Headline news

Magic Lantern joins forces with Apertus to create THE ultimate open source camera, thanks to your help!

You can find our live webchat here: [email protected]

Author Topic: Canon 700D / T5i  (Read 135094 times)

RedHerring

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 11
Canon 700D / T5i
« Reply #75 on: November 21, 2013, 07:06:12 AM »
I am not able to disable the bootflag on my T5I.

Update firmware with same fir that I used to enable it. I get no green txt.
I switch from M to something else. No effect.

If I want to run without ML I remove the bootable flag from the SD.

mva

  • Freshman
  • **
  • Posts: 51
Canon 700D / T5i
« Reply #76 on: November 21, 2013, 08:25:22 AM »
I am not able to disable the bootflag on my T5I.

You need to ask the devs whether it's even possible. There have been some suggestions that it may not be. Good luck.

gius.prenc

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Canon 700D / T5i
« Reply #77 on: November 21, 2013, 10:25:59 AM »
If I want to run without ML I remove the bootable flag from the SD.

....how do you do that? With the EOScard tool, by deselecting the bootable checkbox options? My problem is that I tried in this way, but then the camera does not boot....To have it work again, I am forced to make the sd card bootable again (and place back on the sd card the ML files).

Note that I do not have any .fir file on the SD card (there is no .fir file contained in the .zip archive for the nightly build for the 700D).

Thanks.

Regards,

G.
« Last Edit: November 21, 2013, 10:33:42 AM by gius.prenc »

TheUnkn0wn

  • Contributor
  • Freshman
  • *****
  • Posts: 60
Canon 700D / T5i
« Reply #78 on: November 28, 2013, 02:42:22 AM »
Disabling the bootflag is very easy, one line of code in fact. The problem arises because of how risky it is to disable it, the devs don't want people claiming ML bricked their camera and so to prevent this the ability has been taken away for now until a more reliable way has been found.

a1ex should be able to create a .fir to disable the bootflag safely.
« Last Edit: November 28, 2013, 02:44:37 AM by TheUnkn0wn »

mva

  • Freshman
  • **
  • Posts: 51
Canon 700D / T5i
« Reply #79 on: November 28, 2013, 06:38:23 AM »
Disabling the bootflag is very easy, one line of code in fact. The problem arises because of how risky it is to disable it, the devs don't want people claiming ML bricked their camera and so to prevent this the ability has been taken away for now until a more reliable way has been found.

a1ex should be able to create a .fir to disable the bootflag safely.

This seems entirely speculative to me (aside from the fact that the bootleg can be disabled with one line of code).

Why has the "problem not arisen" with any other camera besides the 5D3 (and now possibly the 700D too)?

Why were .fir files for disabling the bootflag created in the earliest stages for all other cameras, but with the 5d3 it's been five months and more than five threads with polite inquiries from numerous people to which the response has been pretty much utter silence?

Would it be "feeding the trolls" for A1ex to say whether or not there are special concerns with preparing a .fir for the 5D3 (and possibly the 700D too)?

That would be a bit pathetic. I give A1ex more credit than that, and suspect he has more serious reasons for having waited this long with the 5D3, unlike the other cameras, and for deciding not to respond to any inquiries about the issue. Still, I think he needs to find a way to say something about it (and possibly the 700D too).
« Last Edit: November 28, 2013, 07:20:42 AM by mva »



ortigonover

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Canon 700D / T5i
« Reply #80 on: December 20, 2013, 06:42:15 PM »
Hi everybody, I have posted this video-guide with everything you need!
if you follow the steps you will be able to get ML in your canon 700D / t5i in a quite easy way!!


Remember that the version is not even Beta, therefore could be not stable.
I noticed that audio settings for ML is not present for the moment!

FilipeNico

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 17
Canon 700D / T5i
« Reply #81 on: December 23, 2013, 09:31:43 PM »
Disabling the bootflag is very easy, one line of code in fact. The problem arises because of how risky it is to disable it, the devs don't want people claiming ML bricked their camera and so to prevent this the ability has been taken away for now until a more reliable way has been found.

a1ex should be able to create a .fir to disable the bootflag safely.


I was able do disable the magic lantern in 700d because in one of the formats of the card (without erasing ML) the camera gave an error while wrting the bootflag... after restarting the camera... magic lantern was gone...

and now that i've tried it i won't be installing it again until i have some official or stable installers/unninstallers.

