Author Topic: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 (1.1.3)  (Read 676844 times)

vbcoen

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 16
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #825 on: September 19, 2013, 02:27:24 PM »
That does not answer my questions and I am familiar with installing the s/w already asI have used it on a 60D and 5d3 (113) last year.
5D3, 24 - 105, 16 - 35, Tamron f2.8 70-200, 580Ex II, Yongnuo 622C flash units, Cokin filters

RenatoPhoto

  • Moderators
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1509
  • 5DM3 / 7D
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #826 on: September 19, 2013, 02:36:00 PM »
That does not answer my questions and I am familiar with installing the s/w already asI have used it on a 60D and 5d3 (113) last year.
Yes it answers your question in a long and windy way. 
If you read the guide you will find:

If you want to try the latest  features (including RAW) for these cameras then:
Nightly Builds - try the very latest stuff:
HERE: http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=3072.0
http://www.pululahuahostal.com  |  EF 300 f/4, EF 100-400 L, EF 180 L, EF-S 10-22, Samyang 14mm, Sigma 28mm EX DG, Sigma 8mm 1:3.5 EX DG, EF 50mm 1:1.8 II, EF 1.4X II, Kenko C-AF 2X

Audionut

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3608
  • Blunt and to the point
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #827 on: September 20, 2013, 06:09:54 AM »
and the AFMA error in 113
gives me random AF problems that are fixed in 121.

Can you provide more detail about this AFMA error?

procter

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #828 on: September 25, 2013, 02:36:04 PM »
Hi
Question. Cant find modules,
Instal seems to have worked (have the same screen shown on this page) but i dont understand  how to get modules and start shooting Raw video.
Been looking for clues for over 24 hours now.

P.S my apologies if this  is wrong place to ask questions, never been on a forum before.

RenatoPhoto

  • Moderators
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1509
  • 5DM3 / 7D
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #829 on: September 25, 2013, 02:49:52 PM »
Instal seems to have worked (have the same screen shown on this page) but i dont understand  how to get modules and start shooting Raw video.
Since you did not provide any information, I will get my Cristal ball out and guess that you have not set the bootflag in the camera.
There is a little section in our forum dedicated to RAW video here:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?board=49.0

In it you will find the following post:
RAW video & ML -- Beginners Guide, FAQ & Useful Links -- READ FIRST
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5520.0

When you go there watch the videos and read, read, read.
http://www.pululahuahostal.com  |  EF 300 f/4, EF 100-400 L, EF 180 L, EF-S 10-22, Samyang 14mm, Sigma 28mm EX DG, Sigma 8mm 1:3.5 EX DG, EF 50mm 1:1.8 II, EF 1.4X II, Kenko C-AF 2X

blainesuque

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #830 on: September 26, 2013, 08:32:17 AM »
Has anyone experienced with the Intervelometer ,post deflicker, and manual ramping? Can someone clarify how to succeed at doing day to night or night to day timelapses using the exposure ramp option, without it boosting your ISO (preferebly adjusting the shuter and aperature only). And im not sure if i just happen to shoot on oddly windy days, but has anyone experienced a couple image jumps in your timelapses in post? Seems like there is a glitch in the camera, but i just started seeing it.

RenatoPhoto

  • Moderators
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1509
  • 5DM3 / 7D
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #831 on: September 26, 2013, 07:15:04 PM »
This could never be fixed, that is why:
Flicker Free ETTR Timelapse: - -Beginners Guide & Basic Post Processing --
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5705.0
but you have to upgrade to RAW
http://www.pululahuahostal.com  |  EF 300 f/4, EF 100-400 L, EF 180 L, EF-S 10-22, Samyang 14mm, Sigma 28mm EX DG, Sigma 8mm 1:3.5 EX DG, EF 50mm 1:1.8 II, EF 1.4X II, Kenko C-AF 2X

DesterWallaboo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #832 on: September 27, 2013, 11:55:47 PM »
New user here. I've spent most of the day pouring over the details of this version of ML for the 5D3.

I installed the 2013-09-27 build (first time installing ML) and things went smoothly.

Here is the one thing I discovered, and I'm not sure if it's strictly this build or something else entirely, but when I shoot video RAW, everything is coming out about 2 stops underexposed. Everything looks perfect when recording. I'm watching my histogram closely, but when I look at the DNG's they are consistently 2-2.5 stops underexposed. The ProRes file created by raw2dng also looks underexposed at the same level. I am able to correct this in Camera Raw, but the noise is pretty obvious in the shadows.

Here's a link to a screen capture of the ProRes:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/7439425/ML/ML23-5D3-20130927-NoTx.jpg


Canon 5D3
ML 2013-09-27
raw2dng 0.13

VisualPursuit

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 44
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #833 on: September 28, 2013, 01:04:46 AM »
Can you provide more detail about this AFMA error?

