Author Topic: Canon 100D / SL1  (Read 589508 times)

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8294
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #600 on: June 28, 2017, 04:18:26 AM »
Try RAW_REC.MO.

garfield72

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #601 on: June 28, 2017, 05:45:34 PM »
Thanks, but I already activate RAW_REC_MO and I don't have the menu RAW video(MLV). See attached images




a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #602 on: June 28, 2017, 07:03:00 PM »
The second screenshot is not looking good (I would not continue using the camera in this state, if I were you).

Can you try the latest 100D build from http://builds.magiclantern.fm/experiments.html to see whether you get the same screen corruption?

Also added a 10/12-bit experimental build for 100D, synced with current codebase (without Lua updates). It's untested - please try and report.

garfield72

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #603 on: June 28, 2017, 10:45:00 PM »
Thanks, I try the latest 100D build and after update firmware, when I turn on, I have 2 different screen depending on whether I'm in photo or video mode (see attached images). Is this normal?

François




JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #604 on: June 28, 2017, 11:42:41 PM »


Thanks, I try the latest 100D build and after update firmware, when I turn on, I have 2 different screen depending on whether I'm in photo or video mode (see attached images).

I guess this is related to this:
 http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=14828.msg186252.msg#186252
60D.111 / 100D.101 / M2.103

garfield72

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #605 on: June 29, 2017, 11:24:10 AM »
Thanks, so if I understand correctly, the build I use is not good. Does anyone have a functional version?

François

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #606 on: June 29, 2017, 12:51:24 PM »
Thanks, so if I understand correctly, the build I use is not good. Does anyone have a functional version?

François
The one I have in use is from lua_fix experiment and it really works fine.  The messages I was referring to are under investigation. Module functionality is given even though there seems to be some null pointers floating around.
60D.111 / 100D.101 / M2.103

garfield72

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #607 on: June 29, 2017, 06:07:12 PM »
Ok it's good, I have the menu RAW video(MLV). I had not taken the good build. I set as on attached images, but when I want to REC, I have the message "Threads failed to start" then "Occupé patientez". Is what my setting is good? I have a SD card SanDisk Extreme pro  32GB.
Thanks for your help

François


JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #608 on: June 29, 2017, 08:32:38 PM »
Ok it's good, I have the menu RAW video(MLV). I had not taken the good build. I set as on attached images, but when I want to REC, I have the message "Threads failed to start" then "Occupé patientez". Is what my setting is good? I have a SD card SanDisk Extreme pro  32GB.
Thanks for your help
I am not an expert on MLV. When using your settings  I get the message "write speed needed: 53.0 MB/s at 25.000 fps". The internal SD bus is limited to write speed at ca 40 MB/s.
An MLV expert should step in here ;)
60D.111 / 100D.101 / M2.103

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #609 on: June 29, 2017, 09:01:57 PM »
hello everyone I have some question first of all thank you for this wonderful soft ML :

- i have a 100d flashed with the latest version of ML i have a SD from Sandisk ULTRA 16GB class 10 80Mb/s my question is why when i try to record on raw with normal working settings such as

 it basicallly block at 13MB/s when i record  and when i try to benchmark it it says the same stuff so quite constant but my question is why so normally neither of my sd or camera should be stuck or block at such speed so ?! Oo

- is there any way that we could change the bpp from 14 to 10 for raw because if so then it could be useful to record with better resolution and still don't override 40Mb/s

thanks everyone already hope to hear from you soon
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #610 on: June 30, 2017, 12:45:42 AM »


is there any way that we could change the bpp from 14 to 10 for raw because if so then it could be useful to record with better resolution and still don't override 40Mb/s

Please check experiments download page for 10/12 bit raw video. Now even for 100D, but not tested.

https://builds.magiclantern.fm/experiments.html
60D.111 / 100D.101 / M2.103

garfield72

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #611 on: June 30, 2017, 08:56:09 AM »
JohanJ, for me when using my steyyings, I get the message "write speed needed: 37,8

 MB/s at 25.000 fps".

walter_schulz

  • Contributor
  • Senior
  • *****
  • Posts: 396
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #612 on: June 30, 2017, 09:06:37 AM »
Don't run both RAW recording modules at the same time!
And you have to
- use the module containing 10/12 Option
and
- switch on that Option, too.

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #613 on: June 30, 2017, 04:37:24 PM »
So i've dowload the following build "magiclantern-lua_fix.2017Jun24.100D101.zip", unninstalled the last build i had and installed this build now i've the console that boot every time i lauch the camera and some time randomly "E.g when i try to record raw video and review them in the module" now my question is not much of how to disable this console but much more like how to not let it boot on the start up and randomly like that because when i see it i go directly into the debug menu and sitch on and off the console and it turn off the console thnaks for your time

ps : another wonder is in the user guide it is written "PLAY mode shortcuts

Q (550D), UNLOCK (60D), DISP (600D), LV (500D), FUNC (50D) or Picture Style (5D Mark II): show exposure tools (zebra, false color, histogram, waveform, spotmeter) and cropmarks (as configured from Overlay menu)." my question is how to do it on the 100D and if it is possible what kind of button i shoule press i almost tried every button long press short and coulnd't find out so it migfht be because the set and q button are linked so Oo i wonder how to see this pratical graph and focus point and so on ? i uploaded a ton of pics showing my actual settings


hope that will be relevant  :)
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #614 on: July 01, 2017, 09:14:52 PM »
another wonder is in the user guide it is written "PLAY mode shortcuts

Q (550D), UNLOCK (60D), DISP (600D), LV (500D), FUNC (50D) or Picture Style (5D Mark II): show exposure tools (zebra, false color, histogram, waveform, spotmeter) and cropmarks (as configured from Overlay menu).

