Author Topic: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video  (Read 216724 times)

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #100 on: May 31, 2013, 05:35:14 PM »
Also cineform changed my 24FPS to 23.976, have to see if there is a parameter to set it. Ok found that. Also cineon curve seems to take away some moire.

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #101 on: June 01, 2013, 06:07:06 PM »
Hello guys, I like RAW2GPCF, unfortunately it shows a lot of dots, then says it is done, but no output file is generated.

What are the requirements for it to work?
I have the Codec installed.

If you request RAW or 444 and don't have a license to CineForm Studio Premium it might do that.  Try -422 to confirm you get output, as that doesn't require more than the free license.

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #102 on: June 01, 2013, 06:34:56 PM »
So default is raw? My 4:4:4 vids were a bit washed out. I'll try to rebatch for that.. compression is great as always.

444 appears to work, RAW makes 70MB/s files that have a lot of color problems.

atarijedi

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 18
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #103 on: June 02, 2013, 03:05:08 AM »
ffmbc lets people on Windows encode in ProRes 422 and 4444. You should slip that as an option into your code, so people can choose between CineForm or ProRes.

EOSHD

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 46
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #104 on: June 02, 2013, 04:41:14 PM »
Can the pink highlights be fixed?

Here's an example from my most recent transcode...



Update - Resolve doesn't have the pink highlights problem. Only Premiere and Quicktime Player.

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #105 on: June 02, 2013, 05:13:04 PM »
Something is def, wrong with the color. I get multi colored outlines on my footage (kind like from af_raw) that aren't in the tiffs or DNG. Also less noticeable doing studio conversions.


DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #106 on: June 02, 2013, 06:11:13 PM »
The pink in the highlights is controlled by the "Sat. Clip Point" slider, in the Workspace area of CineForm Studio Premium.  The camera's green channel clip first, so you need to do some highlight reconstruction or dynamaic range extension, this is what Sat. Clip Point" does, it is just poorly named. 

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #107 on: June 02, 2013, 07:10:43 PM »
This is an example of my prob:


Frame

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #108 on: June 02, 2013, 07:25:05 PM »
1%,

That looks like a bilinear demosaicing filter artifact.  Choose a different filter, try a -d2 switch or set you desired in Studio in the Workspace control field.

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #109 on: June 02, 2013, 07:38:04 PM »
I'll try D2, I'm usually batching.. why is raw such low rate/size compared to 444? I thought raw > 444?

d2 identical, d3, d4 as well.

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #110 on: June 02, 2013, 08:58:00 PM »
Try it without the batching, it seems not all the switches are taking effect. 

RAW is one chroma value per pixel, and through demosaic can be 4:4:4.
4:2:2 is an average of two chroma values per pixel (YU or YV) requires a baked demosaic.
4:4:4 is three chroma values (R, G & B) requires a baked demosaic.

RAW is a natural (lossless) 3:1 compression over 4:4:4.  So compressing RAW CFA Bayer is the most efficient way to store any single sensor image.

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #111 on: June 02, 2013, 10:34:51 PM »
Command line only:




DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #112 on: June 02, 2013, 10:46:24 PM »
Could you provide the source or a DNG frame.  Thanks

advent2

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 14
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #113 on: June 03, 2013, 09:34:47 AM »
Hello!
Any advice would be greatly appreciated..
The software has created the files fantastically quickly - both .avi and .mov versions
But both Resolve and Adobe AE and Premiere die right after they open the file.. I can see the first frame and software dies.
Both Resolve and Adobe die in the same way.. so looks like codec issue. I have updated Quicktime tothe latest, reinstalled Go Pro cineform studio.. nothing helps..

Any ideas what could it be?
Win 7 x 64
Thanks

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #114 on: June 03, 2013, 02:44:52 PM »
http://www.qfpost.com/file/d?g=Ve9DzOGDb

I think that's the first dng in the series.

meditant

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 42
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #115 on: June 03, 2013, 06:30:04 PM »
Hello,

Do you planned a mac version ?

Regards

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #116 on: June 03, 2013, 07:24:23 PM »
http://www.qfpost.com/file/d?g=Ve9DzOGDb

I think that's the first dng in the series.

You are correct, the artifact while reduced, it is still present with other in demosaic settings.  This is due to the very high frequency nature of this image, and that the 5D doesn't have an optical low pass filter designed for video.  The current demosaic filters in CineForm are designed for native resolution bayer cameras (SI-2K, KineRAW S35,etc), not bayer scaled images, like that in the 5D.  Is this yet another reason I'm looking for new demosaic algorithms we can add, something closer to ACR would be nice. 

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #117 on: June 03, 2013, 07:30:57 PM »
Hello,

Do you planned a mac version ?

Regards

Nothing official, just like it is not official for PC.  I mentioned to one of the Mac engineers as GoPro, he says "cool, sounds fun".  Hope he will consider it (on his weekend like I did for the PC.) ;)



iunknown

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 24
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #118 on: June 03, 2013, 07:35:02 PM »
Quote
Hello!
Any advice would be greatly appreciated..
The software has created the files fantastically quickly - both .avi and .mov versions
But both Resolve and Adobe AE and Premiere die right after they open the file.. I can see the first frame and software dies.
Both Resolve and Adobe die in the same way.. so looks like codec issue. I have updated Quicktime tothe latest, reinstalled Go Pro cineform studio.. nothing helps..

Any ideas what could it be?
Win 7 x 64
Thanks

Same issue here.

1%

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5936
  • 600D/6D/50D/EOSM/7D
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #119 on: June 03, 2013, 09:02:56 PM »
This is 6D dng, don't have 5d... 50D soon tho.

Jake Segraves

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #120 on: June 03, 2013, 09:10:14 PM »
A new version of the CineForm decoder that addresses crashing problems within Adobe products (and possibly Resolve) can be downloaded from here:

http://software.gopro.com/PC/new_CFHDEncoder.zip

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #121 on: June 03, 2013, 10:33:25 PM »
A new version of the CineForm decoder that addresses crashing problems within Adobe products (and possibly Resolve) can be downloaded from here:

http://software.gopro.com/PC/new_CFHDEncoder.zip

Thanks Jake.

The contents of this folder should be copied over the components in C:\Program Files (x86)\CineForm\Tools

David

fatpig

  • Member
  • ***
  • Posts: 163
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #122 on: June 03, 2013, 11:32:48 PM »
this is my commandline for RAW2GPCF:

Quote
raw2gpcf M0000000.raw "C:\output.avi" -422 -c -f25

it runs for a while, displaying some dots and 0.000fps and then says DONE!
- but no output.

what am I doing wrong?

DANewman

  • Member
  • ***
  • Posts: 141
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #123 on: June 04, 2013, 12:46:12 AM »
This is want it should look like

M:\Cameras\Canon5DMkIII>raw2gpcf M0000043.RAW new.avi "E:\temp\temp.avi" -422 -c
 -f25
1920x720 594frames 25.000fps
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
................................................................................
..................................
done


The frame rate should be automatically extracted and the image size.  What does yours report a size?  If you are using the free GoPro CineForm Studio it is limited to 1920x1080 for direct codec access.  The fact that is reports the size wrong is a worry.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10558
  • 5D Mark Free
Re: GoPro CineForm Studio Premium/Pro Settings for 5D3 RAW Video
« Reply #124 on: June 04, 2013, 12:51:34 AM »
Frame rate is reported as 0 in exif if the user stops recording by closing LiveView (instead of pressing stop).