Author Topic: 60D RAW video - it's working !!!  (Read 1047782 times)

dayvboy

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #26 on: May 25, 2013, 12:48:11 AM »
file is damaged... could you shoot a very small movie and send me a raw file ?

let me know if this works; I can see it when I upload it to google drive oddly enough, and it looks rather pink...

PKVariance

  • Guest
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #27 on: May 25, 2013, 01:17:05 AM »
Ok - something is better - I thought to reload the last nightly and then reload your updates; no pink frames at 720p! I recorded 47 frames as a test and it worked. I have to see what happens when I let it run out and then try at max res, but I think I am on my way.

This feels like a stupid question, but do the canon video settings matter in this case or does ML completely override them?


Swithdrawn

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #28 on: May 25, 2013, 01:57:33 AM »
Very exciting! My stats all with Sandisk Extreme Pro 95/mb 32gb:

944x524: 1290 Frames(!!!!)
1264x704: 166 Frames
1716x960: 68 Frames

I can't seem to open the DNG's from the 1716x960 ones though, Camera Raw says "file-format module cannot parse the file" but only for 1716x960.

Has anyone tried the "HaCKeD mode" option?

Paul Abrahams

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • peace
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #29 on: May 25, 2013, 02:46:34 AM »
I enabled more features of ML and 60D boots without issues. Please let me now if it works on your cameras.
https://docs.google.com/file/d/0B-HdscXfsKpgRFdwWGVaeThYelE/edit?usp=sharing

Is this file loaded onto a blank card?


Canon 60D + lenses, BMCC. Music writer producer with a love for gadgets.

bhursey

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #30 on: May 25, 2013, 03:30:57 AM »
Think this will work with fps override?  That would be very useful for timelapse photographers not wanting ti eat their shutter count.

kslau8

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 13
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #31 on: May 25, 2013, 04:52:47 AM »
UPDATE:

I use a transcend 32 gb Class 10 card.

I got 1920x640 for 185 frames, 1280x640 @ 375 frames and those imported without a problem. Videos play fine and the 1280x640 looks pretty good scaled up to 1920x1080.

I do have problems with other resolutions. 
When I shoot at Resolution  : 1734 x 726 I can get 173 frames.  The problem comes after converting to the DNG using the osx version of RAW2DNG.  I can't import them in any of my Camera Raw programs (After Effects, Lightroom, Bridge) they all say "the file format module could not parse the file. (45 :: 35)"

Do I need to use the most updated version of raw2dng?  I have an older version of it from a few weeks ago.

jflagarde

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #32 on: May 25, 2013, 04:57:06 AM »
Sooo great! Thank you for developping and sharing this!

I did a few tests:
Sandisk Extreme Pro 95/mb 64gb
2011 frames @ 960x540 @ 25fps
188 frames @ 1280x720 @ 25fps

I did try the "hacked mode" but it didn't really improved the results at 1280x720.

I used the raw2dng from https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/downloads/RAw2dng.exe and opened the files in Lightroom just to check them. The first 16 frames were marked "broken". The rest were ok.

My camera did froze a couple of time on some tests though. I removed the battery and started it again.

Thanks again for your great work!

bhursey

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #33 on: May 25, 2013, 05:18:19 AM »
Sandisk Extreme  45mb/s 16G

187 frames @ 1280x720 @ 23.976 fps

When I tried 1 step lower resolution it started recording and like its weird live view turned off after like 2000 frames

EDIT:  To keep it from going out of live view ever few second I half pressed the shutter button so I was able to have it go to completion

4459 frames 960x540 @23.976 fps

Next I plan on testing with fps override for time lapse test...  Is there a way to keep it from quitting when live view ends?


I think the limit we are hitting is the actual 60D hardware.  Seems it says its transferring at around 20mb/s  when the card is at 45mb/s  because if you look at jflagarde's findings they were the exact same at 1280x720 between the 95/mb and the 45/mb cards. 

NickRamey

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
NOT WORKING!
« Reply #34 on: May 25, 2013, 06:12:34 AM »
Hi all 60D users :)

I prepared special version of autoexec.bin like 550D user mk11174 and RAW video works now on 60D :) This ML version has only few options enabled. I've got no skills to fix 60D's boot problems with full ML package with modules and tcc enabled so I removed everything except ability to record raw videos and load modules.

So..
1. please download this zip file.
https://docs.google.com/file/d/0B-HdscXfsKpgY1J4b1MyLUxzMFU/edit?usp=sharing
2. put autoexec.bin on your sd card and modules directory in ML folded on sd card.
3. start 60D
4. go to ML
5. go to M tab
6. run "load modules now"
7. go to movie tab
8. enable "raw video"
9. have fun :)

I haven't tested raw2dng yet.

We can record videos with max resolution set to 1734x976 (16:9).

My quick tests (Sandisk Ultra 30MB/s 64GB but it writes ~11MB/s)
1734x976 - 60 frames
1280x720 - 127 frames
1280x544 - 199 frames
960x540 - 377 frames

PLEASE SHARE YOUR RESULTS WITH SD CARD NAME... This will help us choose the best cards for raw video recording on 60D.

marekk

UPDATE:
I enabled more features of ML and 60D boots without issues. Please let me now if it works on your cameras.
https://docs.google.com/file/d/0B-HdscXfsKpgRFdwWGVaeThYelE/edit?usp=sharing

I am so confised on this package! I have all of your files on my formatted card and my camera says "Memory card containing firmware is required to update". This as if it sees no firmware, do I need to download the firmware from ML too? Please help, I wan this hack so badly!

bhursey

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: NOT WORKING!
« Reply #35 on: May 25, 2013, 06:28:44 AM »
I am so confised on this package! I have all of your files on my formatted card and my camera says "Memory card containing firmware is required to update". This as if it sees no firmware, do I need to download the firmware from ML too? Please help, I wan this hack so badly!

