Author Topic: Canon 1100D / T3  (Read 1052888 times)

cgirerd

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1225 on: June 17, 2014, 03:13:04 PM »
Hello everybody,

I would first like to thank you for the development of Magic Lantern which is really great. I would have a question for you, I would be interested in using PicoC to run scripts on a Canon 1100D, and if I understand correctly, PicoC is no longer available in the Nighly builds. Would you have a link to a previous version which supports PicoC ? That would be very helpful to me. When I click "Show Older Builds", the earliest build available is "Date: 2014-02-13 19:40:35 +0000", and I don't think that PicoC is available since this date.

Thanks in advance for your help,

Cedric

cgirerd

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1226 on: June 18, 2014, 10:10:14 PM »
Hi again,

47Crows has sent me an older version of ML which supports PicoC, which perfectly matches my requirements. Thank you again for your help, and long life to Open Source and Magic Lantern !

Cedric

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1227 on: June 22, 2014, 03:39:23 AM »
Somebody got RAW Video function running on the 1100D yet?...

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1228 on: June 22, 2014, 04:44:22 AM »
No, it crashes with err70 as soon as you enter LV.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1229 on: June 22, 2014, 08:24:46 AM »
Here's the experimental branch, if anybody feels like coding: https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/branch/allocate-raw-lv-buffer

If you can compile ML, you can try writing down the resolutions, run some tests, take a silent picture, check whether it can record and so on.

It seems to touch some other core areas though (because 1100D doesn't have fixed LV buffer addresses, like most other cameras), so I think it's a good idea to finish this one first: https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/branch/new-lv-buffer-detection

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1230 on: June 22, 2014, 06:09:14 PM »
Just noticed the 1100D build was broken for about one week, and nobody reported the error.

Is there anybody still using this camera, or should I discontinue this port?

47Crows

  • Freshman
  • **
  • Posts: 87
  • Peace, love & good happiness stuff.
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1231 on: June 22, 2014, 08:59:28 PM »
Is there anybody still using this camera [...]?

Yes, just doing bimonthly updates since there's no activity on the forum, thus having no new features with which to experiment.

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1232 on: June 22, 2014, 09:53:06 PM »
the 1100D build was broken for about one week
I try to submit patches as soon as I see stuff get broken, but I also don't always have to time to do this on a weekly basis.

thn-d

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 15
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1233 on: June 23, 2014, 10:40:58 AM »
Yes, just doing bimonthly updates since there's no activity on the forum, thus having no new features with which to experiment.
Same here. I got used not to panic when builds get broken for some time. The bug reports will eventually come imho.
Canon EOS 1100D   |   Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II   |   Canon EF-S 55-250mm f/4,0-5,6 IS II

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1234 on: June 23, 2014, 12:23:33 PM »
I have time to test the nightly builds , I think it would be very usefull to have the RAW video function for timelapse video.How can I help?
Canon 1100D

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1235 on: June 23, 2014, 01:13:02 PM »
I tried to dump the image buffers , in P/Tv/Av/M/A-DEP the camera just locks-up but it dumps the data , but if I zoom in the live view it does not lock up.In movie mode when not recording and not zoomed in its the same like in the other modes , it just locks up , but vwhen zoomed in or recording it does not lock up.
The resolution in the photo modes is 1056x704 , in movie mode it is 1280x720.
I also tried diffrent photo sizes (S2,S3,L) and also RAW.
Here is the folder https://mega.co.nz/#!f0xCAQZS!WlPkGrYK8jB_0i1P_Z5cchkwmFU0n3983W8pn5BSt5U
Canon 1100D

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1236 on: June 25, 2014, 03:39:09 PM »
Crash hopefully fixed, can you confirm? No need to redo the dumps.

Can you show a screenshot of the Free Memory dialog, in one of those video modes where it was failing?

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1237 on: June 25, 2014, 05:24:01 PM »
If I dump first in P mode there is a error but i can dump again it doesnt freeze.If I dump in Movie mode first there is no error even if I change to P mode and dump.

https://www.dropbox.com/s/xg5s26pln4b62td/dumping.zip

It was freezing in all photo modes and in movie mode if I didnt start recording before trying to dump.
It wasnt freezing when zoomed in.
PS. Sorry for my bad English I'am not a native speaker
Canon 1100D

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1238 on: June 26, 2014, 11:10:20 PM »
IT WORKS!!!!
I have compiled  https://bitbucket.org/hudson/magic-lantern/branch/allocate-raw-lv-buffer and it works , I have got 14 frames.It showed some error but not a Canon error a ML error.
Here are the first frames https://mega.co.nz/#!v4I11Z7S!cl6thSrdhHt6PArrpZnWUMQ-7EfHw4H2JVXl7YUhkq4
Canon 1100D

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1239 on: June 26, 2014, 11:23:15 PM »
Here are two other samples https://mega.co.nz/#!HkJQSZYJ!AXm7vnvd5GLRq9vxIeorrgDXKSYesE_wQ9j9jlbpKcQ
Where is the debug info from the raw recording , I cant find it.

