Author Topic: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments  (Read 63646 times)

GullRaDriel

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 41
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #625 on: September 13, 2020, 08:58:41 AM »
Hello Danne.

Thanks for the build. I'm on firmware 1.13 and with your latest build I have a flashing liveview, alternating from parts of what is in sight with strange colors to full colored pixel view (like a TV without a channel).

Whatever the mode set it's not working and generating corrupted messages and asserts logs if I try to record.

I've tried numerous settings (spanning on/off, various résolutions/bitdepth), no one working.

@70mm what firm are you using ? 1.13 ? Have you wiped the SD before putting the new build ?

has_abandonment_issu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 28
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #626 on: September 13, 2020, 09:14:23 AM »
Hello Danne.

Thanks for the build. I'm on firmware 1.13 and with your latest build I have a flashing liveview, alternating from parts of what is in sight with strange colors to full colored pixel view (like a TV without a channel).

Whatever the mode set it's not working and generating corrupted messages and asserts logs if I try to record.

I've tried numerous settings (spanning on/off, various résolutions/bitdepth), no one working.

@70mm what firm are you using ? 1.13 ? Have you wiped the SD before putting the new build ?

Weird, I ran it on 3.113 and didn’t run into any issues, are you seeing this in all presets, and not just the 3.5k 5x? I formatted my sd card in camera before installation.

70MM13

  • Senior
  • ****
  • Posts: 484
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #627 on: September 13, 2020, 11:33:14 AM »
i'm also running 1.1.3 and i did wipe the sd card before installing.

maybe you could try downloading again.  could it be a file error that wasn't caught?  all it takes is 1 bit...

i don't have any other suggestions so my fingers are crossed for you!

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #628 on: September 13, 2020, 12:53:42 PM »
New builds:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=23041.msg216899#msg216899

- Added a preset which handles up to 3296x1854(16:9) 24fps and with realtime cropped preview.
Reduced width keeping real time preview according to older findings from theBilalFakhouri.
Enjoy!


Grognard

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 28
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #629 on: September 13, 2020, 02:24:50 PM »
Thank you Danne! I look forward to test the new build.
With next uncropped realtime preview this old camera will become a brand new 4k camera! ;)

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #630 on: September 13, 2020, 02:46:55 PM »
More like a 3.3k cam but I get you ;).

Uploaded new builds. Reduced height and width slightly to the 3.3k preset due to reports of compression error.

Usual place:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=23041.msg216899#msg216899

andy kh

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 534
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #631 on: September 13, 2020, 02:47:55 PM »
Eager to test but im away from my camera atm. Fantastic job btw👍👍
5D Mark III - 70D

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #632 on: September 13, 2020, 02:49:48 PM »
Thanks. Put up some feedback after testing. Good and bad.

stef7

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #633 on: September 13, 2020, 03:11:45 PM »
Thanks a lot for the latest build, Danne. It's oustanding ! 3.5K 2:1 aspect ratio at 24fps 1.6 crop. It's basicaly 4K Super35 (APS-C) format. Just perfect for me !
Don't need anamorphic modes anymore.  :)

Not sure if this is a problem or not but modules don't show on the menu.
See only two of them atg_gui and bench. But can see them in the respective folder.
Is this a bug or by design ?

When bench marking a SD card instead for some values for read performance get this message:

          malloc error buffer: 16777216

Two difference Sandisk Pro 128G cards, same message.

But the work and report write speeds of 50mb/s

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #634 on: September 13, 2020, 03:21:22 PM »
Nice.
Keep an eye on your recordings around malloc errors. Are they sandisk pro extreme cards? Otherwise might be tricky using sd_uhs module.
Modules are autoloaded in this build. Bench and adtg_gui additional only. Shouldn´t be enabled if not used. Especially adtg_gui will be tricky conflicting with crop rec.

GullRaDriel

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 41
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #635 on: September 13, 2020, 03:39:39 PM »
Latest tests on latest build:

I got some strange crashes when I tried to record without having x5 on (using 3k 1/1)

But on the other tests with presets 3K x5, it was working and I had a working colored x5 preview while recording.

Very good effort !

I may do some more tests with whatever you come with, but not until friday (busy IRL).

Good job and thanks for the time you're giving us.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #636 on: September 13, 2020, 03:53:09 PM »
I got some strange crashes when I tried to record without having x5 on (using 3k 1/1)
Please make a screen recording if you can´t nail down the issue or reproduce it exactly.

has_abandonment_issu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 28
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #637 on: September 13, 2020, 07:01:27 PM »
@danne just tried the new build and in the 3.3k preset I got compression errors at roughly 1.5 minutes of recording a few times, but I can't seem to reliably reproduce the error.

I tried going down settings in order:

- card spanning on, nothing else
- bit depth on, nothing else
- overclock and card spanning, nothing else etc.

