Author Topic: Sound disabled on t5i  (Read 1771 times)

Mikexmirrick

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Sound disabled on t5i
« on: February 06, 2016, 05:05:41 PM »
I have a canon t5i and the sound disables everyone I press record. The mic I'm using is the rode video mic. I have enabled the mlv_rec and mlv_snd enabled in the ML menu. The mic is on and is reading the audio levels in the camera. I don't understand why is it still saying sound disabled when I press record. Can anyone help me?

axelcine

  • Member
  • ***
  • Posts: 216
  • Hi, I'm Axel, editor, journalist and photographer
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #1 on: February 06, 2016, 08:03:03 PM »
Just to make sure - is audio enabled in Canon's Video Sound menu - user guide p196? You'd probably want the Manual setting with audio level somewhere a little left of the center mark. Auto is Automatic Gain Control, which almost always is a nuisance.
5dIII.113/Batt.grip, 5dIII.123, 700d/Batt.Grip/VF4 viewfinder, 760d + a truckload of new and older Canon, Sigma and Tamron glass

Mikexmirrick

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #2 on: February 08, 2016, 12:33:55 AM »
It shows the audio is working and the audio level is set right. It has to be a setting in the magic lantern menu that either I have disabled or not enabled. I just don't know what it is.

cmccullum

  • Member
  • ***
  • Posts: 129
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #3 on: February 08, 2016, 12:57:59 AM »
If you are using fps override to set the frame rate, that's likely your problem.

Mikexmirrick

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #4 on: February 08, 2016, 05:30:58 AM »
How do I get the audio to work with the fps override on?

coffee_king

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #5 on: March 30, 2019, 06:06:58 PM »
Has the issue of the 700D not being able to record audio if FPS override is activated never been fixed from when this was first posted Feb 2016 3 three later in 2019 then?
I have the latest build of ML.
Where can I report this?

ikns

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #6 on: April 13, 2019, 09:41:06 AM »
I have the same issue, I also have FPS override on and would like to record audio as well, is there a workaround for this?

scrax

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1543
  • Code monkey
Re: Sound disabled on t5i
« Reply #7 on: April 15, 2019, 06:09:48 PM »
I have the same issue, I also have FPS override on and would like to record audio as well, is there a workaround for this?
Has the issue of the 700D not being able to record audio if FPS override is activated never been fixed from when this was first posted Feb 2016 3 three later in 2019 then?
I have the latest build of ML.
Where can I report this?
How do I get the audio to work with the fps override on?

Not an issue, user guide
I'm using ML2.3 for photography with:
EOS 600DML | EOS 400Dplus | EOS 5D MLbeta5- EF 100mm f/2.8 USM Macro  - EF-S 17-85mm f4-5.6 IS USM - EF 70-200mm f/4 L USM - 580EXII - OsX, PS, LR, RawTherapee, LightZone -no video experience-