Author Topic: Canon 7D Mark II  (Read 212077 times)

hindra

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 41
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #375 on: April 15, 2017, 04:18:16 AM »
Is there anyone in or around the Seattle, WA area that would like to collaborate on this? I really am ignorant when it comes to much of this stuff but I would like to help and get ML on the 7D2.
SL1 100D.100A - 5D - 7D2 - 5D3 1.2.3

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5718
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #376 on: April 15, 2017, 06:44:13 AM »
7D2 is probably the last Digic 6 cam you want to start deployment with because it's dual processor architecture is known to cause major headache.
Some people are working on the first Digic 6 port for other cams.
You probably have to wait long, long time to see ML for 7D2. In the meantime: Don't hold your breath!

hindra

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 41
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #377 on: April 15, 2017, 09:43:53 AM »
7D2 is probably the last Digic 6 cam you want to start deployment with because it's dual processor architecture is known to cause major headache.
Some people are working on the first Digic 6 port for other cams.
You probably have to wait long, long time to see ML for 7D2. In the meantime: Don't hold your breath!

Yes, I am aware. I'm seeking someone local that I can work with and she/he can show me and work with me in person on the 7d2. If working on other Digic 6 first would make the 7d2 easier we can start there.
SL1 100D.100A - 5D - 7D2 - 5D3 1.2.3

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5718
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #378 on: April 15, 2017, 09:52:48 AM »
If you find someone willing to go with Digic 6: This offer hasn't been taken yet.

hindra

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 41
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #379 on: April 16, 2017, 10:20:14 PM »
Can any digic 6 camera work? Can I go buy a cheaper PowerShot? I wouldn't mind if that bricked. I've got a 7d2 too.
SL1 100D.100A - 5D - 7D2 - 5D3 1.2.3

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5718
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #380 on: April 16, 2017, 10:46:26 PM »
Can I go buy a cheaper PowerShot?
Powershots and M3 do use other code. That's CHDK realm.

Ant123

  • Freshman
  • **
  • Posts: 69
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #381 on: April 16, 2017, 11:52:07 PM »
and M5, M6, M10...
M3 and M10 already run CHDK  :P

khrisgarcia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 3
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #382 on: April 30, 2017, 08:46:54 PM »
FYI. New firmware v1.1.1 just came out. Minor changes.

Firmware Version 1.1.1 incorporates the following improvement and fix:
Enhances reliability of communications when transferring images using Wireless File Transmitter WFT-E7 (A/B/C/D/E).
Corrects the phenomenon of Err70 which occurs with certain combinations of settings.
Corrects the phenomenon in which in very rare cases the shutter can no longer be released.
Enhances reliability of operations for specific custom function settings.

Read more: http://www.canonrumors.com#ixzz4flBiPYCW

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5718
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #383 on: May 24, 2017, 08:31:18 AM »

DigitalVeil

  • Member
  • ***
  • Posts: 110
  • 70D, 700D
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #384 on: May 27, 2017, 09:16:30 PM »
Thought I'd check in on this today.  Not that I expected there to be any news on this front, it's just still disappointing this camera most likely wont get ML when it has so much potential.  Oh well
Glass: EF-S 24mm f/2.8 STM, EF 50mm f/1.8, EF-S 55-250mm IS STM, EF-S 18-55mm IS STM

ddelreal

  • Member
  • ***
  • Posts: 107
  • 7D Mark II User
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #385 on: May 27, 2017, 10:21:38 PM »
Thought I'd check in on this today.  Not that I expected there to be any news on this front, it's just still disappointing this camera most likely wont get ML when it has so much potential.  Oh well

Agreed.

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5718
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #386 on: June 04, 2017, 10:51:02 AM »
And firmware 1.1.2 in on the road.
Corrects a problem after updating from 1.0.5 or earlier to 1.1.1.
Problem does not happen after updating from 1.1.0 to 1.1.1.

Link to Canon USA

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10342
  • 5D Mark Free
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #387 on: September 03, 2017, 10:04:06 PM »
Ready to enable the boot flag: http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=17360.msg189584#msg189584

BOOTU7D2.FIR

(still don't know how to jump to main firmware, but...)

Xcorp

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #388 on: September 10, 2017, 11:56:30 AM »
Registered an account just to say great work A1ex, keep it up :D

JagoUK

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 21
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #389 on: September 19, 2017, 01:43:23 AM »
Ready to enable the boot flag: http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=17360.msg189584#msg189584

BOOTU7D2.FIR

(still don't know how to jump to main firmware, but...)
Hi Alex

Nice to see you trying 7dmkii again.
Just to let you know I tried your bootflag enabler. It ran but didn't set bootflag  :(



a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 10342
  • 5D Mark Free
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #390 on: September 19, 2017, 01:55:14 AM »
The BOOTU7D2.FIR was a dummy version; it did not actually enable the boot flag, but only printed what it's going to do. To enable it:

BOOTF7D2.FIR

This will modify your camera.

After enabling the boot flag in the camera, you may run:

- the portable display test (copy autoexec.bin and make your card bootable)
- the portable ROM dumper (not working on 7D2, figure out why)
- anything compiled from the recovery branch (it runs from bootloader context); check Makefile.user.default for options
- the digic6-dumper branch (you will have to modify the code and experiment - it won't boot in its current state)

Have fun!

@JagoUK: I still need a copy of the 7D2 booloader (currently I have the blinked one from you, with errors); maybe you can try g3gg0's graphical dumper from the recovery branch?

JagoUK

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 21
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #391 on: September 19, 2017, 02:12:08 AM »
The BOOTU7D2.FIR was a dummy version; it did not actually enable the boot flag, but only printed what it's going to do. To enable it:

BOOTF7D2.FIR

This will modify your camera.

After enabling the boot flag in the camera, you may run:

- the portable display test (copy autoexec.bin and make your card bootable)
- the portable ROM dumper (not working on 7D2, figure out why)
- anything compiled from the recovery branch (it runs from bootloader context); check Makefile.user.default for options
- the digic6-dumper branch (you will have to modify the code and experiment - it won't boot in its current state)

Have fun!

@JagoUK: I still need a copy of the 7D2 booloader (currently I have the blinked one from you, with errors); maybe you can try g3gg0's graphical dumper from the recovery branch?

Hi  Alex, yes found the F version and enabled flag  ;D




Tested on camera and confirm dumper didn't work btw, i'll see if I can reset my environment to compile the graphical dumper.

JagoUK

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 21
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #392 on: September 19, 2017, 02:51:46 AM »
Useful bit of info for anyone else testing.

With the autoexec.bin files they will freeze on a pink screen (Even without turning power on) unless you do a specific sequence to load.

Open battery compartment.
Eject battery.
Open memory card compartment.
Remove memory card.
Reinsert memory card.
Close memory card compartment.
Insert battery.
Close battery compartment.
Turn on camera.

Any other sequence including skipping ejecting SD card results in a pink screen with no text.

Tested with

Portable display
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=14732.0

Portable rom dumper (Pink screen then goes to a black backlit screen)
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=16534.0


EDIT:
Interestingly the CPUINFO doesn't work from here
http://a1ex.magiclantern.fm/debug/portable-cpuinfo/autoexec.bin
Just gives the first two lines of text
CHDK CPU info for 0x289 7D2
-----------------------------------------

Then nothing.

The FIR file did work ok. Not sure if 7D2 is not enabled in source though.

eastonpa

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 7D Mark II
« Reply #393 on: October 16, 2017, 03:43:49 AM »
Hey, I decided to poke around and I got this.

What does it mean when everything except the firmware file loads fine?

Here is what I will contribute:




Thanks!