I tried the raw_rec , should i try the mlv?
Canon 1100D

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1240 on: June 26, 2014, 11:49:55 PM »
mlv works also , I run the buffer test but I didn't let it complete because my cards is clearly to slow , only 7.8MB/s , it is a SanDisk 8GB class6 20 R 7 W
Here is the video https://mega.co.nz/#!nwpnXDCR!FTkU5F7WrMdFbSja6PVyN4PgTjN1EWF2ZmzyXX48SaY
And here is the build I compiled https://mega.co.nz/#!KowGFCIK!r4MaIcZRpiiHQGdaqM-0jgfAyrjZYV-6wgNjqUWFrcM see post #1257
PS. I am not responsible for anything that happens to your camera , just to be secure.
Canon 1100D

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1241 on: June 27, 2014, 01:01:28 AM »
WOW! :)  I will try it, my card is a Lexar Premium 32GB 200x CLASS 10.
Sounds like it's working soon...

PS: Have you noticed that aqua/cyan point on your .dng's ? Starting on this file:
M26-220600004.dng

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1242 on: June 27, 2014, 01:15:54 AM »
that are some stuck pixels , that is normal , there are guides how to remove them. I dont know if the build will work in your camera , I just copied my folder and files. I had the 25th nightly installed on my cam and I didnt unistall it , just deleted it from the card and then I compiled it to my card directly.

Try to do a benchmark of your card.
Canon 1100D

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1243 on: June 27, 2014, 01:20:28 AM »
OK. I will test it now. Where shoud I find the raw video files (if it works) ?

-> tried it now. it says:

Hack error at 0:
expected e3a00032, got e1a00000


Tested RAW VIDEO and RAW VIDEO (MLV), both same errors. But it looks like it does record, because when I press play button, it plays back the raw file!

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1244 on: June 27, 2014, 01:24:27 AM »
there is a 30MB file in DCIM , then you need a program to convert it to cinema dng so you can open it in Adobe CC
http://www.phreekz.de/wordpress/2014/04/magiclantern-raw2cdng-1-5-0/
Canon 1100D

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1245 on: June 27, 2014, 01:29:24 AM »
Looks like RAW VIDEO (MLV) doesn't work for me. But RAW VIDEO worked, got a 54MB .RAW file! I will try to open it with the program...

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1246 on: June 27, 2014, 01:35:14 AM »
Nice results , I will try FPS overide tommorow , it's 2 AM here :p
Canon 1100D

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1247 on: June 27, 2014, 02:54:22 AM »
Played around - first tests.
(RAW video, no MLV)

-768x400 continous
-864x450 recorded 83 frames (second run did 245 frames ???)
-960x500 recorded 75 frames
...

Card I used was Lexar (Premium Series) 32GB 200x (Class 10).
Maybe you can get better resolution with faster card...

Notice: When I turn on camera and record directly, sometimes 768x400 mode crashes after some frames. I think the problem is that the SD card is not warm enough....

So overall I can say it's nice play around, but nothing I can work with right now...maybe with some faster SD cards  ;)

But still...NICE JOB! Thanks to the developers :)

-> UPDATE: RAW VIDEO (MLV) works on the 1100D ! You just got to take "Test mode" OFF, it even plays back the mlv files! Can record 960x500 continuous with fps override changed to 20fps...
again: maybe my card is too slow, I think you should get 960x540 24fps continous recording, because the 1100D has the same write speed as the 60D/600D/550D/500D...right?

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?key=0AgQ2MOkAZTFHdFFIcFp1d0R5TzVPTVJXOEVyUndteGc#gid=5

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1248 on: June 27, 2014, 07:31:05 AM »
Nice!

Things to fix:
- find skip_left and skip_top in raw.c (take a silent picture - not video - and count the pixels in the black borders) - this will also fix the weird colors
- hack error: lookup the context in the source code, then follow this tutorial to find it: www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=12177
- check the Free Memory dialog for errors (some crashes might be buffer overflows)
- other error messages: document them properly, so I can give further advice

timelapseHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 22
  • Canon 1100D
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1249 on: June 27, 2014, 11:42:03 AM »
Skip left 68px , skip top 16px https://mega.co.nz/#!u8YGAYSC!w4MJMhVp6SgvMK8FuZLq3IeFTA5liYhXHFegQQsSCLU
There are no memory errors , shoot malloc 4.1MB used always.
Canon 1100D