Author Topic: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)  (Read 12234 times)

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« on: March 23, 2014, 10:34:25 AM »
Hi guys, i've been encountering an issue with previous TL and now ML nightly releases for the 6D.

Auto-ETTR (set to 'always on') appears to work just fine when used on a single shot basis, with the exposure adjusting as you would expect.

When i combine it with the intervalometer however, i notice inconsistent results.

For example, in my experiment with a sunset tonight - at f8, i get nice metering from shutter speeds of 1/4 (iso 100) to 0"6 (iso 100).  From that point on however, the exposure does not correct for the decreasing light and the photo gets darker and darker. 

Intervalometer was set to take a photo every 35 seconds.  Slowest shutter for Auto-ETTR was 32 seconds.  Camera is in manual mode.

Sometimes, i quit the intervalometer while leaving auto-ETTR on, ML will correct it itself, but switching the intervalometer back on will again lead to inconsistent results.

Im currently running magiclantern-Nightly.2014Mar23.6D113 although i have experienced similar issues with earlier nightlies.

Has anyone encountered this kind of thing?  I want to be able to trust ML to do its thing.


slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #1 on: March 23, 2014, 10:58:47 AM »
I should add - im also getting a 'RAW ERROR' every time i take a shot with auto-ETTR enabled (whether or not im using it with the intervalomter).

Im not sure if that is related to the problem i having, or the cause/effect of such error.

Marsu42

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #2 on: March 23, 2014, 11:16:56 AM »
Im not sure if that is related to the problem i having, or the cause/effect of such error.

Do you shoot raw *only*? If not disable creating jpeg files, it's a known bug that leads to this error message.

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #3 on: March 23, 2014, 11:19:07 AM »
Do you shoot raw *only*? If not disable creating jpeg files, it's a known bug that leads to this error message.
Yep, Raw only here.

nontalk

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #4 on: March 23, 2014, 08:47:50 PM »
I have a known issue with Auto-ETTR when using with intervalometer in  my 6D. When I take a picture without intervalometer, everything works fine, but when I activate the intervalometer, the module Auto-ETTR is disabled. Why? what is the solution?. Thankss!


Morghus

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 33
  • 6D/EOS M
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #5 on: March 23, 2014, 09:40:11 PM »
When do you get these "Raw error" messages? Only after it stopped working for you, before, or even when not using the intervalometer? I just checked the ETTR code and there are a few scenarios where it would display this error message, one of them not being able to read the raw shooting parameters. It's just a wild guess, but maybe enabling Expo. Override helps?

Also make sure to put a clean ML installation on the SD card and not leave any stale TL files in the ML folder.

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #6 on: March 29, 2014, 05:10:39 AM »
When do you get these "Raw error" messages? Only after it stopped working for you, before, or even when not using the intervalometer? I just checked the ETTR code and there are a few scenarios where it would display this error message, one of them not being able to read the raw shooting parameters. It's just a wild guess, but maybe enabling Expo. Override helps?

Also make sure to put a clean ML installation on the SD card and not leave any stale TL files in the ML folder.
I get the RAW ERROR message every time i take a photo with Auto-ETTR enabled (even without using the intervalometer). 

Just did a fresh format of the SD card and put the latest nightly on, and still get the error.  Again, im not sure how important that is, or whether it has anything to do with the Auto-ETTR working inconsistently when the intervalometer is enabled.

For now, shooting sunset timelapses on the 6D with Auto-ETTR and the intervalometer doesnt seem possible.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #7 on: March 29, 2014, 07:06:43 AM »
It's from the photo raw backend: raw_update_params() fails for some reason.

To trace it, define RAW_DEBUG in raw.c to see some more error messages, but - more likely - raw_buffer_intercept_from_stateobj is either not called during a long exposure, or called at the wrong time.

And, of course, "Raw error" message means ETTR did not work at all for that picture. If it did change the exposure, that's a bug in the error handling code.

cmfx_2

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #8 on: March 30, 2014, 06:16:24 AM »
I too am getting the "Raw error" message slamming is getting.

