Author Topic: Canon 100D / SL1  (Read 228800 times)

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5808
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #525 on: January 29, 2017, 02:02:04 PM »
"4th setup screen"?
What are you talking about?
Link to pic, please.

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 52
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #526 on: January 29, 2017, 02:07:27 PM »
sorry for such a basic question, but I am super keen to start learning how to use my camera and to install Magic Lantern but my 100D seems to be missing the 4th Setup screen - the one which shows what Firmware you are running.....

Is there something obvious that I am missing ????

Help !!
I guess your camera is in auto mode or similar. Chose one of  M/Av/Tv or P mode and you will find your missing menu [emoji6]
60D.111 / 100D.101 / M2.103

JohanJ

  • Freshman
  • **
  • Posts: 52
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #527 on: January 29, 2017, 02:36:12 PM »
Added to experimental builds.

While you are at it, please run the stubs API test from the selftest module, from the latest lua_fix build.
@nikfreak is already on it for the latest lua_fix build. I ran another stubs API test for latest manual_lens_info.2017Jan26.100D101. 2 Fails only. Log can be found here https://drive.google.com/file/d/0B7N2Wbxd7m2gVEpUdjFCQUc2MzA/view?usp=sharing

60D.111 / 100D.101 / M2.103

Roger66

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #528 on: January 30, 2017, 08:05:02 PM »
Quote
Press Q for 2 seconds

Thats too long for frequent use
7D.203 100D.101

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1032
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #529 on: January 30, 2017, 09:24:58 PM »
And what's acceptable for frequent use?
70D.112 & 100D.101

Roger66

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #530 on: January 31, 2017, 11:04:55 AM »
Just as without ML would be fine.
Maybe to be configured if some will use the Q key for anything else.
7D.203 100D.101

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1032
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #531 on: January 31, 2017, 03:07:07 PM »
Just as without ML would be fine.

Uninstall ML and you just have it like you wish  :P
Really, the button functionality has to be SET primarily. I need it for stuff like ETTR or centering the focus box. A long press will trigger the Q-menu. We discussed this earlier in the thread. I could fine tune it later by a few hundred milliseconds but we must keep it "long-pressed" and unique for the longpress detection so it doesn't come up by mistake. That was the problem when implementing the feature. It came up by mistake and I had to make the detection failsafe..

You will get used to it
70D.112 & 100D.101

OlRivrRat

  • Senior
  • ****
  • Posts: 261
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #532 on: January 31, 2017, 06:19:03 PM »
      @NikFreak

   Is this Needed Long Press true for both Physical & Touch Screen "Q" ~ Don't own

an SL1 so can't answer for Myself.

                     ORR ~ DeanB
ORR~DeanB  ~~  80D-ML  &  SL1+ML  &  5D2+ML  &  5DC+ML  &  70D+ML.111B(DEAD)

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3056
  • 5D3 / M1 / 7D / 70D / SL1
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #533 on: January 31, 2017, 08:07:51 PM »
You will get used to it

Absolutely and I've gotten used to this as well. It's wonderful (feels more natural) to have the quick reaction after pressing 'Q' for ETTR and centering focus box (which is a must for everyday usage) so to fine tune this from 2-3 seconds down to 1.5 or so may seem closer to problematic by possible mistaken going into the Canon 'Q' Menu instead of respecting ML's requests within ETTR, Focus Box, etc.
5D3.113 • 5D3.123 • EOSM.203 • 7D.203 • 70D.112 • 100D.101

Felipe

  • Member
  • ***
  • Posts: 229
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #534 on: January 31, 2017, 08:52:06 PM »
the 2 sds way works beautifully
650D-100D

valhalla

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #535 on: February 01, 2017, 12:29:13 PM »
Hello, I have a problem when I use the fps override mode for timelapse, I tried 2-3 fps but my recording stops after 2 seconds

[email protected]

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #536 on: February 01, 2017, 09:10:30 PM »
Hello,
First, I would like to thank the super work for everybody who worked on ML.
Thank you Nikfreak for the test bulid of 10 12 bit compression.
I just installed it and my first impression is that it works. I haven't used MLVFS yet. When I tried MLV_PLAY to review my recording, I found only pink frames.
I copied raw_twk to the module subdirectory of my sd card, loaded it on the modules screen, and retried. Unfortunately my camera blackened when I tried MLV_PLAY, so I needed to pull the battery out. May I forgot something or is there a hope to solve this?



Rossik

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #537 on: February 01, 2017, 09:32:37 PM »
Thanks JohanJ - I switched it to M mode and et voila, there it is, my Firmware listed on the 4th Setup screen, cheers mate.

Woohoo, Magic Lantern, here I come ;)

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5808
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #538 on: February 02, 2017, 10:10:13 AM »
If you haven't used so called "creative" modes until now you will have a hard time with ML. Steep learning curve.
I recommend getting to know cam basic concepts (Tv, Av, M, ISO) before going ML.

