Author Topic: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)  (Read 1042949 times)

dmilligan

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 3126
  • 60Da / 1100D / EOSM
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2900 on: March 21, 2017, 03:14:20 PM »

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2901 on: March 21, 2017, 03:33:52 PM »
OK well as I don't have a Phd in digital imagery that didn't really make a lot of sense, but I think you are trying to indicate that this assertion that 160 multiples are the native ISOs of Canon cameras is wrong ( despite the fact that I have read it / seen it mentioned in many places online ). That being so, I can of course avoid the 160 multiples that are causing the issue which is great, but the problem still stands.

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9565
  • 5D Mark Free
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2902 on: March 21, 2017, 04:09:26 PM »
@pmus2017: does the raw histogram change in movie mode between ISO 160, 200 and 250?

It should stay unchanged at these 3 values. If it changes, that's a bug (and its most obvious side effect would be missing clipping indicators at ISO 160 multiples).

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2903 on: March 21, 2017, 04:16:40 PM »
@pmus2017: does the raw histogram change in movie mode between ISO 160, 200 and 250?

It should stay unchanged at these 3 values. If it changes, that's a bug (and its most obvious side effect would be missing clipping indicators at ISO 160 multiples).
I am not shooting in RAW & I believe you cannot use the RAW histogram unless you are? I am using these indicators in movie mode though

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9565
  • 5D Mark Free
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2904 on: March 21, 2017, 04:29:50 PM »
That's correct. The easiest way to check for this bug is in movie mode, with some raw recording module enabled (but the same bug can affect raw overlays in photo mode LiveView as well; it's just harder to diagnose there).

This was (hopefully) fixed in all models recently (until then, some models worked, others not, and it wasn't exactly the kind of bug that gets reported often).

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2905 on: March 21, 2017, 04:42:30 PM »
That's correct. The easiest way to check for this bug is in movie mode, with some raw recording module enabled (but the same bug can affect raw overlays in photo mode LiveView as well; it's just harder to diagnose there).

This was (hopefully) fixed in all models recently (until then, some models worked, others not, and it wasn't exactly the kind of bug that gets reported often).
OK so you mean does the histogram shape stay identical when switching between those three ISOs? I can try switching on RAW but on the 70D when you press the ISO button a canon slider menu appears to let you select the ISO setting and the histogram disappears. It is therefore almost impossible to accurately compare histograms between ISO settings. Any suggestions?

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9565
  • 5D Mark Free
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2906 on: March 21, 2017, 04:43:30 PM »
Static scene + screenshots.

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2907 on: March 21, 2017, 04:52:41 PM »
well I cannot see any difference between the three settings. The clip warnings appear to keep the same values across the three as well. Certainly no obvious change to my eye

a1ex

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 9565
  • 5D Mark Free
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2908 on: March 21, 2017, 05:03:42 PM »
Then you may want to provide some screenshots with your bug report. If you take them in photo mode, make sure you include a raw histogram.

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2909 on: March 21, 2017, 07:05:47 PM »
It is really not clear where to enter a bug report. At the top of this thread it talks alot about "filling in NOT OK" but doesnt say what that means nor link to anywhere?

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 906
70D.112 & 100D.101

DeafEyeJedi

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 2770
  • 5D3 / M1 / 7D / 70D / SL1
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2911 on: March 21, 2017, 08:22:14 PM »
Which build were you using @pmus2017?
5D3.123 • EOSM.203 • 7D.203 • 70D.112 • 100D.101

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2912 on: March 21, 2017, 08:46:46 PM »
like this:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=14309.msg173584#msg173584
What I have to go through every feature to see if it works? Sorry don't have time to do that & don't use many features. Happy to give any more info needed about this specific problem though.

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2913 on: March 21, 2017, 08:49:12 PM »
Which build were you using @pmus2017?
Nightly.2016Oct26.70D112  (the one at the top of the thread?)

nikfreak

  • Developer
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 906
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2914 on: March 21, 2017, 09:00:31 PM »
can you post a link to your screenshot(s) of your problem as requested please:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=14309.msg181670#msg181670
70D.112 & 100D.101

pmus2017

  • New to the forum
  • *
  • Posts: 12
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2915 on: March 22, 2017, 11:12:28 AM »
can you post a link to your screenshot(s) of your problem as requested please:
http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=14309.msg181670#msg181670

Happy to help but when you say post a link - where do I upload the screenshots? Also please be specific about what you would like to see - shots that show the problem happening, or that test that raw histogram issue with the three different ISOs?
Thnx

Anantajit

  • Just arrived
  • *
  • Posts: 1
REC-PicStyle
« Reply #2916 on: March 23, 2017, 12:57:36 PM »
Hi. This is my first post here.
Each time the camera is restarted REC-PicStyle swaps picture style only from the second clip recorded and onward.
The first time recording after each restart will always use whatever picture style is chosen as the "standard" one.
Thanks for all your great work!

andy kh

  • Senior
  • ****
  • Posts: 268
Re: Canon 70D (Beta-4a / 26th Oct)
« Reply #2917 on: March 23, 2017, 01:58:21 PM »
Hi. This is my first post here.
Each time the camera is restarted REC-PicStyle swaps picture style only from the second clip recorded and onward.
The first time recording after each restart will always use whatever picture style is chosen as the "standard" one.
Thanks for all your great work!

i also came across with this problem but not a big issue since it works fine from the 2nd clip

 

courtesy