MAYBE if i need to much i'll get it again before that...

Mar

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
  • RUSSIA'700D'1.1.3
Canon 700D / T5i
« Reply #82 on: December 26, 2013, 12:20:44 AM »
Hi guys! I just bought 700d with 1.1.3 firmware and can't install ML on it. Is this real? There is no information about firmware at all

Walter Schulz

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1946
Canon 700D / T5i
« Reply #83 on: December 26, 2013, 12:41:56 AM »
Top of page -> Downloads -> Browse Nightly Builds ->
700D.111
         ^^^ indicates required firmware version

Firmware version 1.1.3 is not available via Canon's support page yet. 1.1.1 is not downloadable and never will be (at least officially) because it's the first firmware version delivered with the cam and not a single "initial" firmware version has ever been made available for end users.
So you're pretty much lost until Canon will officially release 1.1.3 *and* after the developers coded ML for this firmware version.
And don't ask for a time frame because there will be none. Sorry!

Ciao
Walter

godashram

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 45
Canon 700D / T5i
« Reply #84 on: December 26, 2013, 07:28:30 PM »
yeah, unless the new firmware is dumped, there is nothing you can do. Curious what Canon updated with this small rev jump.
Canon T5I

TheUnkn0wn

  • Contributor
  • Freshman
  • *****
  • Posts: 60
Canon 700D / T5i
« Reply #85 on: December 27, 2013, 03:54:07 PM »
New firmware? Interesting!

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Canon 700D / T5i
« Reply #86 on: January 05, 2014, 10:54:01 AM »
I have been looking for addresses for audio and this is what I have so far.

I was able to get beep working fine, I can change volume, type and frequency just fine.

With CONFIG_AUDIO_CONTROLS uncommented
Audio meters working but freeze cam when you record and the meters stop working if you run a beep test.
Audio remote shot works in photo mode, in record mode it will freeze cam once starts to record.

With CONFIG_AUDIO_CONTROLS commented and defining meters and remote shot
Audio meters only work while recording no freeze cam
Audio remote shot works while recording no freeze cam, doesn't work in Photo mode.

Need to try FilterRec fix to see if it helps, pretty sure I found correct address just need to add the code for it to test.

Of course Wav recording does not record anything, it works, just records nothing.

At least meters sort of work and beep works good.

I have been using 600D as Ref and I am pretty sure my stubs are correct, threshold was differ to find but Im guessing it is good since meters are working, seems like something else freezes cam because even if I disable meters it still freezes when I record if I have CONFIG_AUDIO_CONTROLS uncommented.
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Canon 700D / T5i
« Reply #87 on: January 05, 2014, 06:41:42 PM »
Anyone interested in trying out this 700D build that adds Beep, Meters and MLV_SND to MLV_REC here is the link to what I have working so far.

The only way I could get it going to where I could record with MLV_SND was to use Tragic Lantern source for building, after finding the stubs and enabling the features, they seem to work fine so far.

I have not tested headphone monitor yet.

Also, meters are not yet working until your recording, but they do work and you do get sound with MLV_REC.

UPDATE: Link no longer good, but should be in nightly since I commited everything needed and was merged. 8]
https://bitbucket.org/mk11174/magic-lantern/downloads/ML_700D_TL_Audio_Jan_5_2014.zip
« Last Edit: January 08, 2014, 10:38:04 PM by mk11174 »
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

otto8

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
  • EOS 700D
Canon 700D / T5i
« Reply #88 on: January 06, 2014, 01:13:10 PM »
Amazing news!  :D I will try in the evening on my 700D... Thank you!

TheUnkn0wn

  • Contributor
  • Freshman
  • *****
  • Posts: 60
Canon 700D / T5i
« Reply #89 on: January 07, 2014, 12:06:00 AM »
I have been looking for addresses for audio and this is what I have so far.

I was able to get beep working fine, I can change volume, type and frequency just fine.

With CONFIG_AUDIO_CONTROLS uncommented
Audio meters working but freeze cam when you record and the meters stop working if you run a beep test.
Audio remote shot works in photo mode, in record mode it will freeze cam once starts to record.

With CONFIG_AUDIO_CONTROLS commented and defining meters and remote shot
Audio meters only work while recording no freeze cam
Audio remote shot works while recording no freeze cam, doesn't work in Photo mode.

