Author Topic: Canon EOS M  (Read 849328 times)

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6871
Re: Canon EOS M
« Reply #2025 on: January 26, 2019, 09:14:01 PM »
You will find a description in outdated
https://wiki.magiclantern.fm/userguide#image_review_settings
422 options are gone, though.

Have to link some example pics in camera_help, WIP.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3736
Re: Canon EOS M
« Reply #2026 on: January 26, 2019, 09:41:43 PM »
Thanks Walter. There are so many features that I haven't even touched yet!
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6871
Re: Canon EOS M
« Reply #2027 on: January 26, 2019, 09:47:19 PM »
Thanks Walter. There are so many features that I haven't even touched yet!

... there are spiderwebs and dust bunnies. Lots of.
Some options and features haven't been used for years. See bug reports 2920-2923.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

henricusmaria

  • Freshman
  • **
  • Posts: 70
Re: Canon EOS M
« Reply #2028 on: January 27, 2019, 03:44:01 AM »
Pushed some fixes to 16:9 ratios setting when used with 1x3 binning. Couldn,t get any corruption but see if anyone else can:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Thanks Danne! Will do some tests today. Do you think changing the bit depth to 12 or 14 bit lossless and lowering the resolution will improve the image quality? Or is it better to film in 10 bit lossless with the highest resolution?

Hmm

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon EOS M
« Reply #2029 on: January 27, 2019, 12:23:01 PM »
Hi everyone! I've encountered an interesting issue. My Samsung EVO 128gb microSD ocassionally starts to work at very low speeds (about 21 MB/s) and keep working like that until I format it. I have sd_uhs hack loading at startup. Things I tried: removing battery, different croprec modes, older ML builds, recording RAW video without croprec, loading sd_uhs manually, loading sd_uhs in photo mode and etc.
And the most interesting thing is, after I formated the card on my PC write speeds returned to normal. BUT, after some tests with ML (I tried using silentpic.mo with 4k croprec preset on 1/4000 shutter speed) my camera froze (so I had to remove the battery), and after 3-4 more crashes like that I decided to check if I am still getting nice write speeds. And guess what, my microSD card starts to underperform once again. This time I decided to format it in camera and it helped.

Any thoughts about what exactly casing it? Is there any way I can fix it without formating my card?

And, I would be very grateful if somebody makes a working silentpic.mo as 4fps burst speed is too low for my needs.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2030 on: January 28, 2019, 12:28:26 PM »
New build:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Renamed 1x3 binning to simply 5K anamorphic.
Faster routine for sd_uhs module(experimental, use at own risk)
Better centering for the 5K anamorphic presets(2.35:1, 16:9)

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2031 on: January 28, 2019, 12:32:16 PM »



Just tested the latest build (_2019Jan27) there is a lot of corrupted frames at start of the footage , in crop rec mv1080p 45 fps preset (2.35:1 10bit)

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2032 on: January 28, 2019, 12:56:13 PM »
New build:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Renamed 1x3 binning to simply 5K anamorphic.
Faster routine for sd_uhs module(experimental, use at own risk)
Better centering for the 5K anamorphic presets(2.35:1, 16:9)

Just downloaded this new build, and also get corrupted frames in  in crop rec mv1080p 45 fps preset (2.35:1 10bit) (at start of the footage)   and in crop rec mv1080p 50 fps preset (2.35:1 10bit)  somewhere afrer the 300-400 frames get 1 or 2 corrupted frames

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2033 on: January 28, 2019, 01:05:25 PM »
Yes, 45fps and 50fps modes are corrupted.

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2034 on: January 28, 2019, 01:08:46 PM »
Yes, 45fps and 50fps modes are corrupted.

Maybe its possible to make a little lower resolution but make them without corrupted frames ?

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2035 on: January 28, 2019, 01:12:00 PM »
You can reduce fps by pushing reg_6014 forward in the sub menu. Also works with reg_6008. Modifying reg_713c and reg_7150 also affects output.
Even reducing fps straight in FPS override should do.
If you get solid results please share your settings.

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2036 on: January 28, 2019, 01:59:00 PM »
You can reduce fps by pushing reg_6014 forward in the sub menu. Also works with reg_6008. Modifying reg_713c and reg_7150 also affects output.
Even reducing fps straight in FPS override should do.
If you get solid results please share your settings.

In crop mode mv 1080p  1736x738 50fps (2.35:1 10 bit) changed reg_6014 to +20 and reg_6008 also +20 . And get more than a minute footage without corrupted frame. FPS override shows that the framerate with this settings is 47.3fps and on 24fps timeline you can do 2x slowmo. Danne if you can make a presset with this values, i will be very thankful.
In mv1080p 1736х976 tryed different values but in all efforts get corrupted frames (

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2037 on: January 28, 2019, 02:32:50 PM »
Thanks for testing. For 1736x738 50fps I´d prefer if we can have it working with 50fps. When I test it over here it works uncorrupted when global draw is set to off. If you set fps override to 48fps it should run ok?
If nothing works we should really try to find sweet spot for a 48fps preset.

