Author Topic: Canon 1100D / T3  (Read 1052747 times)

mad.eos

  • Freshman
  • **
  • Posts: 63
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1150 on: March 04, 2014, 01:54:34 AM »
Cool! Thanks a1ex for your dedication, I shall try the new nightly right away! ;-)
Canon EOS 1100D w/ 18-55mm | ML Nightly Build Tester

ieproductions

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1151 on: March 04, 2014, 03:31:02 PM »
Thanks so much! That fixed the problem and it's working perfectly. :)

mad.eos

  • Freshman
  • **
  • Posts: 63
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1152 on: March 04, 2014, 03:49:13 PM »
Works like a charm! ;-)  I sense we are very close to a stable version for the 1100d, RAW  video is next. :-D  great work guys!
Canon EOS 1100D w/ 18-55mm | ML Nightly Build Tester

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1153 on: March 04, 2014, 05:54:21 PM »
Well, it's just a tiny step towards a solid code base.

I chose 1100D for testing this one because it was one of the most troublesome regarding screenshot (lack of memory, low resolution, pixels not square), but all other cameras will benefit from it.

Can you post an image from LiveView focused on some fine print? (just curious to see how it handles the lower resolution)

mad.eos

  • Freshman
  • **
  • Posts: 63
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1154 on: March 04, 2014, 06:00:21 PM »
Sure can a1ex, as soon as I get home! ;-)
Canon EOS 1100D w/ 18-55mm | ML Nightly Build Tester

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1155 on: March 04, 2014, 06:11:42 PM »
(just curious to see how it handles the lower resolution)
There was a fair amount of aliasing when I tried it (at work, so I can't upload anything for you ATM), I wasn't sure if it was just the camera's LV feed or not (it's a lot easier to see the effect on my huge on my computer screen than on that tiny camera screen)

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1156 on: March 04, 2014, 06:37:02 PM »
The LiveView buffer on 1100D is 720x240, and the screenshot code upsamples it to 720x480.

Sure, I could have used the HD buffer, but this one is just a feature useful mostly for debugging, research and tutorials (so I don't see the point in doing extra effort for squeezing more resolution).

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1157 on: March 04, 2014, 06:46:19 PM »
(so I don't see the point in doing extra effort for squeezing more resolution).
agreed

mad.eos

  • Freshman
  • **
  • Posts: 63
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1158 on: March 04, 2014, 11:45:46 PM »
Oh snap! It hangs in LV mode, can only take screenshots in menus etc...  ::)
Canon EOS 1100D w/ 18-55mm | ML Nightly Build Tester

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1159 on: March 05, 2014, 02:25:01 AM »
https://bitbucket.org/dmilligan/magic-lantern/downloads/VRAM0.PPM

https://bitbucket.org/dmilligan/magic-lantern/downloads/VRAM3.PPM

Oh snap! It hangs in LV mode, can only take screenshots in menus etc...  ::)
Perhaps you the build you are using doesn't have it yet (check the changelog or just try again tomorrow)

Trion

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1160 on: March 05, 2014, 06:50:46 AM »
Hello nanomad,

I referred your youtube video and installed magiclattern for my 1100d.
It is great, however my liveview screen is now green.

Is there any option i clicked by mistake?

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2918
  • All your websites are belong to us
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1161 on: March 05, 2014, 08:48:08 AM »
No magician here. Reset Canon settings and restore ML ones. Also make sure you are using the latest nightly builds
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

47Crows

  • Freshman
  • **
  • Posts: 87
  • Peace, love & good happiness stuff.
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1162 on: March 05, 2014, 10:09:32 AM »
...my liveview screen is now green.
Is there any option i clicked by mistake?

That usually happens when you tamper with brightness/contrast in the Display tab.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1163 on: March 05, 2014, 10:11:31 AM »
By definition, brightness and contrast should not change the hue. If this happens, it's a bug.

47Crows

  • Freshman
  • **
  • Posts: 87
  • Peace, love & good happiness stuff.
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1164 on: March 05, 2014, 05:39:50 PM »
Ok, then, I've had this bug since around october 2012, when I got my first nightly.

Everything is when using LiveView, as suggested by the name of each feature:

  • LV DIGIC peaking set to anything other than "off" or "slightly sharper" will result in a crisp, greener image.
  • LV brightness results in a green tint.
  • LV contrast results in a purple tint.
... but at least LV saturation and display gain work as expected.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 12564
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1165 on: March 05, 2014, 05:43:43 PM »
Do you have some images to show it?

47Crows

  • Freshman
  • **
  • Posts: 87
  • Peace, love & good happiness stuff.
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1166 on: March 05, 2014, 06:06:47 PM »
Do you have some images to show it?


To what I can observe, it seems only the green channel is affected by these changes. If you mix equal parts of brightness and contrast adjustment, the image tends to balance itself out, color-wise.

EDIT: I tried taking a screenshot, but it crashed (apparently this happens in LV) and the PPM that resulted didn't have any changes in color/contrast/brightness, like the screenshot was taken pre-effect.

Ebrahim Saadawi

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 23
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1167 on: March 06, 2014, 04:52:34 PM »
Yes the contrast and brightness features don't work since first build ever made (colors shift just like previous post) Though Digic Peaking works in the "slightly sharper" setting, and Saturation works in all settings.

Trion

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1168 on: March 06, 2014, 06:51:29 PM »
That usually happens when you tamper with brightness/contrast in the Display tab.

Thanks.
The pic above helped me sort it out.

Myxir

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 21
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1169 on: March 06, 2014, 08:03:54 PM »
Hey guys!

I've just installed Magic Lantern on my EOS 1100D. Works fine. It's very impressive, what functions this piece of software brings to the camera.

Everythink seems to work (But why are Screenshots taken as .ppm??)


lol? :D


So, uhm, could anyone give me a crash course in ML? There are some very interesting features, like ETTR and Dual ISO, but i seems that this is a little bit... complicate. Are there some tutorials or so I can use?

Thanks. Great work.

PS: Are there any other games for this? :P  :o
EOS 1100D
18-55mm/3.5-5.6 IS II | 55-250mm/4-5,6 IS II | 40mm/2,8 Pancake
Metz MB 24 AF-1

Audionut

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3657
  • Blunt and to the point
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1170 on: March 07, 2014, 03:32:50 PM »

cerbeld

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 6
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1171 on: March 07, 2014, 07:55:23 PM »
So far, autoETTR is NOT yet supported in LiveView, because we're still lacking LV RAW support. However, you can do just that by using either of the first 2 modes (always and autosnap, NOT during LiveView): take a RAW pic and then the exposure will be automatically set as far as it should be to the right, after an "offline" analysis is done on the previously-taken image.

(Am I doing it right, guys?)


thanks a lot! it´s working now :)

Myxir

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 21
EOS 1100D
18-55mm/3.5-5.6 IS II | 55-250mm/4-5,6 IS II | 40mm/2,8 Pancake
Metz MB 24 AF-1

EVZML

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 39
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1173 on: March 13, 2014, 04:55:52 PM »
Any news on RAW video module?

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3218
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 1100D / T3
« Reply #1174 on: March 13, 2014, 09:00:19 PM »
If there's news you'll read about it here, but the absolute best you can hope for even if we do get it working is a couple of seconds of low resolution. The very small buffer and very low write speed makes recording raw quite impractical on this camera. The real practical uses of the raw buffer would be silent pictures and ETTR/Raw overlays in LV