Sure. Occasionally the camera sets the AF Micro Adjustment to -8 which results
in images that are out of focus. If you notice, you can reset it - until for no known
reason the camera sets it to -8 again.

It is a problem that might or might not occur the next day, and it is hard to see
on the back LCD display.

So, as a wedding photographer I might shoot a whole wedding with unsharp
images and only notice after it is too late. Not my option.

There have been reports of people suffering from that error ony after downgrading
from 1.2.1 to 1.1.3 again, and not having this problem before up/downgrade.

I had the problem from start, and 1.2.1 fixed it. So I am not going back to 1.1.3,
I will have to wait for ML to be compatible to 1.2.1, whenever that will be.

In the meantime, my 5D Mk3 sees little video work, most is done on the 5D Mk2.

ricordu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #834 on: October 10, 2013, 02:50:41 PM »
New user here. I've spent most of the day pouring over the details of this version of ML for the 5D3.

I installed the 2013-09-27 build (first time installing ML) and things went smoothly.

Here is the one thing I discovered, and I'm not sure if it's strictly this build or something else entirely, but when I shoot video RAW, everything is coming out about 2 stops underexposed. Everything looks perfect when recording. I'm watching my histogram closely, but when I look at the DNG's they are consistently 2-2.5 stops underexposed. The ProRes file created by raw2dng also looks underexposed at the same level. I am able to correct this in Camera Raw, but the noise is pretty obvious in the shadows.

Here's a link to a screen capture of the ProRes:

https://dl.dropboxusercontent.com/u/7439425/ML/ML23-5D3-20130927-NoTx.jpg


Canon 5D3
ML 2013-09-27
raw2dng 0.13

Same here ! LCD is fine, but the png and prores from raw2dng are much underexposed.
Is it just the need of a color profile ?
Anyone knows ?

ricordu

RenatoPhoto

  • Moderators
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1509
  • 5DM3 / 7D
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #835 on: October 11, 2013, 12:01:34 AM »
Sure. Occasionally the camera sets the AF Micro Adjustment to -8 which results
in images that are out of focus. If you notice, you can reset it - until for no known
reason the camera sets it to -8 again.
I have seen this on my 5D3 with fw113.  Dont know what does it!  I have not upgrated to 1.21.  If 1.21 fixed this issue I would consider an important improvement.
I wonder if ML could be used to always maintain the AF microadjustment.
http://www.pululahuahostal.com  |  EF 300 f/4, EF 100-400 L, EF 180 L, EF-S 10-22, Samyang 14mm, Sigma 28mm EX DG, Sigma 8mm 1:3.5 EX DG, EF 50mm 1:1.8 II, EF 1.4X II, Kenko C-AF 2X

VisualPursuit

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 44
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #836 on: October 11, 2013, 12:26:25 AM »
I have seen this on my 5D3 with fw113.  Dont know what does it!  I have not upgrated to 1.21.
If 1.21 fixed this issue I would consider an important improvement.

Yes, 1.2.1 fixed the problem permanently, which is exactly the reason
I am not going back and thus can't use ML on my 5D MkIII.

Personal preference, of course.

blainesuque

  • Freshman
  • **
  • Posts: 73
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #837 on: October 11, 2013, 08:17:17 AM »
Ive noticed the underexposed shots as well, but i was also told that in this case to shoot 2 stops over exposed to get the right exposure in processing. Is ML compatible with FW 121 now? i thought it was settled at FW113

rselvat

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #838 on: October 16, 2013, 11:49:47 AM »
Hello, I've read a few posts, but I have not figured out if it is compatible with ML 5dIII 1.2.1. I am not able to install it.

Stedda

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 504
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #839 on: October 16, 2013, 03:30:26 PM »
Hello, I've read a few posts, but I have not figured out if it is compatible with ML 5dIII 1.2.1. I am not able to install it.

No it's not compatible.
5D Mark III -- 7D   SOLD -- EOS M 22mm 18-55mm STM -- Fuji X-T1 18-55 F2.8-F4 & 35 F1.4
Canon Glass   100L F2.8 IS -- 70-200L F4 -- 135L F2 -- 85 F1.8 -- 17-40L --  40 F2.8 -- 35 F2 IS  Sigma Glass  120-300 F2.8 OS -- 50 F1.4 -- 85 F1.4  Tamron Glass   24-70 2.8 VC   600EX-RT X3

sknarberg

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 . bootflag
« Reply #840 on: October 17, 2013, 09:57:08 PM »
Hi Alex

Have you any idea how to reset the 5D3 bootflag. I am one of the unlucky that was not aware of setting the booflag would affect using an EyeFi card. Also the start up lag would be nice to be able to get rid of.

