Author Topic: Canon 70D  (Read 1662996 times)

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6870
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1525 on: August 10, 2015, 12:25:09 PM »
Movie tab -> RAW video (MLV) -> Global Draw = ON?
Are other overlays visible?
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

JohnnyG_71

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 31
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1526 on: August 10, 2015, 03:38:04 PM »
@Johnny: Did his happen on earlier builds or is this your first time trying FPS override feature?

@All: Can anyone using 70D.111A confirm the issue?

@nikfreak:  This is my first time trying FPS Override feature on the 70D, so I hadn't tried it on earlier builds.  Please let me know if there is any other feedback / testing I can give in regards to this.  Thanks!!

Oh, I also had the test message with the LV Display Size, Timer A Orig, Timer B Orig.

Cheers!!
Canon 70D (70D.111B). Canon: EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM. Sigma: 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C, 105mm f/2.8 EX DG OS HSM, 30mm f/1.4 DC HSM A, 4.5mm f/2.8 EX DC HSM Circular Fisheye. Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS.

MattNoir

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 9
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1527 on: August 10, 2015, 06:13:25 PM »
For everyone guessing best card for 70D, I used this comparision: http://www.cameramemoryspeed.com/canon-70d/fastest-sd-cards/
:)
70D.111A
Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, Canon EF 50mm f/1.4 USM, Canon EF 85mm f/1.8 USM, Helios 44M-4

X-STATE

  • Freshman
  • **
  • Posts: 76
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1528 on: August 10, 2015, 08:52:58 PM »
Movie tab -> RAW video (MLV) -> Global Draw = ON?
Are other overlays visible?
thx
Body: Canon EOS 70D Lenses: Sigma 18-35mm f1.8 DC HSM Canon EF 85 f/1.8 USM
70D.112

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1529 on: August 10, 2015, 11:18:01 PM »

Thanks for the update, @nikfreak and there's definitely some progress made.  :D

Will report back asap regarding vertical banding, if any.

*updates*

5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 517
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1530 on: August 10, 2015, 11:25:18 PM »
                @nikfreak

        Just tried 6FPS from 24 (1920/24All-I) & Did get Vert' Streaks - But only perceptible on a Frame by Frame view & even then Hard to see.

Subject matter may make a Diff'.

        Also ~ The Level is functioning Quite Nicely - No Freezes.
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

JohnnyG_71

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 31
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1531 on: August 10, 2015, 11:42:18 PM »
@OlRivrRat:  The vertical banding seems to be most prevalent in the dark areas of high contrast scenes.
Canon 70D (70D.111B). Canon: EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM, EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM, EF 50mm f/1.8 STM. Sigma: 150-600mm f/5-6.3 DG OS HSM C, 105mm f/2.8 EX DG OS HSM, 30mm f/1.4 DC HSM A, 4.5mm f/2.8 EX DC HSM Circular Fisheye. Samyang 16mm f/2 ED AS UMC CS.

FluidMovementMovies

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 18
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1532 on: August 11, 2015, 12:38:23 AM »
Hi DeafEyeJedi, are you using Cinestyle? I got vertical banding in dark areas only with this picture profile, but only in normal video mode (no matter if it's high compression or All-I). Try to set the ISO at 160 and its multiples, because it's the native ISO and is not as noisy as ISO 100 (sounds weird but it's true). Also, the lines aren't visible if you don't underexpose too much.

I can't try it myself because I don't have the camera with me at the time, but soon I will install ML on it and start reporting my finds.
Canon EOS 70D     |       Canon 18-55 EF f/4-5.6 II      |       Canon 50mm f/1.8 STM    |       Tokina 12-24 f/4           |          Canon 24-105 f/4

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1533 on: August 11, 2015, 12:40:00 AM »
So I should run another test without using CineStyle and only use ISO 160, correct?

However, to my knowledge it shouldn't matter which picture profile I'm using since its recorded in MLV RAW -- so how could that be a factor?
5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

FluidMovementMovies

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 18
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1534 on: August 11, 2015, 12:44:49 AM »
Yes, test it again using the in-camera neutral profile (0,-4,-2, 0). I think you can use any ISO with this picture profile, but if you have the time you can test both 100 and 160.

I don't know but I only get vertical banding with CineStyle. I have never used ML RAW video, but in photo mode, if you shoot RAW + JPEG both pics are identical because they are made with the same picture profile. Maybe this happens too in video mode and MLV. Another thing I've noticed is that if you are in photo mode and change your picture profile, it also changes in video mode, and viceversa. This sets the camera to only use one profile for everything, (probably) including RAW video. My old 1100D and all the other Canon DSLRs that I've used had independent picture profiles for video and photo mode.
Canon EOS 70D     |       Canon 18-55 EF f/4-5.6 II      |       Canon 50mm f/1.8 STM    |       Tokina 12-24 f/4           |          Canon 24-105 f/4

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1535 on: August 11, 2015, 12:48:13 AM »
There's no (or shouldn't be any) differences in between CineStyle and Neutral profiles (both @ the usual 0, -4, -2, 0 respectively) but will go ahead and do so.
5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

FluidMovementMovies

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 18
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1536 on: August 11, 2015, 12:53:10 AM »
I was editing my first post while you replied because I hadn't seen your question  :-[  Sorry, my bad. Now your question is answered in my first post.
Canon EOS 70D     |       Canon 18-55 EF f/4-5.6 II      |       Canon 50mm f/1.8 STM    |       Tokina 12-24 f/4           |          Canon 24-105 f/4

