Author Topic: Canon 650D / T4i  (Read 1153035 times)

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2125 on: May 02, 2018, 10:34:35 PM »
Not the first time this test worked with one lens but not another one. I started a topic on it, lua test_lens_focus().

To make sure this isn't something introduced with the firmware update could you please downgrade to 1.0.4 and run the same test with the same lens on the lua_fix build from the experiments downloads page?
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

saulbass

  • Freshman
  • **
  • Posts: 86
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2126 on: May 03, 2018, 12:34:28 AM »
So - 650.104 running magiclantern-lua_fix.2018Mar31.650D104 - canon 10-18mmEFS seems to get stuck here...



 

Tried twice. So slightly different behaviour than 650D.105.

this is the last chunk from LUATEST.LOG

Code: [Select]
Testing lens focus functionality...
Autofocus outside LiveView...
Focus distance: 480
Autofocus in LiveView...
Please trigger autofocus (half-shutter / AF-ON / * ).
19...18...17...Autofocus triggered.
Autofocus completed.
Focus distance: 1010
Focusing backward...

doesnt get to the AF change mode or Movie Mode sections.

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2127 on: May 03, 2018, 01:19:18 AM »
I've got that lens too!

That's a tricky one because there's no distance indicator on that lens to show you where the lens is currently focused. You'll get different responses depending on where the lens was focused when that part of the test started.

I'm running some tests on the 500D and the focus test doesn't work outside LiveView. You might try setting your 650D on LiveView and run just the focus test.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2128 on: May 05, 2018, 11:29:10 AM »
Anything to do for 650D.105?

EF-S 11-18 here, too.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2129 on: May 05, 2018, 07:05:54 PM »
Anything to do for 650D.105?

EF-S 11-18 here, too.

Can that lens get through the lua focus test? It works on the 700D but not the EOSM with the adapter.

to confirm - 650D.105 with 18/55 kit lens runs - lua_fix.2018Apr28.650D105 - all the way to the end.
Done!

Since we do have a complete lua test run, what else is on a1ex's list that hasn't been completed yet?

For every single camera model available on the Experiments page (lua_fix build), please run:

- api_test.lua (upload the log)
- selftest.mo -> stubs tests (upload the log)
- bench.mo -> memory benchmarks (upload the screenshot)
- overall sanity check (for example, if you decide to take this build out and use it for a couple of hours, please report back)

If there's anything you want to try out that isn't available on 1.0.5 let me know and I'll see if I can make a custom build for it.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2130 on: May 05, 2018, 07:14:29 PM »
Can that lens get through the lua focus test? It works on the 700D but not the EOSM with the adapter.

Nope, won't pass.

Everythings checked on that list, almost. Of course "overall sanity check" missing. And issues with some lenses and API_TEST.lua.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2131 on: May 05, 2018, 08:42:29 PM »
Is it really an 11-18mm lens you've got (Tamron?) or is it a Canon EF-S 10-18mm lens?

In any case, I wonder if the issue with your lens on the 650D is the same as what I found on the EOSM with the 10-18mm lens. Do you have any other lenses that you can run through the lua focus test?

From what I gather, the 1.0.5 builds are working as well as 1.0.4 -- same issues.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2132 on: May 05, 2018, 08:45:29 PM »
My fault. Of course it's EF-S 10-18.
Focus test not a problem with EF-S 18-55/3.5-5.6 IS II. (See reply #2114)
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2133 on: May 06, 2018, 01:37:17 AM »
@Walter - could you test the EF 50/1.8 STM on the 650D?

I want to confirm that this on the 100D is also happening on the 650D so I can update this post.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2134 on: May 06, 2018, 02:48:59 AM »
Using your 1.0.5-build (April, 28th) I get an interesting error: Script get stuck, red LED on. I can access menus, though.



Code: [Select]
===============================================================================
ML/SCRIPTS/api_test.lua - 2018-5-6 01:32:43
===============================================================================

Strict mode tests...
Strict mode tests passed.

