Author Topic: Canon 6D  (Read 323676 times)

Maqs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 35
Canon 6D
« on: May 01, 2015, 09:56:15 AM »
ML now has support for 6D.116: Nightly download

Please report any new bugs via the issue tracker. Please include the firmware version in your bug report.

You can find known (and partly obsolete) bugs here.





Installation:
1) Format the card from the camera.
2) Make sure you are running Canon firmware 1.1.6.
3) Copy ML files on the card and run Firmware Update.

Uninstallation:
1) Run Firmware Update from your ML card.
2) Follow the instructions.



ML for the previous firmware version 1.1.3 (won't be updated):

gooolg

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #1 on: May 01, 2015, 11:38:37 AM »
The battery Phottix Titan 2000 mAh works well on 1.1.6

In video mode menu ML turns off quickly.
In photo mode menu is not turned off by yourself, just by pressing a button.

These are the first impressions.   :)

Maqs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 35
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #2 on: May 01, 2015, 11:47:23 AM »
The battery Phottix Titan 2000 mAh works well on 1.1.6

In video mode menu ML turns off quickly.
In photo mode menu is not turned off by yourself, just by pressing a button.

These are the first impressions.   :)

Thanks! I think the menu problem is this one. I'm still trying to find a solution to that. It affects the 70D and 6D 1.1.3 as well.

Licaon_Kter

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 516
  • M
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #3 on: May 01, 2015, 12:14:08 PM »

Thanks! I think the menu problem is this one. I'm still trying to find a solution to that. It affects the 70D and 6D 1.1.3 as well.
and the M :(

grey

  • Freshman
  • **
  • Posts: 72
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #4 on: May 01, 2015, 04:17:42 PM »
For those willing to test 1.1.6, here's a nightly-like .zip: download.

Please report the results of your testing in this thread. Thanks in advance!

As for ML itself, using those builds is at your own risk. I use those (and more unstable/testing ones) on a daily basis, but not for important work. You can always start your camera without ML by keeping SET pressed while turning it on. This also comes in handy dealing with April's fool jokes. If you experience any strange behaviour like freezing, crashes, stuff turning weird, the best way usually is to take the battery out and put it back in.

Here's the pull request. See also Canon 6D for general discussion.

Known problems:



I can help you in testing. I have 70D + 6D.  I mostly use them for video. H.264+ some times RAW.

Maqs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 35
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #5 on: May 01, 2015, 06:44:28 PM »
I can help you in testing. I have 70D + 6D.  I mostly use them for video. H.264+ some times RAW.

That would be great! Just grab the latest .zip from the first post, try whatever you like and post your experiences. Please also report success or anything different to v1.1.3 that could be a bug in ML for v1.1.6. :)

ssepan

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #6 on: May 02, 2015, 10:04:21 PM »
    I pulled from the nightly build link today (2:44pm EDT).
    The install ran without a hitch, while I was on the AC Adapter.
    I can navigate the menu (saw the timeout you all mentioned).

    Since focus peaking is my personal favorite feature, I went straight for that. I also remember someone saying that Global Draw had to be On, which it was already. After turning on Focus Peaking, I see no indication of it in Live View. I have tried out a number of settings, but see no effect at all.

    Is there another setting I should also be checking?

UPDATE: I looked in the forums and found http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=4081.msg22513#msg22513 which talks about pressing the Info button a few times to change the overlays, and voila - there is a mode in which FP IS working after all.
6D | 5Dc | EF 50mm f/1.8 | EF 40mm f/2.8 | EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM | EF  75-300mm f/4-5.6 III | EF 50mm f/2.5 macro

ssepan

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #7 on: May 02, 2015, 10:25:06 PM »
    I don't know if it was mentioned elsewhere, but the menu timeout only happens when you press the 'trash-can' button with LV on; if its off, the timeout is either absent or much longer.

   
6D | 5Dc | EF 50mm f/1.8 | EF 40mm f/2.8 | EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM | EF  75-300mm f/4-5.6 III | EF 50mm f/2.5 macro

kikislater

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #8 on: May 03, 2015, 11:58:27 AM »
Tried this morning !
For the moment, it's works like a charmed. I use ML for Intervalometer, focus stacking, rack focus and audio remote shot.

I have a factory firmware with a Factory Menu but I'm not able to change it. If you want some info from this firmware tell me.




Marsu42

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #9 on: May 04, 2015, 06:25:31 PM »
* Marsu42 now also runs 1.1.6, works fine though I'm just using a subset of ML features atm. Thanks to Maqs and JLGW for all the work, it's hilarious tedious it is to get ML from one minor fw version to another :-\

Imho it's time to push this to the main repo, get it merged and do nightly 1.1.6 builds before 1.1.7 is released :-p. If nobody complains, I'd even vote to dump 1.1.3 unless major problems with batteries being blacklisted by Canon pop up. I guess most people will want to run the most recent fw and downgrading just to make ML work preventing some to try it.

I have a factory firmware with a Factory Menu but I'm not able to change it. If you want some info from this firmware tell me.

Ugh? So this firmware of yours works with the 1.1.6 ML port, but contains this additional "Factory" menu? What does it contain, and what does "not able to change it" mean exactly?

kikislater

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #10 on: May 04, 2015, 10:33:25 PM »
Before I have a 1.1.3 but with an another name ... Now I have updated to the 1.1.6 provided on the official Canon website support.
I bought this camera with this factory firmware but I didn't pay attention it was in my camera. Just one day, I push the Menu button, I move to another menu, quit the menu and then push menu again and the menu was back on this screen I show you before (blue one with factory menu).

