Headline news

Want to help with Magic Lantern development, without having to code?

You can find our live webchat here: [email protected]

Author Topic: Canon 650D/T4i 1.0.4 [Status: Alpha]  (Read 272050 times)

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2917
  • All your websites are belong to us
Canon 650D/T4i 1.0.4 [Status: Alpha]
« on: August 03, 2013, 07:27:52 PM »
UPGRADE TO 1.0.4



Status:  Alpha

What's currently not working: All ML features that have to do with audio plus a couple that require more button than what we have

Known "quirks":
- MZ is flickering. No solution known beside basically hardlocking the UI.
- FPS override may cause crashes. This requires a lot of testing to figure out correct timer values. I'm on it

How do I test it?

1. Download the needed files

- The installer package:
http://nanomad.magiclantern.fm/650D/magiclantern-v2.3.NEXT.2013Aug03.650D104.zip

- EOSCard for Windows http://pel.hu/eoscard/ or MacBoot for OS X http://www.zenoshrdlu.com/macboot/macboot.html

2. low level format your SD card

3. Run EOSCard, uncheck EOS_Develop and BOOTDISK (the card SHOULD NOT be bootable)

4. Upgrade to canon 1.0.4 if you haven't already using the official firmware update

5. low level format your SD card again

6. Start camera in M photo mode and reset settings to default.

7. Extract the contents of the installation zip on SD card.

8. Start camera in M photo mode and run firmware update. THis will run the ML setup and make your card bootable too.

9. Follow the on-screen instructions

Afterwards you can delete the 650D.104.installer.fir file and stay up to date just by replacing files from the official nightly builds. (check the forum homepage)
« Last Edit: October 01, 2013, 04:22:32 AM by RenatoPhoto »
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

NikeFreak

  • Freshman
  • **
  • Posts: 57
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #1 on: August 03, 2013, 08:15:15 PM »
спасибо огромное. !!!
Thank you very much.!!!
6D ML + Tamron 28-75mm F2.8 + Canon 70-200mm F2.8L IS II + Canon SpeedLite 430EX II
650D ML Alpha + Canon 18-135mm F3.5-5.6 STM + Helios 44-2 58mm F2.0
500D ML + Canon 55-250mm F4-5.6 IS II + Canon 18-55 mm F3.5-5.6 IS

neilrobinson1988

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #2 on: August 03, 2013, 08:28:33 PM »
Bloody hell you guys don't mess about do you :-0
I'm looking to do the upgrade, just wondering is bracketing on the update?
Regards Neil

mike1969

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #3 on: August 03, 2013, 08:29:30 PM »
thx very much nanomad ;D

NikeFreak

  • Freshman
  • **
  • Posts: 57
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #4 on: August 03, 2013, 08:41:11 PM »
все работает, жаль настроек звука нет. спасибо еще раз!
everything works, sorry no sound settings. Thank you again!
6D ML + Tamron 28-75mm F2.8 + Canon 70-200mm F2.8L IS II + Canon SpeedLite 430EX II
650D ML Alpha + Canon 18-135mm F3.5-5.6 STM + Helios 44-2 58mm F2.0
500D ML + Canon 55-250mm F4-5.6 IS II + Canon 18-55 mm F3.5-5.6 IS

RafaLibrenz

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 27
  • Life.
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #5 on: August 03, 2013, 09:28:27 PM »
Everything works here!

The process only works on my 16GB and 32GB cards. For my 64GB card I had to do different.

Thanks!
70D + 18-135 STM

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2917
  • All your websites are belong to us
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #6 on: August 03, 2013, 09:43:45 PM »
Yes, the installer (or any canon update for that matter) won't work on cards bigger than 32 GB

This build has everything enabled.
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

30dbs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 17
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #7 on: August 03, 2013, 09:46:05 PM »
Nice!, I was still on 1.0.1 so didn't need to update but thought I'd test it anyway.

Upgrade went fine following the simple steps above, and then for my second card I just formatted and copied over all the file apart from the .fir file

this has the raw viewer module too which I didn't have before, so got a nice surprise!

great work guys and thanks again!

mike1969

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #8 on: August 03, 2013, 10:27:00 PM »

Afterwards you can delete the 650D.104.installer.fir file and stay up to date just by replacing files from Satriani's builds:

https://www.dropbox.com/sh/hxsv61cq992egmy/BtTgp4q6i0
i did not understand this step, have we to replace all the folder ML and autoexec bin?

davidtlong

  • Supporter
  • Freshman
  • *****
  • Posts: 89
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #9 on: August 03, 2013, 11:05:41 PM »
Everything works here!

The process only works on my 16GB and 32GB cards. For my 64GB card I had to do different.

Thanks!

cool what did you do differently to make the 64 gig work?

dave

satriani

  • Freshman
  • **
  • Posts: 79
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #10 on: August 03, 2013, 11:07:33 PM »
i did not understand this step, have we to replace all the folder ML and autoexec bin?