Generic tests...
arg = table:
  [0] = "api_test.lua"
camera = table:
  shutter = table:
    raw = 75
    apex = 2.375
    ms = 193
    value = 0.192776
  aperture = table:
    raw = 48
    apex = 5.
    value = 5.6
    min = table:
      raw = 22
      apex = 1.75
      value = 1.8
    max = table:
      raw = 80
      apex = 9.
      value = 22.6
  iso = table:
    raw = 104
    apex = 9.
    value = 1600
  ec = table:
    raw = 0
    value = 0
  flash = true
  flash_ec = table:
    raw = 0
    value = 0
  kelvin = 5200
  mode = 3
  metering_mode = 3
  drive_mode = 0
  model = "Canon EOS 650D"
  model_short = "650D"
  firmware = "1.0.5"
  temperature = 163
  gui = table:
    menu = false
    play = false
    play_photo = false
    play_movie = false
    qr = false
    idle = true
  shoot = function: p
  bulb = function: p
  reboot = function: p
  burst = function: p
  wait = function: p
event = table:
  pre_shoot = nil
  post_shoot = nil
  shoot_task = nil
  seconds_clock = nil
  keypress = nil
  custom_picture_taking = nil
  intervalometer = nil
  config_save = nil
console = table:
  hide = function: p
  clear = function: p
  write = function: p
  show = function: p
lv = table:
  enabled = false
  paused = false
  running = false
  zoom = 1
  overlays = false
  start = function: p
  wait = function: p
  info = function: p
  stop = function: p
  pause = function: p
  resume = function: p
lens = table:
  name = "EF50mm f/1.8 STM"
  focal_length = 50
  focus_distance = 1100
  hyperfocal = 23596
  dof_near = 1059
  dof_far = 1144
  af = true
  af_mode = 0
  focus = function: p
  autofocus = function: p
display = table:
  idle = nil
  height = 480
  width = 720
  screenshot = function: p
  rect = function: p
  notify_box = function: p
  draw = function: p
  load = function: p
  clear = function: p
  circle = function: p
  on = function: p
  pixel = function: p
  off = function: p
  line = function: p
  print = function: p
key = table:
  last = 10
  wait = function: p
  press = function: p
menu = table:
  visible = false
  new = function: p
  block = function: p
  get = function: p
  close = function: p
  open = function: p
  select = function: p
  set = function: p
movie = table:
  recording = false
  start = function: p
  stop = function: p
dryos = table:
  clock = 9
  ms_clock = 9746
  image_prefix = "IMG_"
  dcim_dir = table:
    exists = true
    create = function: p
    children = function: p
    files = function: p
    parent = table:
      exists = true
      create = function: p
      children = function: p
      files = function: p
      parent = table:
        exists = true
        create = function: p
        children = function: p
        files = function: p
        parent = nil
        path = "B:/"
      path = "B:/DCIM/"
    path = "B:/DCIM/100CANON/"
  config_dir = table:
    exists = true
    create = function: p
    children = function: p
    files = function: p
    parent = table:
      exists = true
      create = function: p
      children = function: p
      files = function: p
      parent = table:
        exists = true
        create = function: p
        children = function: p
        files = function: p
        parent = nil
        path = "B:/"
      path = "ML/"
    path = "ML/SETTINGS/"
  ml_card = table:
    cluster_size = 131072
    drive_letter = "B"
    file_number = 263
    folder_number = 100
    free_space = 90748800
    type = "SD"
    _card_ptr = userdata
    path = "B:/"
  shooting_card = table:
    cluster_size = 131072
    drive_letter = "B"
    file_number = 263
    folder_number = 100
    free_space = 90748800
    type = "SD"
    _card_ptr = userdata
    path = "B:/"
  date = table:
    sec = 44
    min = 32
    month = 5
    hour = 1
    isdst = false
    wday = 1
    yday = 126
    year = 2018
    day = 6
  rename = function: p
  remove = function: p
  directory = function: p
  call = function: p
interval = table:
  time = 10
  count = 0
  running = false
  stop = function: p
battery = table:
function not available on this camera
stack traceback:
[C]: in ?
[C]: in for iterator 'for iterator'
ML/SCRIPTS/LIB/logger.lua:125: in function 'logger.serialize'
ML/SCRIPTS/api_test.lua:36: in function <ML/SCRIPTS/api_test.lua:35>
[C]: in function 'globals.xpcall'
ML/SCRIPTS/api_test.lua:35: in function 'globals.print_table'
ML/SCRIPTS/api_test.lua:81: in function 'globals.generic_tests'
ML/SCRIPTS/api_test.lua:1338: in function 'globals.api_tests'
ML/SCRIPTS/api_test.lua:1364: in main chunktask = table:
  yield = function: p
  create = function: p
property = table:
Generic tests completed.