Camera 60D, Nightly Build Mar29, fresh SD install.

Only occurs when Auto ETTR is on and set to Trigger modes: "Always ON" or "Auto Snap"
No error when Trigger Mode: "Press SET"
Shooting RAW only

Occurs with Overlay Histogram Off or On and intervalometer Off or On.  Problem occurring from the very first attempt. 

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #9 on: March 30, 2014, 06:41:50 AM »
It's from the photo raw backend: raw_update_params() fails for some reason.

To trace it, define RAW_DEBUG in raw.c to see some more error messages, but - more likely - raw_buffer_intercept_from_stateobj is either not called during a long exposure, or called at the wrong time.

And, of course, "Raw error" message means ETTR did not work at all for that picture. If it did change the exposure, that's a bug in the error handling code.
Seems to be a bug in the error handling code as on a single shot basis, the exposure does adjust.

It's just when i combine it with the intervalometer than i cannot rely on auto-ettr when the exposure requires constant adjusting (i.e a sunset). 

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #10 on: March 30, 2014, 09:09:15 AM »
Camera 60D, Nightly Build Mar29, fresh SD install.
If it's 60D, not 6D, I'll take a look next week.

Quote
Only occurs when Auto ETTR is on and set to Trigger modes: "Always ON" or "Auto Snap"
No error when Trigger Mode: "Press SET"

When you use "Press SET", the raw data is taken from LiveView. With the other two methods, it's taken from the photo buffer. The backend part that returns the raw photo buffer is likely broken.

However, Marsu42 and some others confirmed it was working. Can you double-check?

Quote
It's just when i combine it with the intervalometer than i cannot rely on auto-ettr when the exposure requires constant adjusting (i.e a sunset). 
When you enable the intervalometer, ETTR uses the same method as with Always On, even if in the menu you have configured it as "Press SET".

Marsu42

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #11 on: March 30, 2014, 09:52:52 AM »
However, Marsu42 and some others confirmed it was working. Can you double-check?

Just tried it, adjusts ec as expected in both modes - though I cannot vouch for every detail working as I rarely use aettr. Be sure to disable jpeg or raw is broken!

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #12 on: March 30, 2014, 10:48:41 AM »
I can confirm what was likely already established - no raw error message with "press set" enabled, but as stated, the intervalometer forces Auto-ETTR to use "Always on" which produces the raw error.

cmfx_2

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #13 on: March 30, 2014, 04:49:28 PM »
On the 60D, I found the cause of my error.  I was shooting Raw-Small for testing purposes.   ETTR works fine in Raw (large) mode.

In the raw-small and raw-medium capture modes, "press set" produces no error message.    Whatever the problem slamming is still having seems the same as the other raw size capture modes.   Maybe you could debug the 6D using the 60D small-raw feature.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #14 on: March 30, 2014, 09:47:42 PM »
Unrelated; on 60D it's a bug on the error handling code.

slamming

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #15 on: March 31, 2014, 12:08:34 PM »
Unrelated; on 60D it's a bug on the error handling code.
Noted.  I do get the same behaviour here ive just noticed.  No raw error when large raw files are used.

hanibbal665

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #16 on: March 31, 2014, 02:12:09 PM »
 Getting the same error with 600d no matter which nightly is installed, when I enable intervalometer the ettr stops working. I don't know what I'm missing. I followed carefully the tutorial on the site  :'(

chris_1975

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #17 on: September 03, 2014, 09:48:15 PM »

Hi there. Unfortunately I have the same problem. Is there already a solution for this? I get whatever RAW Error. It will not change any time or ISO. Everything remains as in the first picture.

I have a 5D III and have the nightly build downloaded today again for it.

Thanks for your help,

Christian

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Auto-ETTR issues when using with intervalometer (6D)
« Reply #18 on: September 04, 2014, 06:06:58 PM »
Set your picture quality to RAW.