Yes, but not until tomorrow  ;)
Cameras: Canon EOS 70D, Canon EOS 650D
Lenses: 2x CanonEF-S 18-135 IS STM, Sigma 50mm f1.4 DG HSM Art
Daily builds

Tongotongo

  • Freshman
  • **
  • Posts: 50
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #11 on: August 04, 2013, 01:10:14 AM »
Muchisimas gracias , voy a probar y otra ves mil gracias. Saludos
Canon 650d Tamron 17-50 mm 2.8 canon 50 mm fijo 1.8 magic lantern

Tongotongo

  • Freshman
  • **
  • Posts: 50
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #12 on: August 04, 2013, 01:21:00 AM »
Me olvide , es normal que en modo 1920x1080 grabe a 1920x1088 ? .
Canon 650d Tamron 17-50 mm 2.8 canon 50 mm fijo 1.8 magic lantern

mike1969

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #13 on: August 04, 2013, 01:53:10 AM »
Yes, but not until tomorrow  ;)
thx satriani for the info
aknowledgment for you and nanomad

Lemon

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 7
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #14 on: August 04, 2013, 02:54:23 AM »
Installed & Working. Thank you for all your hard work nanomad & Satriani!

Sorry about being so impatient to try it out, guess I couldn't wait to get my hands on ML :D


Orada

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #15 on: August 04, 2013, 04:12:41 AM »
Dears, Thanks Again .. Really Appreciate your great work,
« Last Edit: August 04, 2013, 04:21:06 AM by Orada »

mojo

  • Supporter
  • New to the forum
  • *****
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #16 on: August 04, 2013, 08:37:49 AM »
Thank u for porting to 1.0.4.
Did a full day shoot on 27 July nightly build and am pleased to report no issues, where primary features were used... peaking, zebra, audio (no meters of course), 5x zoom were good. However fps was at 1.0x and magic zoom not used.
One thing I did miss was the shortcut button to change WB. Using the ML menu to change WB was OK except that I can't change it while recording.
Once again, very appreciative of your time &  efforts.
Cheers

maximehaag

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #17 on: August 04, 2013, 08:56:10 AM »
This build has everything enabled.

Hi,
Does it mean we are close to the βeta now ?
Thanks.

phil_rouge

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #18 on: August 04, 2013, 09:12:59 AM »
 ;D Thank's for this great job !!!

Just two questions :

When I use Motion Detect, how can I stop it ? I try several buttons but It always running, I'm obliged to turn off my camera !?

Can I Stop ML and return to Canon Software ? For the moment I turn the camera OFF and ON to return on Canon Menu.

Thank's for your answer because I'm very Neeby ;)

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2917
  • All your websites are belong to us
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #19 on: August 04, 2013, 09:16:57 AM »
ML does not replace Canon's software, you can use all the functions canon provides (and you are supposed to!). If you want to completely unistall ML the best solution is to re-run the installer and read carefully the on-screen instructions
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5

phil_rouge

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #20 on: August 04, 2013, 11:54:04 AM »
ML does not replace Canon's software, you can use all the functions canon provides (and you are supposed to!). If you want to completely unistall ML the best solution is to re-run the installer and read carefully the on-screen instructions

Thank's but it wasn't my question, I just want to stop ML after use it and return to standard function, for the moment the only way I fund is to turn OFF and ON my Canon 650D, I don't want to uninstall it :)

For Motion Detect, I found this : After take a picture when the screen return to Motion Detect, just press trash button.

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1485
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #21 on: August 04, 2013, 12:14:42 PM »
If you turn your camera on and off ML will be loaded. If this worked for you until now there is no use changing the method.
If however you turned the camera off and turned it on again with SET pressed ML was indeed deactivated.

In simplified computer terms: ML is a task/program loaded at startup and waiting for action. If SET is pressed it will not be loaded and therefore not waiting for action.

To access the ML interface you have to press the trash button and you can use the same button to go back to Canon's own interface.

Ciao, Walter

« Last Edit: August 04, 2013, 12:16:59 PM by Walter Schulz »

spider

  • Member
  • ***
  • Posts: 230
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #22 on: August 04, 2013, 12:49:39 PM »
Yes, but not until tomorrow  ;)
But after deleting the "650D.104.installer.fir" which fir. I have to use? Or we no longer need a fir. on the card? I am a bit confused.

texacola

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 2
  • 650D Newb
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #23 on: August 04, 2013, 01:30:44 PM »
But after deleting the "650D.104.installer.fir" which fir. I have to use? Or we no longer need a fir. on the card? I am a bit confused.

You no longer need the fir on there, that's just the firmware (.fir) updater and deleting it is probably so you don't accidentally do it again later.

Many thanks nanomad for all your dvelopment work and to satriani for your daily builds, appreciate your efforts!

nanomad

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2917
  • All your websites are belong to us
Canon 650D 1.0.4 [Status: Alpha]
« Reply #24 on: August 04, 2013, 01:31:02 PM »
The fir is only needed once *per lifetime of your camera*
EOS 1100D | EOS 650 (No, I didn't forget the D) | Ye Olde Canon EF Lenses ('87): 50 f/1.8 - 28 f/2.8 - 70-210 f/4 | EF-S 18-55 f/3.5-5.6 | Metz 36 AF-5