Author Topic: Can I access all the menus with just the touchscreen?  (Read 444 times)

BautisTan

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 1
Can I access all the menus with just the touchscreen?
« on: March 14, 2019, 01:17:22 AM »
Hi! someone I know is selling his EOS M but the back buttons don't work. Will I be able to access all the menus in ML through the touchscreen?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6673
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #1 on: March 14, 2019, 10:25:35 AM »
No.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

garry23

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1697
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #2 on: March 14, 2019, 04:21:41 PM »
Unless I misunderstand the question, I can access all ML menus via the EOSM touch screen.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6673
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #3 on: March 14, 2019, 04:41:47 PM »
Try Shoot screen -> Intervalometer -> Start Trigger
and try to get there without any button located on the back.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

garry23

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1697
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #4 on: March 14, 2019, 05:31:38 PM »
On travel at the moment but I will try when back home.

Cheers

Garry

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12171
  • Maintenance mode
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #5 on: March 14, 2019, 08:53:39 PM »
If you are not afraid of the source code, here's a proof of concept.

A bit abandoned; I wrote and tested it on a borrowed 700D, hoping other developers would pick up and polish that code. Didn't happen.

In any case, touch screen can be used from ML; all it needs is some manpower to complete the proof of concept and turn it into something usable.

dfort

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3644
Re: Can I access all the menus with just the touchscreen?
« Reply #6 on: March 16, 2019, 05:48:48 PM »
Just tried a touch-menu build on the EOSM and no, you can't get to all the ML menus. Note that it mostly works though it is a bit awkward trying to do everything from the touch screen. I find it faster using just the buttons. Depending on which buttons aren't working on the camera you won't be able to navigate the Canon menus either.

I did find the stub for the 1-finger drag gesture on the EOSM and 650D but didn't go beyond that.

This does look like an interesting feature that deserves more attention. Especially now that most, if not all of the new cameras have touch screens.
5D3.* 7D.206 700D.115 EOSM.203 EOSM2.103 M50.102