I had an error with card spanning, overclocking, and bit depth and global draw on, as well as global draw off. It's possible it returns errors with other settings. I tested roughly a minute and a half for each trial.

Unfortunately, when I found an error, restarting and trying again with the same settings did not reliably reproduce the error. I will try more later my camera is currently cooling off.

I will also test the 3.5k preset more vigorously, since I'm eager to use it for product demonstrations for work, so it will get a lot of testing over the next few days.

ozcancelik

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #638 on: September 13, 2020, 07:18:07 PM »
Hi Danne,

Just tried 1.13 build for 3.3K realtime preview test. It works just like before for me. Laggy preview. Am I missing something?

Screen record :
https://drive.google.com/file/d/1B_ScednT0ms1jKB_DBjILxOEhfwAnyTG/view?usp=sharing

ozcancelik

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #639 on: September 13, 2020, 07:20:11 PM »
Hi Danne,

Just tried 1.13 build for 3.3K realtime preview test. It works just like before for me. Laggy preview. Am I missing something?

Screen record :
https://drive.google.com/file/d/1B_ScednT0ms1jKB_DBjILxOEhfwAnyTG/view?usp=sharing

Edit: also tried canon menu button magic, nothing changed.

Bender@arsch

  • Freshman
  • **
  • Posts: 84
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #640 on: September 13, 2020, 07:23:14 PM »
Just tried 1.13 build for 3.3K realtime preview test. It works just like before for me. Laggy preview. Am I missing something?

Have you tried global draw off?

@Danne
I have the same problem as has_abandonment_issu in 3.3K.

But 3.5 works very well.
nice work!

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #641 on: September 13, 2020, 07:26:19 PM »
I see. I think I need to shave down a few more pixels then. Let me test some.
EDIT. What resolution are you using?

has_abandonment_issu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 28
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #642 on: September 13, 2020, 07:39:28 PM »
I see. I think I need to shave down a few more pixels then. Let me test some.
EDIT. What resolution are you using?

I was reducing resolution to allow for continuous recording in each case. From 2.8k to max. I got one error at a lower resolution with global draw on, and also at max resolution with all settings checked and global draw off.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #643 on: September 13, 2020, 07:52:17 PM »
Ok, I shaved some height and width. Maybe it´ll fix it. If not I have to check timers. Later on that is. Downloads at usual location.

I also got my not yet released application "Switch mini" working with spanned files. Simply drag both cards at once onto Switch mini, then select (CS) setting and follow the instructions.

https://bitbucket.org/Dannephoto/switch_mini-git/src/master/
Download:
https://bitbucket.org/Dannephoto/switch_mini-git/get/db5140d40a12.zip

Thanks for feedback.

ozcancelik

  • Freshman
  • **
  • Posts: 90
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #644 on: September 13, 2020, 08:01:27 PM »
Thanks. It worked. 5x-3.3K preset continuous recording ~2.8K with global draw off.  When recording, preview is realtime but broken colors. Also when change fps, camera freezes. When change global draw, camera freezes. Not much can be done due to the camera freezing.

Have you tried global draw off?

@Danne
I have the same problem as has_abandonment_issu in 3.3K.

But 3.5 works very well.
nice work!

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #645 on: September 13, 2020, 08:06:12 PM »
Whatever makes the camera freeze. Don't do it.

has_abandonment_issu

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 28
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #646 on: September 13, 2020, 09:13:08 PM »
Whatever makes the camera freeze. Don't do it.

Hahhahahahha. Good advice,

 We are currently at a rough limit of 6 megapixels at 24fps or 144 megapixels per second.

I’m not sure if it’s possible to squeeze any more out of the 5d mkiii, but for reference we are just 10% away (3840x1920) from this camera being viable for producing Netflix content! Well like 15% away if you count total resolution area but it’s amazing how much you guys have managed to push this camera

ZEEK

  • Senior
  • ****
  • Posts: 299
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #647 on: September 14, 2020, 01:48:30 AM »
I also got my not yet released application "Switch mini" working with spanned files.
Sounds like a really cool transcoding app, well done! Ive been busy recently, but with free time now I'll test out the new M Build out, see how it goes. I know it's a work in progress, but honestly, it's a miracle where the camera is right now. Cheers for all the work! 🔥🎥👍
EOS M - EOS M2 - 5D2

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #648 on: September 14, 2020, 02:28:06 PM »
Please feel free to test. Hadn´t had time to publish anything yet.

Danne

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6965
Re: Danne's crop_rec_4k & ISO experiments
« Reply #649 on: September 14, 2020, 04:55:53 PM »
Got word from has_abandonment_issues about 3.3k preset working with this version. Missed uploading yesterday:
New builds:
https://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=23041.msg216899#msg216899