Has been discussed here http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=16040.msg182467#msg182467. For the moment not available on 100D.
60D.111 / 100D.101 / M2.103

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #615 on: July 01, 2017, 09:47:37 PM »
So i've dowload the following build "magiclantern-lua_fix.2017Jun24.100D101.zip", ... i've the console that boot every time i lauch the camera and some time randomly

There is a newer build on experiments page from today. No console anymore when booting with modules (i.e. all problems causing assert messages and initiating debug mode have been solved).

Are you really using all modules you have activated (thinking in terms of resource consumption)?
60D.111 / 100D.101 / M2.103

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #616 on: July 03, 2017, 09:12:20 AM »
Has been discussed here http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=16040.msg182467#msg182467. For the moment not available on 100D.

There is a newer build on experiments page from today. No console anymore when booting with modules (i.e. all problems causing assert messages and initiating debug mode have been solved).

Are you really using all modules you have activated (thinking in terms of resource consumption)?

Since I haven't seen a major decrease of battery life from my camera no but in any case I always travel with 2 pack of battery so even thought I would have such issue I wouldn't be so screwed

in any case thanks for all of your answer I sincerely hope that the issue with the q/set button is going to find its way out (at least in the play mode) so that this wonderful soft can be 100% used on the 100D

thanks all and if you have any advice (tips and tricks) for this camera feel free :) to share it with us so you know I've been reading the whole thread already so normally the use of this soft is already quite good

bastien.A
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #617 on: July 04, 2017, 02:36:47 PM »
I just saw a bug recently that motion detection when activated with Frame difference just indicate 0 no matter what happening on stage so did anyone noticed it also if not maybe could check so you know I'm using ( magiclantern-lua_fix.2017Jul01.100D101.zi ) with a 100D ^^ and if you want to see my settings just follow the last picture here -->

so hope we can figure it out also no matter what kind of box I took would be stuck on 0 no matter small medium large
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1197
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #618 on: July 04, 2017, 03:51:24 PM »
confirmed and going to look after it.
good catch!
70D.112 & 100D.101

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1197
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #619 on: July 04, 2017, 04:12:53 PM »
fixed, tested and pushed to bitbucket.
thx for reporting, bastien42
you need to wait for a new build to appear until you can test it.
70D.112 & 100D.101

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 88
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #620 on: July 04, 2017, 05:40:25 PM »

thanks all and if you have any advice (tips and tricks) for this camera feel free :) to share it with us so you know I've been reading the whole thread already so normally the use of this soft is already quite good

bastien.A

All creds go to  @nikfreak who made ML available on 100D😊



60D.111 / 100D.101 / M2.103

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1197
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #621 on: July 04, 2017, 07:00:41 PM »
once a new build is out you will be able to use the MENU button to call zebras in playback mode. Just pushed it to bitbucket.
70D.112 & 100D.101

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #622 on: July 05, 2017, 10:03:42 AM »
once a new build is out you will be able to use the MENU button to call zebras in playback mode. Just pushed it to bitbucket.

you said Zebras but the question is is it going to be only the zebras or the whole config of our overlay that's going to be showed ? because if so is there any reason for that and would it be possible to just show the whole overlay setting anyway thanks for your fast reaction nikfreak :)

and another question is it going to be released in the nightly or in the experimental build ? if so the LUA ?
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1197
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #623 on: July 05, 2017, 12:02:08 PM »
bastien42, the whole overlay (inlcuding waveform, histo, scope etc..) will be visible in playback mode like on all other cameras which have "BTN_ZEBRAS_FOR_PLAYBACK" defined. Guess it will be included into the experimentals once a1ex finds it worth to include. I could update ofc the 1st post with a "nightly" but that wouldn't be the same "experimental" build that a1ex provides you. I personally find we are already overdue with becoming part of the nightlies and i decided to not merge the "experimental" stuff myself as it would just interfere.
70D.112 & 100D.101

bastien42

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #624 on: July 05, 2017, 12:57:31 PM »
I completely understand your point so no problem I just can't wait to have a hand on this features so far and with some other features that's the only think that bother me

about the other features would be 10/12bit RAW recording that could be directly implemented into the experimental of the LUA so we can use both no only one each time we want to use either of these version ;) I guess anyway at least hope it will be soon implemented so everyone can enjoy your wonderful work that's really astonishing that inde team can do that when big company such as canon and so on just either don't care or just don't want for whatever reason that why I can't wait for these version to come up so we can test them all and be finally a part of the official nightly build because in my sight our 100D and the version of ML associated will be perfectly fine after some test ^^
100D ,EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM, Yongnuo YN-568EX II ,Manfrotto Compact + 3D head