Roger66

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #539 on: February 02, 2017, 12:32:14 PM »
Quote
You will get used to it

Yes I will, but in another way. I'm gonna use the Touchscreen "Q" now as workaround, which reacts quick.
Wasn't aware of that 2nd option before.
7D.203 100D.101

[email protected]

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #540 on: February 02, 2017, 05:49:05 PM »
Maybe everybody knew, but I just realised, that there is four(!) different raw video mode on SL1:
"Normal" raw, while Canon resolution is 1920*1080. Maximum raw resolution: 1736*1152
"Normal" raw, while Canon resolution is 1280x720. Maximum raw resolution: 1728*694 (1736*688).
Movie crop mode (3x digital zoom), only  when Canon resolution is 1920*1080. Maximum raw resolution: 1800x1032
5X Zoom mode. Maximum raw resolution: 2520x1080.








[email protected]

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #541 on: February 06, 2017, 04:03:44 PM »
I'm reading ML forum posts to improve my knowledge and I found this thread:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=4002.0

It seems, that "Custom Modes" in 600D (and 500D) can save and restore PicQuality, ALO, HTP, ISO, Ae, Tv, WB, WBshift, Kelvin, Drive, Metering Mode and some other settings. As SL1 doesn't have any Custom mode, it is very easy to forget to change some settings, which ruins your next pics or video.
So it would be a great help to have this.

Is it possible?


stumps

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #542 on: February 15, 2017, 01:04:35 PM »
@nikfreak: I would like to report two bugs with the "magiclantern-Nightly.2016Oct05.100D101.zip" build:

1. Pressing and holding "SET" upon switching on the camera does not prevent ML from loading - reproducible 100% of the time

2. Deleting an image using the "trash" button when in image gallery blocks the camera and there is a blinking "Err" in the viewfinder. Also the LED indicator for SD card lits up and never stops. Switching off the camera has absolutely no effect over the above stated 'symptoms'. Only after removing the battery the camera gets into working mode- reproducible 80% of the time.
EOS 100D - 1.0.1

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1032
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #543 on: February 16, 2017, 08:56:15 AM »
@stumps: can you please try the newer build from January an re-report:

http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=16040.msg177666#msg177666
70D.112 & 100D.101

stumps

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #544 on: February 16, 2017, 12:31:22 PM »
@nikfreak: Testing "magiclantern-Nightly.2017Jan06.100D101.zip" reveals the following:

1. Pressing and holding "SET" upon switching on the camera does not prevent ML from loading - reproducible 100% of the time

2. Deleting an image using the "trash" button when in image gallery blocks the camera and there is a blinking "Err" in the viewfinder. Also the LED indicator for SD card lits up and never stops. Switching off the camera has absolutely no effect over the above stated 'symptoms'. Only after removing the battery the camera gets into working mode- reproducible 30% of the time only when deleting in gallery after being in Live view mode (being previously in Photo mode and deleting images after that does not produce this bug).
EOS 100D - 1.0.1

Roger66

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 10
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #545 on: February 16, 2017, 03:02:59 PM »
Hello,

I have a question concerning the overexposure warning in image review:

Is it possible to introduce a black-white blinking overexposure warning in full screen review (in stock histogram view the Image is too small) ?

The zebras are nice, but I'm used to the black-white blinking, as my 7D does out of the box. This is much more obvious in bright environment than thin zebra lines. Or is this behaviour even configurable now, and I didn't see yet ?
7D.203 100D.101

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1032
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #546 on: February 16, 2017, 10:30:38 PM »
ok, stumps, probably SET during boot needs a special treatment due to the q/set button. Will try to reproduce on weekend both reported issues.
70D.112 & 100D.101

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1032
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #547 on: February 17, 2017, 07:23:26 PM »
@stumps: I pushed a fix for disabling ML during boot with the INFo button. Tested its functionality myself and all will be fine with a future release. Regarding the bug you reported when deleting a picture in LV: I cannot reproduce it. Tried hard and played more than 10minutes with different settings, zoomed in/out and used the playmode actions but wasn't able to reproduce it when deleting an image.
70D.112 & 100D.101

stumps

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 4
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #548 on: February 17, 2017, 09:29:15 PM »
@nikfreak: It's nice to have such a quick response from you. Thanks.

Is there any way I can send a debug info or something so we can trace the issue around bug #2?

Currently the only thing I find is a couple of crash log files in the root of the SD card saying the same thing:

Quote
ASSERT: 0
at Graphics.c:3929, task CtrlSrv
lv:0 mode:1


Magic Lantern version : Nightly.2017Jan06.100D101
Mercurial changeset   : ca28776484b8 (raw_video_10bit_12bit_100D) tip
Built on 2017-01-06 10:03:30 UTC by [email protected]
Free Memory  : 516K + 1775K
EOS 100D - 1.0.1

Benster

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 100D / SL1 (Beta-4a)
« Reply #549 on: February 25, 2017, 09:09:58 AM »
Installation on my SL1 was a breeze.
Magic Zoom is buggy and flickers a ton.
Powersaving mode: LCD off during recording:  5 seconds works and powers off the LCD, 10 seconds works as well.  anything above that doesn't work and the LCD stays on the whole time.
Movie recording mode:  going pass the 4GB mark sometimes crashes the camera.  Sometimes I can get movie restart to keep recording, sometimes it fails.