In this menu there is some test to do ... Watch below


I'm not able to remove this firmware and put the customer firmware without this "factory menu". I don't want to send it back to Canon because I don't want to wait to have my camera back (wasting time) and now I don't care about this menu

Marsu42

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #11 on: May 05, 2015, 01:23:35 AM »
Before I have a 1.1.3 but with an another name ... Now I have updated to the 1.1.6 provided on the official Canon website support.

Interesting, I'd like to know if it's some hardware change on your specific camera that enables this menu or a flag in the nvram. I've asked on CR, maybe someone happens to know over there: http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=26242

Maqs

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 35
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #12 on: May 05, 2015, 07:39:32 AM »
Interesting, I'd like to know if it's some hardware change on your specific camera that enables this menu or a flag in the nvram. I've asked on CR, maybe someone happens to know over there: http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=26242

It's just some flag somewhere, no hardware change. You can also hijack some useless sub menu (like the one showing certification information) to the firmware test menu. You can do all kinds of funny tests from there, for example a button test that shows you every button (including the sdcard/battery door buttons, power switch etc.), rendering it impossible to turn off the camera without taking out the battery while the test is running. :-)

madcat

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #13 on: May 08, 2015, 11:24:54 PM »
Hello. Big thanks to developers who made this software.

Just updated from 1.1.3 to 1.1.6, and installed fresh ML. Atm everything works fine, tracking focus starts with center point and holds objects.


Sometimes there is a need to switch from Tracking focus to Single, and temporary switch between two can be set to hotkey.
I'd appreciate a feature that also switches focus points from Auto when Tracking focus is active to Center Point, when OneShot focus occurs.
Or make independent FP choice as it is done in vertical/horizontal orientation..
Can it be implemented in ML?


SpuTTer

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 5
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #14 on: May 08, 2015, 11:45:01 PM »
Thank you Maqs! I just upgraded to 1.1.6 and installed this and I will report any issues I run across.

Marsu42

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #15 on: May 09, 2015, 04:23:31 PM »
Sometimes there is a need to switch from Tracking focus to Single, and temporary switch between two can be set to hotkey.
 
I'd appreciate a feature that also switches focus points from Auto when Tracking focus is active to Center Point, when OneShot focus occurs.

Or make independent FP choice as it is done in vertical/horizontal orientation..

Can it be implemented in ML?

All these three things could be implemented by ML, the core code is there so you just need the logic to do "if button x is pressed do this" or if "level changes do that" or "if one-shot focus do thisandthat". Seems it's time to learn how to code a module for you :-)

carlosvega

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 2
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #16 on: May 11, 2015, 08:44:52 PM »
Thanks ! I would love to see the focus patterns feature.
I gonna test this version ;)

Marsu42

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1557
  • 66d + flashes
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #17 on: May 14, 2015, 09:47:50 AM »
Thanks ! I would love to see the focus patterns feature.

I guess there's no end to potential little helper functions and features (button-feature mapping and simple if-then). It's clear that for every feature desired by one user ten more will pop up deeming it unnecessary and are against merging.

Thus problem is how to integrate 'em all in a general way into ML: it's either via a big usability module with a huge workload on the gui interface or with user scripting. At least with the latter there seems to be hope again looking at the lua branch. If there's a good api to the ml features, you might be able to write most simple automatizations yourself w/o coding C.

Note that in this context it isn't well placed in a 6d thread anymore.

Veene2

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #18 on: May 15, 2015, 09:44:40 PM »
Hi Guys,

I have just installed 1.1.6 FW and updated ML.

As I would like to help you guys in testing, first thing I did was running card speed benchmark. Two issues noted:
1. after a couple of seconds, display turned off and generally benchmark terminated
2. during secon try i ocassionally pressed any buttons to keep the display on; benchmark finished but no BENCH0.something file was saved.

Any hints?

JackMasonCo

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #19 on: May 16, 2015, 08:37:12 AM »
I just bought my 6d and it came with 1.1.6, I need magic lantern for video can I degrade to firmware 1.1.3?

any help is definitely appreciated.

Thank you,
Jack

keepersdungeon

  • Member
  • ***
  • Posts: 135
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #20 on: May 16, 2015, 09:42:48 AM »
I just bought my 6d and it came with 1.1.6, I need magic lantern for video can I degrade to firmware 1.1.3?

any help is definitely appreciated.

Thank you,
Jack
https://builds.magiclantern.fm/#/
Just follow the instructions

Levas

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 957
  • 6d - Nightly build user
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #21 on: May 16, 2015, 10:12:41 AM »
If you want to use the nightly build for 1.1.3, just download it, it contains a 1.1.3 firmware update file.
To downgrade to firmware 1.1.3, just use the firmware update which is in the download.


ssepan

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #22 on: May 16, 2015, 09:57:45 PM »
One thing I was not clear on after reading the docs -- if I want to pull down the latest nightly build of 6D 1.1.6 and put it on the card (which already has a prior build), do I need to re-run the firmware update? Or is putting it on the card enough?
6D | 5Dc | EF 50mm f/1.8 | EF 40mm f/2.8 | EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM | EF  75-300mm f/4-5.6 III | EF 50mm f/2.5 macro

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5802
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #23 on: May 16, 2015, 11:07:00 PM »
Delete Autoexec.bin and ML directory from card. Extract files for 1.1.6 and copy contents to card. Startup cam.

ssepan

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 8
Re: Canon 6D / Firmware 1.1.6
« Reply #24 on: May 17, 2015, 01:36:05 PM »
Thanks Walter. There were no problems; after re-applying some ML settings, I'm back up and running. :)
6D | 5Dc | EF 50mm f/1.8 | EF 40mm f/2.8 | EF 24-85mm f/3.5-4.5 USM | EF  75-300mm f/4-5.6 III | EF 50mm f/2.5 macro