Module tests...
Testing file I/O...
Copy test: autoexec.bin -> tmp.bin
Copy test OK
Append test: tmp.txt
Append test OK
Rename test: apple.txt -> banana.txt
Rename test OK
Rename test: apple.txt -> ML/banana.txt
Rename test OK
File I/O tests completed.

Testing Canon GUI functions...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Start LiveView...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Stop LiveView...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Exit MENU mode...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Start LiveView...
Enter MENU mode...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Stop LiveView...
Enter PLAY mode...
Exit PLAY mode...
Enter PLAY mode...
Canon GUI tests completed.

Testing ML menu API...
Menu tests completed.

Testing picture taking functions...
Snap simulation test...
Single picture...
B:/DCIM/100CANON/IMG_0264.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/IMG_0264.JPG: 5910300
Two burst pictures...
Ideally, the camera should be in some continuous shooting mode (not checked).
B:/DCIM/100CANON/ABC_0265.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/ABC_0265.JPG: 5898021
B:/DCIM/100CANON/ABC_0266.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/ABC_0266.JPG: 5894450
Bracketed pictures...
B:/DCIM/100CANON/IMG_0267.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/IMG_0267.JPG: 3504139
B:/DCIM/100CANON/IMG_0268.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/IMG_0268.JPG: 5826915
B:/DCIM/100CANON/IMG_0269.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/IMG_0269.JPG: 4080476
Bulb picture...
Elapsed time: 11865
B:/DCIM/100CANON/IMG_0270.CR2 not found.
B:/DCIM/100CANON/IMG_0270.JPG: 486181
Picture taking tests completed.

Testing multitasking...
Only one task allowed to interrupt...
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Main task yielding.
Task C started.
Task C finished.
Main task back.
Multitasking tests completed.

Testing half-shutter...
Half-shutter test OK.

Testing module 'lv'...
Starting LiveView...
Overlays: disabled
Overlays: ML
Overlays: disabled
Overlays: Canon
Overlays: Canon
Overlays: Canon
Overlays: disabled
Overlays: ML
Overlays: disabled
Overlays: Canon
Overlays: Canon
Overlays: Canon
Overlays: disabled
Overlays: ML
Overlays: disabled
Overlays: Canon
Overlays: Canon
Setting zoom to x1...
Setting zoom to x5...
Setting zoom to x10...
Setting zoom to x5...
Setting zoom to x1...
Setting zoom to x10...
Setting zoom to x1...
Pausing LiveView...
Resuming LiveView...
Stopping LiveView...
LiveView tests completed.

Testing exposure settings...
Camera    : Canon EOS 650D (650D) 1.0.5
Lens      : EF50mm f/1.8 STM
Shoot mode: 3
Shutter   : ‚5 (raw 75, 0.192776s, 193ms, apex 2.375)
Aperture  : 5.6 (raw 48, f/5.6, apex 5.)
Av range  : 1.8..22 (raw 22..80, f/1.8..f/22.6, apex 1.75..9.)
ISO       : €1600 (raw 104, 1600, apex 9.)
EC        : 0.0 (raw 0, 0 EV)
Flash EC  : 0.0 (raw 0, 0 EV)
Setting shutter to random values...
Setting ISO to random values...
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2135 on: May 06, 2018, 02:59:03 AM »
Interesting, that happened on the 1100D in QEMU. Try running just the lua focus test by itself. It should work.

5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2136 on: May 06, 2018, 03:34:18 AM »
It does!
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

RobinWatts

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2137 on: May 20, 2018, 11:34:42 AM »
Hi all,

I've been wanting to try MagicLantern on my 650D for some time, but I only got around to looking at it properly today.

I just updated my camera to 1.0.5 (the latest stock firmware), and all the builds I can see here for the 650D appear to rely on having 1.0.4 running.

Is there a safe build kicking around for 1.0.5? I see various references in this thread to "experimental lua_fixes 1.0.5" builds, but a) I can't actually find them, b) there are lots of references to stuff not working, and c) I certainly don't understand what the lua_fixes stuff is about.

Apologies if this is described clearly somewhere, but I can't find it - I have searched!

Thanks!

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2138 on: May 21, 2018, 09:57:02 AM »
Is going back to firmware version 1.0.4 and using a regular nightly build not an option for you?