1. First of all installed the GA 2.3 of ML per the normal install method..
2. Boot the camera make sure that magic lanturn GA is working fine on that card.
3. Download the following and copy over the contents of the GA release of ML in your card.  https://www.dropbox.com/s/u305oejjhm130k0/60d_raw_full.zip
4. Follow the instructions that was listed at the beginning of the post.

bhursey

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #36 on: May 25, 2013, 06:59:19 AM »
The main thing now I want to know is why is the camera turning off mid recording with this..  If I do not force it to stay awake by constantly half pressing the shutter button it will turn off live views and flip the mirror down turning off the camera tell I half press the shutter again. When I do that the mirror flips back up and live view pops up but the recording has stopped.  I really want to use this with fps over ride and it seems it will work well however. The camera will not stay awake long enough.  With normal ML I am able to set fps over ride and it will keep recording for 30min+ doing time lapses like the following. 

payne

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #37 on: May 25, 2013, 07:17:33 AM »
UPDATE:

I use a transcend 32 gb Class 10 card.

I got 1920x640 for 185 frames, 1280x640 @ 375 frames and those imported without a problem. Videos play fine and the 1280x640 looks pretty good scaled up to 1920x1080.

I do have problems with other resolutions. 
When I shoot at Resolution  : 1734 x 726 I can get 173 frames.  The problem comes after converting to the DNG using the osx version of RAW2DNG.  I can't import them in any of my Camera Raw programs (After Effects, Lightroom, Bridge) they all say "the file format module could not parse the file. (45 :: 35)"

Do I need to use the most updated version of raw2dng?  I have an older version of it from a few weeks ago.

1920x640 for 185 frames!!! (7.7 seconds) Great scott! Do you have any trouble opening these?

PKVariance

  • Guest
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #38 on: May 25, 2013, 07:39:26 AM »
how do you get 1920?

does anyone else get a frozen live view while recording?

CharlieA56

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 18
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #39 on: May 25, 2013, 07:44:01 AM »
First of all I want the thank the team for such an amazing development... as the owner of a T2i, 60D and 6D and user of Magic Lantern for the past 18 months I can only say that you changed the way I look at video production in the most positive way...

I just made my first test of the RAW video recording on my 60D and I'm here to do my part...
... at 1280x720 23,9fps, it recorded 167 frames in a Transcend 16Gb Class 10 until buffer filled... the image is just gorgeous.

Anything I can do to help testing... just let me know.

Thanx
Canon 6D, Canon 60D, Canon T2i & Canon T1i

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #40 on: May 25, 2013, 09:05:04 AM »
You should to use Silent Picture (DNG) feature with intervalomenter for timelapses. Pls download latest nigthly and try it.

The main thing now I want to know is why is the camera turning off mid recording with this..  If I do not force it to stay awake by constantly half pressing the shutter button it will turn off live views and flip the mirror down turning off the camera tell I half press the shutter again. When I do that the mirror flips back up and live view pops up but the recording has stopped.  I really want to use this with fps over ride and it seems it will work well however. The camera will not stay awake long enough.  With normal ML I am able to set fps over ride and it will keep recording for 30min+ doing time lapses like the following. 

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #41 on: May 25, 2013, 09:06:40 AM »
Try to disable all powersaving features like turning off lcd screen.

When I tried 1 step lower resolution it started recording and like its weird live view turned off after like 2000 frames


payne

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 36
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #42 on: May 25, 2013, 09:10:23 AM »
Oh my god....the quality difference between 1720 x 960p video and the in-camera 1080p H264 is jaw dropping!!! Yes right now I can only record around 2-3 seconds but hopefully in the future we can find a way to get more. I will experiment with other settings but OH MAN!!!!

AMAZING!!!

leojames

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #43 on: May 25, 2013, 09:12:24 AM »
i am using a San Disk 8GB 95mb and getting real bad frame skipping and after i only record 177 frames the buffer fills up so fast

my settings 1720x968
ratio 16:9
sRAW
FPS override 24.00


marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #44 on: May 25, 2013, 09:14:18 AM »
I will check it today but after tests of Silent Picture DNG feature we know there are two versions of 60D with different memory size. (at least two)

I can't seem to open the DNG's from the 1716x960 ones though, Camera Raw says "file-format module cannot parse the file" but only for 1716x960.

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #45 on: May 25, 2013, 09:18:27 AM »
You should to test 720p and lower resolutions. SD card interface in 60D is not fast enough for 1080p and it writes max ~10-20MB/s

i am using a San Disk 8GB 95mb and getting real bad frame skipping and after i only record 177 frames the buffer fills up so fast

my settings 1720x968
ratio 16:9
sRAW
FPS override 24.00

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #46 on: May 25, 2013, 09:20:02 AM »
Could you share sample DNG file ? How did you get 1920 ?

1920x640 for 185 frames!!! (7.7 seconds) Great scott! Do you have any trouble opening these?

leojames

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #47 on: May 25, 2013, 09:31:26 AM »
You should to test 720p and lower resolutions. SD card interface in 60D is not fast enough for 1080p and it writes max ~10-20MB/s

Thanks i will try that 720p and get back.

marekk

  • Senior
  • ****
  • Posts: 331
  • www.oddajmisie.com
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #48 on: May 25, 2013, 09:34:18 AM »
Set movie mode in standard Canon menu to 1080p, then 720p or lower in ML movie raw options.

Thanks i will try that 720p and get back.

seanturco

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 26
Re: 60D RAW video - it's working !!!
« Reply #49 on: May 25, 2013, 09:34:54 AM »
Resolution  : 960 x 228
Frames      : 2333

But I think it was continuous because I stopped the record.