OlRivrRat

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 517
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1537 on: August 11, 2015, 02:59:02 AM »
      @DeafEyeJedi

   " There's no (or shouldn't be any) differences in between CineStyle and Neutral profiles "

T'is incorrect ~ CineStyle is a Custom Profile that I believe uses Neutral as its Basis. Check this out ~


   More about it here ~

http://www.technicolor.com/en/solutions-services/cinestyle-download/cinestyle-faq
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML(AliveAgain)

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3306
  • 5D3 | M1 | 7D | 70D | SL1 | M2 | 50D
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1538 on: August 11, 2015, 03:44:18 AM »
Actually I'm speaking of how neither would nor shouldn't play a role with the VB effects on certain ISO's -- not the profiles themselves. Plus the video you posted is directly for h264 shooting, not MLV RAW.

Anyway, here's Take 2:


Basically it seems that every FPS settings you choose it would correspond properly other than being off by milliseconds (see clip) but this is huge jump in progress regarding FPS Override and I'm happy with how Slo-Mo's are coming together so far other than the VB occurring during under cranking (about 6 fps or lower) during MLV RAW recording BUT then I found something odd when shooting two same scenes with same settings and the one with more light coming through ( Iris @ 2.8 ) which shows no VB but when close it down ( Iris @ 8 ) then VB becomes apparent, strange?
5D3.113 | 5D3.123 | EOSM.203 | 7D.203 | 70D.112 | 100D.101 | EOSM2.* | 50D.109

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1139
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1539 on: August 11, 2015, 06:40:04 AM »
Very good informations so far. May I ask you guys to test and report the re-enabled focus features, too?
70D.112 & 100D.101

lojzik

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 48
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1540 on: August 11, 2015, 09:29:01 AM »
Trap focus
noLV
 - Hold AF button - mostly OK *)
 - continuous - mostly OK *) , impossible to unlock with 2 seconds shutter halfway, I have use switch off camera. Sometimes this mode is not started immediately, but after second shutter use

*) sometimes, if I move object through focus distance, camera indicates focus (beep), but photo is not taken.

LV
 - I don't know, how to use it. No focus and photo is taken, continuous freezes buttons like noLV
70D.112

Frarike

  • Freshman
  • **
  • Posts: 54
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1541 on: August 11, 2015, 12:41:04 PM »
Sorry this is a problem with .111A

70D.112

tomtom91

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1542 on: August 11, 2015, 01:21:27 PM »
Hello everyone,
I have a problem with sound and format " MLV " .
I have no problem with the first created file, but with others I always the error "Audio failed to stop, state 4" .
This makes it impossible to export MLRawViewer .

I dont have this problem if i restart my 70D.

I wanted to take the opportunity to thank for this job !!!

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1139
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1543 on: August 11, 2015, 01:50:18 PM »
posting oversized pictures won't help in resolving the issue. A crop of the image would be perfect enough. ALso w/o writing some text and describing the problem I can't help. Remember I stated it several times: I don't record any movies so you have to provide the info step by step for me to reproduce.

@Frarike: Do you have this when using fps override only or always?
@lojzik: can you detail your problems with focus features. I can't follow you but want to reproduce step by step...
70D.112 & 100D.101

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6870
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1544 on: August 11, 2015, 02:21:13 PM »
@tomtom91: You may be using an older version. Use latest and retry.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

tomtom91

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1545 on: August 11, 2015, 02:30:35 PM »
@ Walter Schulz :

I use the last version "Alpha-7a2 / 8th Aug"

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6870
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1546 on: August 11, 2015, 02:35:03 PM »
You are sure you replaced Autoexec.bin?
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

tomtom91

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1547 on: August 11, 2015, 03:28:01 PM »
Yes, I always do a clean install

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6870
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1548 on: August 11, 2015, 03:36:27 PM »
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

lojzik

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 48
Re: Canon 70D (Alpha-7a2 / 8th Aug)
« Reply #1549 on: August 11, 2015, 03:46:43 PM »
randomly this variants
1. Trap focus -> continuous -> set -> HlfShutter -> led permanently shines -> {trap focus ok}
2. Trap focus -> continuous -> set -> HlfShutter -> short led blink -> {no trap focus} -> HlfShutter -> led permanently shines -> {trap focus ok}
and then
{trap focus ok} -> shutter halfway (http://wiki.magiclantern.fm/userguide#trap_focus) -> {nothing, trap focus continues}

randomly problem with photos taking on focus:
{trap focus / both variants) -> (slow focus changing or object position changing)-> {focus taken - beep} -> {nothing, no photo}

edit:
problem with camera start with active trap focus
1. (camera on with trap focus continuous) -> (longer waiting) -> press trash button -> {nothing, only blink} -> menu button -> {nothing, only blink} -> menu button -> canon menu
2. (camera on with trap focus continuous) -> (longer waiting) -> press trash button -> {nothing, only blink} -> menu button -> {nothing, only blink} -> longer waiting -> menu button -> {nothing, only blink} -> menu button -> canon menu

.. canon menu -> trash button -> nothing -> menu button -> canon menu left -> trash button -> ML menu
70D.112