Need to try FilterRec fix to see if it helps, pretty sure I found correct address just need to add the code for it to test.

Of course Wav recording does not record anything, it works, just records nothing.

At least meters sort of work and beep works good.

I have been using 600D as Ref and I am pretty sure my stubs are correct, threshold was differ to find but Im guessing it is good since meters are working, seems like something else freezes cam because even if I disable meters it still freezes when I record if I have CONFIG_AUDIO_CONTROLS uncommented.

Awesome! Never got round to doing this, too many things going on atm. I guess this is where you disable things one by one to find out what's causing the freezing.

Mikey P

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 2
Where can I get the .FIR file for the Canon 700D / T5i?
« Reply #90 on: January 07, 2014, 01:33:12 AM »
Hey Magic Lantern friends!
I'm trying to get ML loaded up on my brothers t5i/700d and can't seem to find the ".fir" file for the initial install.
So far the t5i can only run a "Nightly Build" meaning it's not a stable release, but they're giving out the AUTOEXEC.bin and ML folder (for the t5i), but not the .fir file?

Anyone have to deal with this?

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Where can I get the .FIR file for the Canon 700D / T5i?
« Reply #91 on: January 07, 2014, 11:51:32 AM »
Hey Magic Lantern friends!
I'm trying to get ML loaded up on my brothers t5i/700d and can't seem to find the ".fir" file for the initial install.
So far the t5i can only run a "Nightly Build" meaning it's not a stable release, but they're giving out the AUTOEXEC.bin and ML folder (for the t5i), but not the .fir file?

Anyone have to deal with this?
UPDATED LINK, SORRY!
https://bitbucket.org/mk11174/t5i/downloads/700D_all%20you%20need%20MagicLatern.zip
« Last Edit: January 08, 2014, 10:22:11 PM by mk11174 »
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Canon 700D / T5i
« Reply #92 on: January 07, 2014, 02:00:29 PM »
Here is the ML version of 700D that allows for MLV_REC with MLV_SND and enables beep and meters but still meters only work while recording.

I guess since we have meters and level and filter adjustments in Canon menu we really are not missing out on those features in ML.

This is compiled from up to date ML repo as of Jan 7 2014.
https://bitbucket.org/mk11174/magic-lantern/downloads/ML_700D_ML_Audio_Jan_7_2014.zip
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

asilnevs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Canon 700D / T5i
« Reply #93 on: January 07, 2014, 05:44:54 PM »
This is great guys, thanks.
I just tried recording the sound and the bars are working very smooth.
I wanted to change the volume (1 to 5) but it seems that this is not working yet. Is that possible?

asilnevs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Canon 700D / T5i
« Reply #94 on: January 07, 2014, 06:43:20 PM »
Aha, now I see.
The volume is for changing Beeptone  :D

TAB

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 19
Where can I get the .FIR file for the Canon 700D / T5i?
« Reply #95 on: January 07, 2014, 08:39:31 PM »
https://bitbucket.org/mk11174/magic-lantern/downloads/700D_all%20you%20need%20MagicLatern.zip

Awesome, thanks!

I've been trying to figure out the .fir for ages. I've finally registered to say thank you.

So I'm wondering, how long did it take to bring a stable release to the 600d?

I know there's no way to estimate a timeframe on upcoming versions, I'm just trying to gauge how long it's taken in the past.

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Canon 700D / T5i
« Reply #96 on: January 07, 2014, 10:32:00 PM »
Aha, now I see.
The volume is for changing Beeptone  :D
Yeah, for beep tone 8] but if we need to change the mic volume at least we can just use Canons input changer in the Canon menu, and our speaker volume is also adjustable on cam, so we really are not missing out on those features at least.
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

godashram

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 45
Canon 700D / T5i
« Reply #97 on: January 08, 2014, 02:14:23 AM »
I'd love to test the audio meters, and they would be useful this week while at CES, but because I need stability for CES, I can't risk it :(

Very excited to have meters while recording though, it'll help for interviews :)
Canon T5I

mk11174

  • Contributor
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 650
Canon 700D / T5i
« Reply #98 on: January 08, 2014, 10:26:23 AM »
I added the changes to repo and they were accepted and merged so maybe will be in nightly soon.
500D/T1i  550D/T2i  600D/T3i  700D/T5i

Mikey P

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 2