What needs more digging is the 45 fps setting. Seems harder to nail.

EDIT:
By the way. Could you test the 45 fps with following  starting point:
Global draw off
10bit
full 1736x976 ratio
reg_713c -8
reg_7150 -8
reg_6014 +2

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2038 on: January 28, 2019, 03:18:28 PM »
Thanks for testing. For 1736x738 50fps I´d prefer if we can have it working with 50fps. When I test it over here it works uncorrupted when global draw is set to off. If you set fps override to 48fps it should run ok?
If nothing works we should really try to find sweet spot for a 48fps preset.

What needs more digging is the 45 fps setting. Seems harder to nail.

EDIT:
By the way. Could you test the 45 fps with following  starting point:
Global draw off
10bit
full 1736x976 ratio
reg_713c -8
reg_7150 -8
reg_6014 +2


Try your settings and still get video with corrupted frames, and get this on screen


Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2039 on: January 28, 2019, 03:20:15 PM »
Yeah, thanks, so needs more tweaking and maybe it should be run in 44fps in the end.

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2040 on: January 28, 2019, 03:27:27 PM »
also try to set fps override to 48  for 1736x738 50fps presset , and its work fine, whithout any corrupted frames . (2.35:1 10 bit)

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2041 on: January 28, 2019, 03:35:25 PM »
Yeah, thanks, so needs more tweaking and maybe it should be run in 44fps in the end.

set the 45fps presset to 44fps with all your settings, and yes it's corrupted free but when i swich it to 2.35:1 get some pinkish video.
Sorry for my english, this is not my native lenguage ,but hope you understand me.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2042 on: January 28, 2019, 05:21:15 PM »
New build:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Let´s run these presets for a while(reduced to 48fps). If anyone can achieve 50fps corruption free I will put the old ones back again. Thanks @ctfire for testing.

masc

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1362
Re: Canon EOS M
« Reply #2043 on: January 28, 2019, 08:26:46 PM »
Tried out latest build.
- 5k anamorphic seems to work. I only get some dots in highlights, I have to check again against version before (all raw corrections off). Same dots are also in mv1080 48fps. Can't remember having seen this before... and you see this already when recording on the liveview screen.

- mv1080 48fps aborts with this screen (did not see such screens in my few tests with 50fps before):

  and I found one missing (just black) frame, but no pink corrupted frame

Edit: I see the dots with the build before in the liveview too! Recorded some more 48fps clips... corrupted frames are very rare, but existing.
5D2.212 | EOSM.202

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2044 on: January 28, 2019, 08:52:39 PM »
dots, what the heeey  :o
Tested a different converter from Mlv App  :P

ctfire

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 37
Re: Canon EOS M
« Reply #2045 on: January 28, 2019, 09:30:47 PM »
Tried out latest build.
- 5k anamorphic seems to work. I only get some dots in highlights, I have to check again against version before (all raw corrections off). Same dots are also in mv1080 48fps. Can't remember having seen this before... and you see this already when recording on the liveview screen.

- mv1080 48fps aborts with this screen (did not see such screens in my few tests with 50fps before):

  and I found one missing (just black) frame, but no pink corrupted frame

Edit: I see the dots with the build before in the liveview too! Recorded some more 48fps clips... corrupted frames are very rare, but existing.

Yeah there is sometimes corrupted frames , but not consistant, made 5 footages (2.35:1 10 bit)  all 1 minute leght, and only two of them have one corrupted (black) frame each. Set fps override to 47fps , and make my test again and all of them was corrupted frames free.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2046 on: January 28, 2019, 10:32:53 PM »
Let's give it another go tomorrow. Might have a little something for the 45 fps preset as well.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2047 on: January 29, 2019, 02:30:06 PM »
New upload:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Reworked higher fps modes. Needs testing. Run them with:
global draw off
10bit
with and without 2.35:1 ratio set
sd_uhs hack


Look for corrupted frames. Note that 45 fps modes absolutely need timer registers to settle down. This can be noted when viewing for stuttering in live view window. If no stuttering, ok to to film.

I increased a register for anamorphic modes as well(2.35:1 and 16:9) so won´t hurt to test them too. The default anamorphic mode is not really working well but I don´t see it useful anyway so stick to 4.5k and 3.5k instead.



Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5914
Re: Canon EOS M
« Reply #2048 on: January 29, 2019, 06:54:31 PM »
New upload:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=9741.msg208959#msg208959

Dedicated to the mv1080p 50 fps mode. Really hard to get that one working. Fps set to 49.880 now.

masc

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1362
Re: Canon EOS M
« Reply #2049 on: January 29, 2019, 07:39:09 PM »
Checked latest build here with mv1080 50fps:
with GLOBAL_DRAW=OFF: average 700 frames, 5 corrupted frames (1st: ~frame 150; the other frames between 650 and last)
with GLOBAL_DRAW=ON: average 270 frames, 2 corrupted frames (1st ~frame 50; 2nd in the last 50 frames)
But no crash so far...
5D2.212 | EOSM.202