Author Topic: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3  (Read 99454 times)

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #175 on: May 22, 2017, 11:07:17 AM »
Hello,
I wonder if I am in the right section for this "I can't downgrade" question.

In my 5dmk3 I have 1.3.3 factory installed.
When following procedure to downgrade using EOS utility (1,2 or 3) I manage to go up the step at which on your mac, it tells you to "push SET on the camera to begin".
Then I briefly see the "firmware update program" window at the back of the canon.
That is briefly because then it goes black, never light again. Instead the red led of the canon battery lights up for 5 seconds, then goes out, then lights up again like that, on and on and on.

That is when I wait and I wait.... The EOS Utility has crashed or spit his waiting wheel at my face. I ask the scary question...
How do I simply shut that down ?

So I turn the camera off at some point, remove the battery to be able to put it on again.
I breathe out when I see that nothing has been damaged but my camera is still on 1.3.3

If anyone has experienced that, I'll be happy to hear about how he or she managed to downgrade that bloody firmware.
Thanks
Alex

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5643
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #176 on: May 22, 2017, 12:00:47 PM »
Reset cam to factory defaults and don't forget C.Fn settings. Do so to avoid - unlikely but possilble - messing up your cam.
Format a card using cardreader (small one < 32 GByte recommended). Format again in cam.
Put cam in photo mode M. Liveview off.

Now try to install *Canon* firmware 1.1.3 using EOS Utility.
Report back.

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #177 on: May 22, 2017, 09:10:11 PM »
I have done exactly the steps as you described them.
I also did it that way before posting. This time I even changed the SD card in case.
I get the same results, exactly as I described it in my first email. The cam screen goes black and the led slowly blink ad vitam eternam.

Please help !!!!

Edit : may my *Canon* Firmware 1.1.3 corrupted somehow ?

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5643
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #178 on: May 22, 2017, 09:35:51 PM »
MD5 hash for 5D300113.FIR should be AE70EAB0CBE17EBEDA65FD02E03DC2C5.
Try using another SD- or CF-card.

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #179 on: May 22, 2017, 10:01:15 PM »
Top ! It's working.
I checked the hash.
I used a CF card.
That seems to be it.
Does that mean that I could have problems running ML on the SD card ?

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5643
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #180 on: May 22, 2017, 10:03:06 PM »
No.
First time installation is quite a different task.

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #181 on: June 08, 2017, 11:40:46 AM »
Hi there,
I have been trying all the feature until I start working with audio. As said in the documentation only the speaker volume and the beep test tone works with ML on this camera.
If have a H4n or a Juicylink, what else other that manually set the canon audio gain to 1 can I do to improve sound ? The volume is recorded only on channel 1 (left) also I send a 2 channel into the canon audio in.
I could not find anything else on the subject, can someone redirect me to the correct documentation for that camera/firmware ?
Thanks a lot.
Alex

walter_schulz

  • Senior
  • ****
  • Posts: 375
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #182 on: June 08, 2017, 12:18:27 PM »
Using H4n as input device for the very mediocre audio interface found in 5D3? Why?

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #183 on: June 08, 2017, 12:42:28 PM »
I am actually recording with the H4n, I was thinking that I might take the lineout out of it to feed the canon, but I am not sure the necessity of it. I also have a juicy link DT 454 I am just evaluating the options, but there is no much to do with magic lantern and audio now. I also saw that with the smtpe module i could trigger the zoom with the canon.

alexidoia

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 20
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #184 on: June 08, 2017, 03:42:57 PM »
Hello,
I am sorry to post on this thread that is more related to firmware, but I can't find the menu allowing me to set a higher bitrate for h264 on my canon 5D3-113.
Or is it not available like for the audio menu ?
Thanks
alex

budafilms

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 711
  • 5D Mark a1ex
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #185 on: July 18, 2017, 10:02:40 AM »
Hi Guys,

If I forgot to activate MLV sound when I shooted in raw, it's impossible to recover sound, really?

I have to decide If I have to make a full production day for this mistake - I got sound in headphones - ...but before ask you.

THanks.

Walter Schulz

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 5643
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #186 on: July 18, 2017, 10:09:30 AM »
If I forgot to activate MLV sound when I shooted in raw, it's impossible to recover sound, really?

Would require breaking laws of physics.

budafilms

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 711
  • 5D Mark a1ex
Re: Canon 5D Mark III / 5D3 / Firmware 1.1.3
« Reply #187 on: July 18, 2017, 10:13:01 AM »
Well, it's my day of join everybody and say: sorry.