Best regards
Steen

RenatoPhoto

  • Moderators
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1509
  • 5DM3 / 7D
http://www.pululahuahostal.com  |  EF 300 f/4, EF 100-400 L, EF 180 L, EF-S 10-22, Samyang 14mm, Sigma 28mm EX DG, Sigma 8mm 1:3.5 EX DG, EF 50mm 1:1.8 II, EF 1.4X II, Kenko C-AF 2X

AlexZapp

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #842 on: October 23, 2013, 11:57:27 AM »
In which way possible to install Alpha 3 on Mark III with firmware 1.2.1? Need to change firmware to 1.1.3?

Jeff Lombardo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #843 on: October 27, 2013, 06:48:14 PM »
I signed up just to reply to this post. I'm really confused as there's a lot of conflicting information here.

I'm one of the people who has been using ML on my 5D III and have been unsuccessful getting my Eye-Fi card to work. I've read numerous threads on here and they are all different. As of October 17th, there's a thread such as this http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=7125.0 where it says there's no way of removing the boot flag yet (for a standard user). But yet, in this thread, http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=2687.msg15653#msg15653 someone said they got it to work using Alpha 3.

I've done everything in that thread using Alpha 3 and I still can't get it to work. Is there a fix for this or not? I've read threads in June, July, September and October - has there been any progress with getting the Eye-Fi card to work with or without ML?

timetraveller

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #844 on: October 27, 2013, 09:31:41 PM »
Last stable version for the 5D3?

thanks in advance

VisualPursuit

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 44
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #845 on: October 28, 2013, 12:57:09 PM »
Last stable version for the 5D3?

There has never been a stable version, just the Alpha 3 - and this requires
you to downgrade your firmware to 1.1.3, which might give you misadjusted AF.

Nightlies are considered to work generally well, but they work only on 1.1.3.

In the general development discussion is a statement to find what needs to be
done before ML can be ported to 1.2.1. - the developers welcome anybody to
come forward and work on these tasks.

Maybe this call for volunteers with a description of the task would make a good sticky?

timetraveller

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #846 on: October 28, 2013, 10:11:24 PM »
There has never been a stable version, just the Alpha 3 - and this requires
you to downgrade your firmware to 1.1.3, which might give you misadjusted AF.

Nightlies are considered to work generally well, but they work only on 1.1.3.

In the general development discussion is a statement to find what needs to be
done before ML can be ported to 1.2.1. - the developers welcome anybody to
come forward and work on these tasks.

Maybe this call for volunteers with a description of the task would make a good sticky?


Thabks for the answer.

I can't find the link for the Alpha 3 version...

Can you help me?

thanks


NOTE:I'll answer to myself; the link is the first page of this thread.

Steve_Brule

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 9
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #847 on: October 29, 2013, 06:15:07 PM »
Any idea when ML might become a stable release on 5DIII?
I am reallly interested in all of this great work, but I can't afford to risk my camera.

rufustfirefly

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 30
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #848 on: October 29, 2013, 09:38:07 PM »
Any idea when ML might become a stable release on 5DIII?
I am reallly interested in all of this great work, but I can't afford to risk my camera.

I've been using the nightly builds for quite some time, and it has been pretty stable for me. If you're not quite adventuresome enough to use the nightlies, just throw Alpha 3 on your camera -- it works very well. (I went with the nightly builds for RAW video support and the neat dual_iso module) I've been using it for both cinematography *and* photography, with much success. ;)
EOS 5Dmk3 | EOS 40D
EF 70-200mm f/2.8 IS II ; 50mm f/1.4 ; 24-104mm kit lens ; 135mm f/2.8 SF | FD 28mm f/2.0 ; 55mm f/1.2 ; 300mm f/4 | Nikkor 55mm f/1.2 | Other : Rokinon Cine 14mm, 24mm, 35mm, 85mm ; Juplen M42 135mm f/2.8 ; ... etc ...
http://jbuchbinder.com/

Steve_Brule

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 9
Re: Magic Lantern for 5D Mark III - Alpha 3 + DevKit
« Reply #849 on: October 30, 2013, 02:56:43 AM »
I've been using the nightly builds for quite some time, and it has been pretty stable for me. If you're not quite adventuresome enough to use the nightlies, just throw Alpha 3 on your camera -- it works very well. (I went with the nightly builds for RAW video support and the neat dual_iso module) I've been using it for both cinematography *and* photography, with much success. ;)

I've read some people having slow start problems, unable to reset the bootflag, and a couple of other issues. Also I have firmware 121. Not sure I want to get rid of that. I guess I am not quite as adventurous as some people here. I sure could use some focus aids though.