Author Topic: 600D Doesn't turn on with SD card in slot  (Read 7687 times)

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
600D Doesn't turn on with SD card in slot
« on: January 14, 2015, 09:36:23 PM »
Hi

I have a 600D that used to have ML on it. I was having some issues with it not turning on at all even without the SD card and it just needed a new battery. Now, with the fully charged battery, I can turn the camera on without an SD card in but as soon as I put an SD card in it won't turn on and I have to take out the SD card and reinsert the battery. I was told I needed to flash ML onto my SD card, how can I do this?

I was running a nightly version, can't remember what one.

Thanks

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #1 on: January 14, 2015, 09:43:51 PM »
Insert card into cardreader. Delete ML directory and Autoexec.bin (if there, of course). Copy extracted nightly build files to card. Retry and report.

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #2 on: January 14, 2015, 10:04:25 PM »
What do I need to format it as?

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #3 on: January 14, 2015, 10:05:26 PM »
Do not format the card! Just do as adviced!
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #4 on: January 14, 2015, 10:13:05 PM »
This is a new SD card, I formatted it to use it with other things.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #5 on: January 14, 2015, 10:16:30 PM »
And you insert that card and the cam doesn't start at all?
What do you used to format it?
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #6 on: January 14, 2015, 10:17:39 PM »
Windows 8

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #7 on: January 14, 2015, 10:20:44 PM »
You did not answer this one: When you insert this card the cam won't startup at all.
Yes or no?
LED not activated/blinking during startup?
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #8 on: January 14, 2015, 10:24:42 PM »
When I insert a SD card nothing happens, no LED. I have to take it out and reinsert battery to get it to turn, but then I can't take pictures.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #9 on: January 14, 2015, 10:26:32 PM »
Copy extracted nightly contents (Autoexec.bin and ML directory) to card and try again.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #10 on: January 14, 2015, 10:35:38 PM »
Didn't do anything. The card is formatted as FAT32

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #11 on: January 14, 2015, 10:41:59 PM »
Format card with NTFS on Windows 8.
Insert card into cam. You will be asked to format it. Do so.
Download EOScard http://pel.hu/eoscard and enable bootcard option as shown on Pelican's web page.
Check card if ML directory and Autoexec.bin are there. If so: Delete them and copy extracted nightly build contents to card.
Retry and report.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #12 on: January 14, 2015, 10:44:48 PM »
I formatted it and put it into the camera and still, didn't turn on. I will try the EOScard thing now

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #13 on: January 14, 2015, 10:45:31 PM »
EOScard doesn't detect the SD card

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #14 on: January 14, 2015, 10:48:35 PM »
Insert card into cardreader, startup EOScard. Same error?
Try again starting EOScard as Administrator.
Same error?
Card type? Capacity?
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #15 on: January 14, 2015, 10:54:29 PM »
Ok, I formatted the SD card to FAT and it showed up in EOScard. What do I do from here?

Card type is an SDHC and 4GB.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #16 on: January 14, 2015, 10:59:45 PM »
Insert card into cam and format there.
Then use EOScard, click on ML logo, make sure to have "EOS_DEVELOP" and "BOOTDISK" checkboxes activated and press Save button. Close EOScard.
Proceed as in first reply.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #17 on: January 14, 2015, 11:02:17 PM »
I can't format with camera as it doesn't  turn on with an sd card in

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #18 on: January 14, 2015, 11:04:33 PM »
Do you have another card you can test inside your cam? You don't have to install anything, just insert card and startup cam.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #19 on: January 14, 2015, 11:06:00 PM »
Yeah, I have tried that and it still didn't work.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #20 on: January 14, 2015, 11:11:21 PM »
THen: Mechanical/electrical error inside your cam.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

uniquoooo

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #21 on: January 14, 2015, 11:14:09 PM »
So I should talk to Canon?

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #22 on: January 14, 2015, 11:36:55 PM »
Check the card pin/contacts

jurojuro

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #23 on: October 10, 2015, 05:06:37 PM »
Hi uniquoooo,

Did you solve the problem with 600d? I have exactly the same problem.

Thankful any advises!

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #24 on: October 10, 2015, 05:12:41 PM »
Most of the time when someone writes "Same here" it is just another thing ...

Remove card, remove battery. Insert battery.
Q: Does cam startup without card?
If so: Does cam startup with card formated in cardreader?
If so: Format card in cam, make card bootable with EOSdisk/Macboot, delete card's content (don't format!) and copy extracted nightly build contents to card.

If your cam doesn't work this way please describe in detail what happens at which step and error messages/status and card used. Eye-Fi cards are considered incompatible with ML:
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

jurojuro

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #25 on: October 10, 2015, 06:23:02 PM »
The camera turns on without card, but not with any cards. Tested with many, formated in the card reader. After when I have tried with card, I have to take battery off, that camera starts again without card. So maybe makes some error code, but I can't see it, because camera dosen't turn up.

Maybe the card slot is broken, don't know? Didn't see anything wrong with slot, but I don't know much about these.


Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 6874
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #26 on: October 10, 2015, 06:31:09 PM »
Just to make sure: You have formatted them in cardreader? Try again, choose NTFS (or if on Mac: ExtFS/HFS) and insert into cam.
Cam should come up asking to format again. Do so.
For cards not working tell size/type.
Photogs and videographers: Assist in proof reading upcoming in-camera help!. Your input is wanted and needed!

jurojuro

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: 600D Doesn't turn on with SD card in slot
« Reply #27 on: October 10, 2015, 07:02:25 PM »
Yes, formatted in the card reader. The last one with ExtFS, SanDisk sdhc 10, 16gb. Many cards tested, sdhc and sdxc, 4gb - 64gb.

The same, the camera dosen't turn up. Works normally without card.