to format the card. formatting starts and at the end it hangs a while, then a message appears - cannot format the card.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2669 on: May 06, 2019, 04:26:17 PM »
Ok, reproduced. It´s related to sd_uhs module. I changed a routine in that code lately cause it fixed issues with 70D and 100D. I will take a look. Meanwhile, just stay off formatting if sd_uhs is enabled.

AF-OFF

  • Member
  • ***
  • Posts: 109
  • 50Dc EOSM
Re: Canon EOS M
« Reply #2670 on: May 06, 2019, 04:34:52 PM »
Nice
thanks a lot for Your awesome work!

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032

AF-OFF

  • Member
  • ***
  • Posts: 109
  • 50Dc EOSM
Re: Canon EOS M
« Reply #2672 on: May 06, 2019, 06:24:00 PM »
unfortunately its the same as before. cannot format card....ML gone
this was with the 2.5k 1:1 preset - but nice that the 1920x1080 is there right from beginning
tried also with the default mcm - again - "cannot format change card"

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6032
Re: Canon EOS M
« Reply #2673 on: May 06, 2019, 06:27:56 PM »
Yes, very strange. Will probably need to go back to older routines around sd_uhs. Will do some more testing later.
By the way. Did you do a clean install with the new build or did you simply copy the new file onto the card? If so try to install fresh.

AF-OFF

  • Member
  • ***
  • Posts: 109
  • 50Dc EOSM
Re: Canon EOS M
« Reply #2674 on: May 06, 2019, 06:35:01 PM »
@Danne - check the answer in  Your commit

EDIT : Yes, clean install with FW update in photo mode
EDIT 2 : the erased card (untitled) still exfat, so the card is formatted but not bootable anymore. must do FW update otherwise no ML