Some words about branching
https://en.wikipedia.org/wiki/Branching_(version_control)#Motivations_for_branching

Experimental builds are just branches of the main build (=nightly build). And LUA in ML is a script language which allows people with scripting skills (but unable to program embedded devices in Assembler and C) to create own automated workflows and other stuff. Someone wrote a script covering last years solar eclipse: https://www.cloudynights.com/topic/581411-new-canonmagic-lantern-script-eclipse-magic-generate-and-execute-a-full-sequence-of-varied-exposures-spanning-all-eclipse-phases/
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2139 on: May 21, 2018, 06:38:16 PM »
Is there a safe build kicking around for 1.0.5? I see various references in this thread to "experimental lua_fixes 1.0.5" builds, but a) I can't actually find them, b) there are lots of references to stuff not working, and c) I certainly don't understand what the lua_fixes stuff is about.

a) Look on my downloads page: https://bitbucket.org/daniel_fort/magic-lantern/downloads/
b) The 1.0.5 port has not been merged yet but it has either passed the tests or whatever issues that were reported also affect 1.0.4 so it should be about as "safe" as what is currently available on the official downloads pages.
c) Lua is a scripting language that is a part of Magic Lantern. The lua_fixes branch is a development branch to enhance that capability. Search the forum for more information.

Note that if you are new to Magic Lantern it is best to start with a nightly build and once you see if it is something that you like, move on to the experimental branches where you can try things like lossless compressed raw video, advanced lua scripting and other works in progress. Only then would I recommend jumping onto something that is still in preliminary testing stages like the 1.0.5 firmware update. Though in this case it looks like is pretty much ready: https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=19417.msg184578#msg184578

Someone wrote a script covering last years solar eclipse...

Whoa--that's quite a script!
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Felipe

  • Senior
  • ****
  • Posts: 256
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2140 on: May 22, 2018, 03:34:15 PM »
@dfort, Thank you for your version 105, upgraded from 104 to 105, and as you said camera works just as well as with previous firmware.
 If after extensive testing find any issue will let you know here!!
Have to say that servo focus  at 100 mbs increasing bit rate 2.3 shows better performance than previous firmware!!
650D-100D

Felipe

  • Senior
  • ****
  • Posts: 256
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2141 on: May 22, 2018, 11:17:53 PM »
@dfort, As I said everything seems working GREAT, However I'll like to disable some items in the info tab and can not by customize Menus
650D-100D

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2142 on: May 23, 2018, 05:36:34 AM »
I'll like to disable some items in the info tab and can not by customize Menus

It should work the same as 1.0.4, what's the problem?
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Felipe

  • Senior
  • ****
  • Posts: 256
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2143 on: May 23, 2018, 02:10:20 PM »
I'm using the lua_fix 2018 april 28 version when I enable customize menus and then go to the Help tab and there I find these items like Press info, Set etc
and when you press set you have the option to hide that line or place it in the favorites tab. I'll like to hide some of them or all of them.
To hide them after pressing set a red X shows up, That doesn't work, DIFFERENT to 104 where was possible to hide them.
650D-100D

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3748
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2144 on: May 25, 2018, 05:07:40 AM »
@Felipe - Reproduced it on the 700D. Looks like Customize menu doesn't work on the lua_fix branch.

I posted a unified branch "Nightly" build on my downloads page. Look for: magiclantern-Nightly.2018May24.650D105.zip

It should work like this--right?



5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102

Felipe

  • Senior
  • ****
  • Posts: 256
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2145 on: May 25, 2018, 06:12:36 AM »
@dfort. Yes you are exactly right, Thank you
650D-100D

mariarchi80

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2146 on: May 27, 2018, 12:58:32 AM »
I need help! I used Magic Lantern for a long time. And the map with Magic Lantern fell into disrepair. Now my 650D does not format other cards.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7229
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2147 on: May 28, 2018, 12:22:53 AM »
Format card using cardreader, format in cam.
Report results.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

mariarchi80

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2148 on: May 29, 2018, 09:55:23 PM »
In the card reader everything is ok! I tried different programs on the PC. The card works on a PC and phone. But the photo camera sees it with an error and asks to replace or reframe it. And does not format. Maybe the reason is that when long ago there was also another version of magic lantern?

mariarchi80

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 650D / T4i
« Reply #2149 on: May 29, 2018, 09:56:46 PM »
on these cards. I'm on 1 GB and 512 MB